Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-03-2013, 12:18   #1
Kokosek
ford::beginner

Model: ka
Silnik: 1.3
Rocznik: 98
Domyślnie Rozładowuje się akumulator po długiej trasie

Witam.Mam długiego transita 2.4

Od 14 dni zauważyłem problem: Po powrocie z trasy 700 km zostawiam auto na noc,odpalam rano a tutaj rozrusznik nie ma moc zakręcic.Po podłączeniu kabli rozruchowych działa.Takowy kłopot miał miejsce już 4 razy w ciągu 14 dni.

Sprawdzałem ładowanie i na światłach jest 14.3

Jakieś pół roku temu było to samo.Elektryk sprawdzał i stwierdził,że winny jest 7 miesięczny akumulator,założyli nowy bo w sklepie reklamacja trwa 14 dni-została uznana,u elektryka sprawdzano również czy nie ma zwarcia,które go rozładowuje.

Co może być nie tak-robie niekiedy dziennie 800 km wracam,odpalam jeszcze pod domem z 2 razy po rozładunku i zapala na rys a rano nic prąduGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeśli to pomoże dodam jeszcze,że założyłem na próbe drugi akumulator(ten nowy co leży uznany z reklamacji) i nie działał obrotomież,swiecił się ABS,i migały oba elektorniczne wyswietlacze,co ciekawe aku dziwnie pachniał,sprawdziłem miernikiem i było ładowanie 19.8 przez 2 minuty.pare razy zapaliłem auto,zdjąłem klemy założyłem i wszystko wróciło do normy-ładowanie ponad 14 i kontroli prawidłowo

Oba akumulatory mają 7 miesięcy

Proszę o pilną pomoc

Kokosek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2013, 12:35   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Rozładowuje się akumulator po długiej trasie

Kilka rzeczy może być zwalonych, ale ciepły silnik potrzebuje o wiele mniejszego prądu rozruchu niż zimny po nocy na mrozie; jeżeli aku jest zwalony, to rano nie będzie kręcił, a na ciepło tuż po jeździe jeszcze da radę...

Cytat:
Napisał Kokosek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
założyłem na próbe drugi akumulator(ten nowy co leży uznany z reklamacji) i nie działał obrotomierz, świecił się ABS,i migały oba elektroniczne wyświetlacze,co ciekawe aku dziwnie pachniał
Tak było jeszcze przed odpaleniem? Jeżeli tak - to ten akumulator jest całkowity padaka i nie ma co piłować auta.
Załóż jakiś dobry sprawdzony akumulator - od razu ma być ok.

Podłącz na próbę na dłużej miernik, połóż go na fotelu obok i sprawdzaj podczas jazdy jakie jest napięcie ładowania.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 25-03-2013 o 12:41
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2013, 12:48   #3
Kokosek

No wiem,ale raczej niemożliwe aby jeden nowy akumulator nie trzymał prądu a drugi nowy miał przez pewien czas napięcie 19v
Stary 25-03-2013, 13:28   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Kokosek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No wiem,ale raczej niemożliwe aby jeden nowy akumulator nie trzymał prądu a drugi nowy miał przez pewien czas napięcie 19v
To nie powinno być możliwe, ale teraz tyle chłamu jest na rynku, że nigdy nie wiadomo co się kupuje.
Obydwa akumulatory są tej samej firmy (tzn takie same)?

Przy całkowicie rozładowanym akumulatorze regulator napięcia może zwariować...
Ja bym wziął skądś jeszcze jeden używany, ale przyzwoity akumulator i na próbę włożył do auta.
Stary 25-03-2013, 13:32   #5
salom

Żaden akumulator 12 Voltowy, nigdy nie będzie miał napięcia 19 Volt jak jest niepodłączony. Jest to fizycznie niemożliwe.. Albo masz zły miernik, albo mierzyłeś na podłączonym akumulatorze w samochodzie na pracującym silniku z uszkodzonym alternatorem. Dlatego takie napięcie uszkadza bezpowrotnie każdy akumulator .
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2013, 13:33   #6
Kokosek

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żaden akumulator 12 Voltowy, nigdy nie będzie miał napięcia 19 Volt jak jest niepodłączony. Jest to fizycznie niemożliwe.. Albo masz zły miernik, albo mierzyłeś na podłączonym akumulatorze w samochodzie na pracującym silniku z uszkodzonym alternatorem. Dlatego takie napięcie uszkadza bezpowrotnie każdy akumulator .

Było mierzone oczywiscie na podłączonym akumulatorze
Stary 25-03-2013, 13:51   #7
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Albo masz zły miernik, albo mierzyłeś na podłączonym akumulatorze w samochodzie na pracującym silniku z uszkodzonym alternatorem.
Jeżeli uszkodzony akumulator ma niestabilny, zanikający prąd (np rozsypane płyty lub brak elektrolitu), to podłączenie go do samochodu daje efekt taki jak by podczas pracy go całkiem odłączyć - napięcie na alternatorze skacze pod bardzo wysokie wartości, można zniszczyć regulator lub diody (dlatego z resztą zabrania się takich eksperymentów).
Dlatego zaproponowałem dłuższą jazdę z podłączonym miernikiem na sprawnym akumulatorze - aby nie wykonywać napraw w ciemno...

Jeżeli założymy jednak, że kupowane nowe akumulatory są sprawne, to rzeczywiście najbardziej podejrzany jest alternator.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 25-03-2013 o 15:52
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2013, 17:22   #8
BSN
ford::average

Model: 3xTransit/1xGalaxy
Silnik: 1x2.0adblue/2x2,0Tddi/2,3+LPG
Rocznik: 1x 2017/2x2004/1999

Wojtekjanus ma rację.
Wystarczy, że jedna cela jest padnięta i będą takie objawy. Mierzony prąd ładowania będzie skakał. Ciepły silnik odpali a po nocy nie da rady, chociaż po odpaleniu i za kilka minut ponownym uruchomieniu będzie OK.
Jeśli możesz to zmierz gęstość elektorlitu w każdej celi w akumulatorach.
BSN jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2013, 21:49   #9
tomlim
ford::advanced

Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015

zajrzyj tez czy w ktorejs celce nie gotuje sie elektrolit? mialem tak pare razy jak padala jedna cela ze na mierniku niby byl dobry a nie dzialal wlasciwie. jesli ktoras z cel bedzie sie burzyc bardziej niz pozostale to mozesz go oddac do znajomego wedkarza...
tomlim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2013, 23:26   #10
Kokosek

No i znalazła się przyczyna.Po godzinie jazdy na swiatłach ładowanie spadało z 14.3 na 12 volt i tak przez 30 minut po czym znowu wróciło na 15 minut i znowu znikało.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania