![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Znalazłem ciekawy artykuł na [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] odnośnie tego w jaki sposób powinno się "układać" klocki z nowymi tarczami.
Panuje powszechne przekonanie, że nie powinno się gwałtownie hamować i ogólnie brutalnie obchodzić z pedałem hamulca przez pierwsze 500km, a tu proszę - procedura jak tego sobie oszczędzić i prawidłowo "rzekomo" ułożyć klocki z tarczami. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Najciekawsze jest stwierdzenie, że współczesne tarcze, to ogólnie ciężko pokrzywić oraz to, aby nie dusić hamulca stojąc na światłach na przykład po ostrym hamowaniu, bo to zdrowe dla tarcz raczej nie jest.
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Mk4 FL PowerShift
Silnik: 2.0 TDCi 163(138)/192 PS & 344/408 Nm by TuneFORCE ;)
Rocznik: 11.2011 prawie 2012 :P
|
Po założeniu nowym klocków i tarcz hamulce są słabe(mała powierzchnia tarcia klocka o tarczę), więc wiadomo należy jeździć rozważniej i hamować o wiele wcześniej. Ja np. hamowałem o wiele wcześniej przed skrzyżowaniem ale robiłem to delikatnie. Po jakiś 200km klocki z tarczami się dotarły i jest gitGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeden mechanik powiedział mi, że wystarczy wyjechać za miasto jechać przysłowiową setką i co raz delikatnie hamować czynność kilka razy powtórzyć (siłę hamowania zwiększać stopniowo) i ma banglaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-01-2008
Model: BMW F30
Silnik: DIESEL 184 KM
Rocznik: MŁODY
|
Tak jak przedmówca powyżej. Na początku delikatnie żeby klocków i tarcz nie przegrzać! (bo się zwichrują lub klocki zaczną piszczeć!)
A.....i kwestia firmy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
Nie wolno w trakcie zahamowac do konca - zatrzymac auta Nie wolno dopuscic do zadzialania ABS w trakcie, chociaz hamowac nalezy pod granice jego zadzialania. Trzeba miec duuuzo miejsca. Stosujac sie do tego zadnej krzywdy tarczom ani klockom nie powinno sie zrobic. Pytanie czy oby na pewno?
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 01-10-2007
Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
|
Trzeba tylko przez te kilkaset km delikatnie hamować i tyle, nie ma żadnych procedur, i nic tarczom się nie stanie. Chyba że ktoś montuje tarcze za 50zł i klocki Tomex wtedy tarcze potrafią być krzywe już od nowości.
Naciskanie na hamulec na postoju również nie robi im nic złego, chyba że ktoś ma pozapiekane tłoczki czy jarzma wtedy nawet tarcze po przebiegu się pokrzywią gdyż działa na nie siła tylko z jednej strony. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: Mk4 FL PowerShift
Silnik: 2.0 TDCi 163(138)/192 PS & 344/408 Nm by TuneFORCE ;)
Rocznik: 11.2011 prawie 2012 :P
|
I nie hamować z dużym prędkości po czym wjeżdżać w kałuże Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#7 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 01-10-2007
Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
|
Też prawdaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-01-2008
Model: BMW F30
Silnik: DIESEL 184 KM
Rocznik: MŁODY
|
Pamiętać że markowe to markowe (są pewne wyjątki)..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|