Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-03-2013, 16:58   #251
Ghoostcire
ford::beginner

Model: mk3
Silnik: tddi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

Mam małe pytanie, Mianowicie w czasie jazdy w przeciągu ostatnich 4 miesięcy miałem podczas jazdy kontrolkę ładowania(2 razy), to było przy obwitych opadach deszczu, a co do obrotów to podczas gdy włączę podgrzewanie szyby przedniej i tylnej obrotu wariują między 900 a ponad 1000, może u mnie jest regulator napięcia ;P, prawdopodobnie w przeciągu miesiąca będę wysyłał ECU na sprawdzenie. jak coś się dowiem to dam znać tymczasem będę bacznie obserwował temat.

Ghoostcire jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-03-2013, 18:04   #252
brzo
ford::average

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Na ciepłym silniku świeci kontrolka ładowania i brak jest reakcji na pedał gazu

kolego mjprzem, jest 30stron na ten temat już na forum i każdy Ci pisze że nie wyrzuca żadnych błędów nawet w serwisie. więc może do Ciebie da się podjechać jak taki masz super komputer? dzwonił do mnie człowiek z forum i tez zmienił komputer i pomogło mu to.
brzo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2013, 08:09   #253
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia

a mi sie wydaje ze w tych 30 stronach wiele osob pisalo o bledach z trybu serwisowego lub ze gdzies byli i ze sie wogole nie polaczyli a nie o tym ze byli w serwisie forda-sprawdzili i faktycznie nie bylo.

Ghoostcire
..co do zwiekszania obrotow to sterownik silnika ma taka funkcje ze jezeli nastepuje nadmierne obciazenie alternatora to moze zwiekszac obroty silnika.

co do ladowania podczas deszczu i zaswiecania kontrolki to nalezaloby zadac podstawowe pytanie czy masz oslone silnika-bo jezeli podczas ulewy jezdzisz bez oslony na swiatlach i dodatkowych odbiornikach to pasek klinowy napewno sie slizga jak tylko wjedziesz w byle jaka kaluze. Oczywiscie nikt nie wyklucza ze moze to byc wina elektryki i wilgoci.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-04-2013, 22:28   #254
RafalL
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005

Pozwólcie że pokrótce opiszę mój przypadek. Otóż w zeszłym roku latem zauważyłem, że czasem przy próbie odpalania samochodu na ciepłym silniku, silnik wpada w tryb niskich obrotów i bardzo nierównej pracy, tak jakby pracowała tylko część zaworów. W takim stanie świeci się lampka ładowania, silnik nie reaguje na pedał gazu, dodatkowo czasem po krótkiej chwili potrafi zgasnąć, ale czasem potrafi wskoczyć na normalne obroty. Najczęściej po zgaszeniu silnika, drugie zapalanie skutkuje już poprawnym odpaleniem.
Tego typu symptomy występowały już wcześniej (przed latem ubiegłego roku), ale bardzo sporadycznie i jako mało uciążliwe były przeze mnie całkowicie ignorowane. Podczas ostatniego lata sytuacja zdecydowanie się pogorszyła, tzn tego typu dziwne zachowanie otrzymywałem w 1/2 do 1/4 przypadków zapalania przy ciepłym silniku, jednak nigdy przy silniku zimnym.
Skończyło się lato i ciepłe dni i o problemie całkowicie zapomniałem, aż do momentu gdy w zeszłym tygodniu (końcówka marca, średnia na dworze -2 stopnie) wymieniłem akumulator. Poprzedni, siedmioletni, w końcu odmówił posłuszeństwa i padł. Po podłączeniu nowego akumulatora Varty (E38 - trochę mocniejszy i trochę bardziej pojemny od oryginalnego) pierwsze zapalenie silnika skutkowało wyżej opisanymi symptomami i to przez dobre kilka sekund, kiedy w końcu silnik zaczął pracować normalnie. Potem jeszcze kilka razy przy zapalaniu silnika na tym nowym akumulatorze występowały te objawy ale już o wiele krócej. Od kilku dni już ich w ogóle nie obserwuje.

Co ciekawe, zaraz po wymianie akumulatora, facet w serwisie pomierzył napięcie na alternatorze podczas ładowania (obroty >= 2000) i stwierdził, że alternator działa "jak nowy", napięcie 14,6V. Zastrzegam, że nie potrafię tego zweryfikować, bo nie wiem jakie powinno być napięcie z alternatora.

Całą tę długą historię można podsumować w następujących punktach:
- wraz z upływem czasu (latem samochód miał 6.5 roku, przejechane 110tys km) zacząłem obserwować wyraźnie częstsze występowanie problemu w ciepłe dni przy ciepłym silniku
- problem całkowicie ustąpił po upływie lata
- problem nagle pojawił się znowu zimnego poranka po założeniu nowego akumulatora, z wystawy, więc powiedzmy 'niedoładowanego'
- po przejechaniu kilkuset kilometrów, czyli doładowaniu akumulatora problem znowu nie występuje.

Mój wniosek: musi to być jakoś związane z układem elektrycznym, być może ze spadkiem napięcia akumulatora i koniecznością jego doładowania przez alternator.

Co myślicie?

pozdrawiam
Rafal
RafalL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2013, 08:26   #255
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia

ja mysle ze jeszcze za wczesnie...poczekaj do cieplejszych dni i bedzie mozna dalej dyskutowac bo moim zdaniem problem raczej wroci.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2013, 23:57   #256
marian89

Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 tddi 115 k

Witam... ja wlasnie jestem w trakcie wymiany alternatora na regenerowany i samochod powinienem odebrac od mechanika w sobote. Przypominam ze mialem wszystkie te objawy co wy a z mojego alternatora nic nie zostalo bo przepalilo sie uzwojenie. Jak bede mial samochod to napisze czy ta wymiana dala jakas poprawe.
marian89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2013, 18:08   #257
szelest1990

Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2,0 TDCI 130

Witam Panowie podpinam się pod temat mam takie same objawy jak wszyscy. Pali od strzała na zimnym silniku a na ciepłym obroty niskie, i świecący się akumulator czyli ładowanie. Z tego co pamiętam to wszystko pojawiało się po jakimś czasie od wymiany rozrusznika.
szelest1990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2013, 09:19   #258
szelest1990

Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2,0 TDCI 130

Rzecz która mnie zastanawia to to że po 15-20 minutach samochód
Odpala wam normalnie a u mnie nie wystarczy taki krótki
Czas z reguły wszystko wraca
Do normy gdy postoju całą noc
szelest1990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2013, 20:16   #259
Ghoostcire

Model: mk3
Rocznik: 2001

Całą noc? W moim przypadki to jest coś około 5 sekund..
Ghoostcire jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2013, 10:59   #260
marian89

Imię: Mariusz
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 tddi 115 k

A wiec...jestem juz po wymianie alternatora i jak na ta chwile z elektryka jest juz wszystko ok, swiatla nie przygasaja a silnik nie kopci i nie zawiesza sie na niskich obrotach. Ale to dopiero pierwszy dzien po wymianie wiec musze zaobserwowac jak bedzie sie zachowywal i za pare dni napisze czy nadal jest w porzadku.
marian89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania