![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-10-2010
Model: ka
Silnik: 1.3
Rocznik: 98
|
Witam.Mam długiego transita 2.4
Od 14 dni zauważyłem problem: Po powrocie z trasy 700 km zostawiam auto na noc,odpalam rano a tutaj rozrusznik nie ma moc zakręcic.Po podłączeniu kabli rozruchowych działa.Takowy kłopot miał miejsce już 4 razy w ciągu 14 dni. Sprawdzałem ładowanie i na światłach jest 14.3 Jakieś pół roku temu było to samo.Elektryk sprawdzał i stwierdził,że winny jest 7 miesięczny akumulator,założyli nowy bo w sklepie reklamacja trwa 14 dni-została uznana,u elektryka sprawdzano również czy nie ma zwarcia,które go rozładowuje. Co może być nie tak-robie niekiedy dziennie 800 km wracam,odpalam jeszcze pod domem z 2 razy po rozładunku i zapala na rys a rano nic prąduGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli to pomoże dodam jeszcze,że założyłem na próbe drugi akumulator(ten nowy co leży uznany z reklamacji) i nie działał obrotomież,swiecił się ABS,i migały oba elektorniczne wyswietlacze,co ciekawe aku dziwnie pachniał,sprawdziłem miernikiem i było ładowanie 19.8 przez 2 minuty.pare razy zapaliłem auto,zdjąłem klemy założyłem i wszystko wróciło do normy-ładowanie ponad 14 i kontroli prawidłowo Oba akumulatory mają 7 miesięcy Proszę o pilną pomoc |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Kilka rzeczy może być zwalonych, ale ciepły silnik potrzebuje o wiele mniejszego prądu rozruchu niż zimny po nocy na mrozie; jeżeli aku jest zwalony, to rano nie będzie kręcił, a na ciepło tuż po jeździe jeszcze da radę...
Cytat:
Załóż jakiś dobry sprawdzony akumulator - od razu ma być ok. Podłącz na próbę na dłużej miernik, połóż go na fotelu obok i sprawdzaj podczas jazdy jakie jest napięcie ładowania.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 25-03-2013 o 12:41 |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
No wiem,ale raczej niemożliwe aby jeden nowy akumulator nie trzymał prądu a drugi nowy miał przez pewien czas napięcie 19v
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Obydwa akumulatory są tej samej firmy (tzn takie same)? Przy całkowicie rozładowanym akumulatorze regulator napięcia może zwariować... Ja bym wziął skądś jeszcze jeden używany, ale przyzwoity akumulator i na próbę włożył do auta.
|
|
|
|
#5 |
|
|
Żaden akumulator 12 Voltowy, nigdy nie będzie miał napięcia 19 Volt jak jest niepodłączony. Jest to fizycznie niemożliwe.. Albo masz zły miernik, albo mierzyłeś na podłączonym akumulatorze w samochodzie na pracującym silniku z uszkodzonym alternatorem. Dlatego takie napięcie uszkadza bezpowrotnie każdy akumulator .
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Było mierzone oczywiscie na podłączonym akumulatorze |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Dlatego zaproponowałem dłuższą jazdę z podłączonym miernikiem na sprawnym akumulatorze - aby nie wykonywać napraw w ciemno... Jeżeli założymy jednak, że kupowane nowe akumulatory są sprawne, to rzeczywiście najbardziej podejrzany jest alternator.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 25-03-2013 o 15:52 |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 22-08-2012
Model: 3xTransit/1xGalaxy
Silnik: 1x2.0adblue/2x2,0Tddi/2,3+LPG
Rocznik: 1x 2017/2x2004/1999
|
Wojtekjanus ma rację.
Wystarczy, że jedna cela jest padnięta i będą takie objawy. Mierzony prąd ładowania będzie skakał. Ciepły silnik odpali a po nocy nie da rady, chociaż po odpaleniu i za kilka minut ponownym uruchomieniu będzie OK. Jeśli możesz to zmierz gęstość elektorlitu w każdej celi w akumulatorach. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-07-2011
Model: Ford Transit/CUSTOM
Silnik: 2.5D/2.2
Rocznik: 1995/2015
|
zajrzyj tez czy w ktorejs celce nie gotuje sie elektrolit? mialem tak pare razy jak padala jedna cela ze na mierniku niby byl dobry a nie dzialal wlasciwie. jesli ktoras z cel bedzie sie burzyc bardziej niz pozostale to mozesz go oddac do znajomego wedkarza...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
No i znalazła się przyczyna.Po godzinie jazdy na swiatłach ładowanie spadało z 14.3 na 12 volt i tak przez 30 minut po czym znowu wróciło na 15 minut i znowu znikało.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|