Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-04-2013, 13:59   #1
m-tim
ford::amateur

Imię: tomasz
Model: transit
Silnik: 2,5d
Rocznik: 96
Domyślnie Pompa wtryskowa

Witam wszystkich

Jeśli coś pomyle to proszę o korekte,otóż od roku mam problem z pompą lucas na linke ,najpierw ciekła gość naprawił ,zaczęła znowu cieknąć ,z odpaleniem rano nawet latem była masakra jakby paliwa nie miał ,wogóle bardzo głośno chodzi -tłumik nowy i szczelny,słychać go z dobrych 400 m ,jadąc z pracy nagle stracił moc chodził tak cichutko jak osobówka ale na wolnych obrotach na większe nie chciał wejść dymił i prychał jak kobyła ,mechanik powiedział że walła pompa ,wzioł go do siebie z drogi w listopadzie i do tej pory nie naprawił a to nie ma pompy a to inne sprawy ,mam zamiar go odebrać i zacząć sam coś robić bo kończy sie zima i bedzie potrzebny co możecie poradzić ,pozdrawiam

m-tim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2013, 16:04   #2
AKIM
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit, Seat Alhambra
Silnik: 2.5 D, 1.9TDI
Rocznik: 1999, 1999
Domyślnie Odp: Pompa wtryskowa

Jeżeli kąt wtrysku był żle ustawiony ( za wczesny ) to mógł źle palić i głośno chodzić. Sprawdź czy rozrząd nie przeskoczył jeśli nie to kup używkę pompy ale wcześniej daj ją do sprawdzenia pompiarzowi. Przy okazji sprawdź czy wtryski nie są do wymiany. Pewnie masz białe cienkie stanadyne, teraz kupowałem tak pompę do siebie i do niej dostałem białe cienkie wtryski po regeneracji nie zakładane do auta jak coś to na priv. Jednak takie objawy mogła dać padająca pompa. Przy zakładaniu nowej pompy pamiętaj aby ją zalać paliwem aby nie pracowała na sucho bo możesz ją uszkodzić zanim zapali. Kupować najlepiej z auta które mozna odpalić i pompa nie leżała bez paliwa. Jak będziesz miał wyjęte wtryski to sprawdź ciśnienie sprężania to powie ci jednoznacznie o stanie silnika.

Ostatnio edytowane przez AKIM ; 01-04-2013 o 16:08
AKIM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2013, 17:49   #3
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał m-tim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
od roku mam problem z pompą lucas na linke
To jest pompa CAV Lucas, ale z kolei podałeś rocznik auta 1996. To przeczy jedno drugiemu - taka pompa była zakładana do 1992 roku...
Tak więc albo po kodzie silnika, albo po grilu i lampach, albo po tym czy jest wstępna pompa podająca paliwo - sprawdź jaki masz i jaki powinieneś w rzeczywistości mieć silnik.
Chodzi o to czy jest on rzeczywiście pod pompę CAV Lucas (silnik nie ma pompy wstępnej, ma grube wtryski, na filtrze paliwa jest ręczna pompka paliwa), czy pod pompę Bosch (jest pompa wstępna, ma cienkie wtryski tzw "ołówkowe").
Chodzenie cichutko bez mocy plus dymienie to często objaw zapowietrzenia. Pompa CAV Lucas - ponieważ nie ma pompy podającej - sama zasysa paliwo ze zbiornika i najmniejsza nieszczelność układu skutkuje zapowietrzeniem, najczęściej na filtrze paliwa. Czyli pierwszy ruch to sprawdzenie czy w filtrze jest paliwo, a potem staranne założenie nowego filtra. Tak w ogóle silnik wymaga ustawienia i regulacji wszystkich parametrów. Możliwe także jest, że przeskoczył pasek rozrządu - silniki do 1992 roku mają pasek o niskich zębach i często się to zdarzało...

Generalnie: jeżeli pompa jest jednak zwalona, to jeżeli silnik nie ma pompki wstępnej szukaj takiej samej pompy wtryskowej, jeżeli ma pompkę wstępną - szukałbym pompy Bosch.
Cytat:
Napisał AKIM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
teraz kupowałem tak pompę do siebie i do niej dostałem białe cienkie wtryski po regeneracji
Kolega nie ma Lucas Epica, ma chyba CAV Lucas. Jeżeli tak jest fabrycznie, to jest to silnik 4AB. Reszta uwag - zgadzam się całkowicie.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 01-04-2013 o 18:25
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2013, 21:25   #4
m-tim
ford::amateur

Imię: tomasz
Model: transit
Silnik: 2,5d
Rocznik: 96

Dziękuję bardzo za zainteresowanie i odpowiedzi.

Ściągnę go do domu i rozbiorę. Sprawdzę pasek, wszystkie przewody zasilające i dam znać w temacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam.
m-tim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania