![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-11-2012
Model: Focus, Mondeo, Transit
Silnik: 1.8 TDDI, 2,0 TDcI, 2,2 TDcI
Rocznik: 2000, 2011, 2008
|
Witajcie,
mam pytanie do kolegów, jeżdżacych Transitami. W moim transicie mam silnik 2,2 TDCI z wtryskami Delphi i mechanik powiedział, mi że te wtryski potrzebują kalibracji/ regulacji co jakiś czas. Zauważyłem, że teraz silnik lekko nierówno pracuje na wolnych obrotach. Czy jest jakiś sposób, żeby zrobić taka kalibracje w domu? Jakiś potrzebny kabelek do tego czy cos? Dodam, że w domu jest też jeszcze Focus z 99 roku więc dobrze by było, żeby taki kabelek dzialał dla obu samochodów, ale głownie potrzebna jest regulacja wtrysków. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
Delphi był w silnikach 2,0 i 2,4 do 2006 roku. Ale ani Delphi, ani Denso nie wymagają kalibracji, ładnie pracują w ramach samoadaptacji - oczywiście do... czasu. Dopóki silnik nie wejdzie w tryb awaryjny, lepiej ich nie dotykać...
|
|
|
|
#3 |
|
|
No, faktycznie Denso, tyle już o tym wszystkim czytałem i już mi się to myli.
Btw. to czy jest jakiś dobry niedrogi interfejs żeby sprawdzić wszystkie parametry samochodu. W domu posiadam VCDS do grupy VW ale nie wiem czy to będzie działało (chociaz błedy silnika i usuwanie przypomnienia serwisowego). Dzięki za szybką odpowiedź |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Wszystkie parametry to WDS/IDS, jeszcze niedawno koszt zestawu z licencją to ponad 30.000 zł - teraz podobno Ford zafundował niespodziankę i najnowsze licencjonowane zestawy mają kosztować 70-80.000 zł. Jest to co prawda koszt obejmujący także moduł pomiaru pojazdu (VMM), ale sama subskrypcja oprogramowania ma zaporową cenę. Nie-fordowskie "ogólnowojskowe" interfejsy natomiast działają... różnie - czasem Cyganka lepiej by wywróżyła... Ja dałem sobie spokój i jeżdżę do stacji gdzie jest kpl. IDS i kumaty diagnosta.
|
|
|
|
#5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Takiego towaru na rynku jest sporo...
|
|
|
|
#7 |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Forscan (+ tani ELM327) obsługuje od wersji 2.1.3 kalibrację wtysków - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Silnik: 2,2 TDCI
Rocznik: 2007
|
Posiadam elm327 oraz w/w program i na pewno można przez niego więcej zobaczyć niż przez typowe bardziej uniwersalne programy jak np. ScanTool itp.
Co do wtryskiwaczy- coś z nimi było robione? czy to po prostu wyssana z palca teoria pseudo mechanika? Potwierdzam słowa kolegi, że lepiej wtryskiwaczy nie dotykać- sam to przerabiałem. Jeśli Ci falują obroty to prawdopodobnie winowajcą jest zawór/ czujnik na pompie . Jeśli sprawisz sobie już jakiś nie drogi interfejs to po podłączeniu sprawdź parametry związane z ciśnieniem paliwa w układzie. Jeśli skacze Ci mocno ciśnienie (i jest to adekwatne to obrotów silnika) to jest duże prawdopodobieństwo, że będzie to właśnie czujnik na pompie. Przerabiałem to już wielokrotnie. Koszt takiego zaworu kształtuje się w granicach 320-600zł. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|