Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-04-2013, 14:18   #21
MarSz
ford::beginner

Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Jak podłaczyc kamere cofania

Ciekawie to wygląda.
Jak szybko się otwiera i zamyka?
Otwiera się i zamyka jak wbijesz wsteczny i odwrotnie? Chodzi mi o to, czy jak np. manewrujesz i wbijasz i wybijasz wsteczny (teoretyczna sytuacja) to czy Ci się to ciągle otwiera i zamyka?
Czy jest to tylko raz otwierane a zamykasz ręcznie?

Czy tam jest wejście FAKRO czy jakieś inne? Jak i do jakiej kamerki to można podłączyć?
Rozumiem, że linie są rysowane automatycznie - da się to zgrać z czujnikami cofania (kolory ostrzegające) oraz ewentualnie uwzględnić kąt skrętu kół?

No i z ciekawiości - gdzie coś takiego można dostać (poza Chinami, bo podejrzewam, że jakby dobrze poszukać to by się i znalazło tylko trzeba wiedzieć czego szukać - może jakaś nazwa, numer, symbol tego jest - możesz podać?).
I jaki jest koszt?

Z ciekawości -

MarSz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2013, 14:50   #22
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Otwiera i zamyka się w 2 sek. mniej więcej. Otwieranie pobudzane jest sygnałem wideo a zanik sygnału powoduje zamknięcie - czyli działa całkowicie automatycznie.
Fabryczna kamera ma zwłokę na wyłączeniu sygnału ok. 10sek., więc przy standardowym manewrowaniu monitor otwierał się raz a na zakończenie zamykał.
To jest zwykły monitorek o dobrej rozdzielczości (960x860 - obraz na prawdę dobrej jakości) - linie i kolorowanie zapewniała mi moja fabryczna kamera cofania. Monitorek sam z siebie nie dodaje nic do obrazu (także go nie odwraca). Podłączyć można dowolną kamerę z wyjściem composit (cinch).

Ja kupowałem na[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - ale to też było w Chinach... W Polsce nie widziałem, aby to ktoś sprowadzał (wychodzi relatywnie drożej od tego całego badziewia, którego pełno na allegro...).

A tu jest z kolei lusterko fotochromatyczne z monitorkiem wbudowanym, dające się podobno zamontować w miejsce oryginalnego (a nie jako nakładka): [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 12-04-2013 o 15:05
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2013, 18:26   #23
KrisSzy
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Ecoboost / Powershift
Rocznik: 2010

Mi niestety ford wymienia kamerę już drugi raz w przeciągu 2 miesięcy (w Foce). Oryginał pękł po 2-ch latach (zbierającą się kondensacja w szklanej osłonie kamerki i silnu mróz spowodowały pęknięcie "bańki"). Ale kamera przynajmniej ostry obraz. Pierwsze wymieniona kamera dawała obraz tak "mydlany", że nie można było odczytać tablicy rejestracyjnej samochodu do którego dojeżdzałem. Druga jest lepsza bo już coś widać ale daleko jest jej z ostrością do pierwszej.

Tedi_k - czy może wiesz czy da się elektronicznie przez moduł kamery regulować jej ostrość, albo rozebrać nieinwazyjnie moduł i ręcznie nastawić ostrość ? Ewentualnie gdzie można kupić oryginał bo cena w ASO zabija na nie znalazłem takiej kamery na ebay-u ani na Allegro.

Pozdraiwam

K
KrisSzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2013, 20:10   #24
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Wychodzi na to, że to trochę lipa jest z tymi kamerkami. Ja mam takie allegrowe i druga już kaput. Na Alledrogo Viaken ma cały czas w ofercie kamerki do innych marek wystawione takie z doświetlaniem IR, 170st. do montażu w miejsce lampki, ale od pół roku akurat tych do foki nie ma, chociaż na liście innych dostępnych są Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nadal cierpliwie czekam.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com

Ostatnio edytowane przez wrzoch ; 12-04-2013 o 20:13
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2013, 20:39   #25
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał KrisSzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tedi_k - czy może wiesz czy da się elektronicznie przez moduł kamery regulować jej ostrość, albo rozebrać nieinwazyjnie moduł i ręcznie nastawić ostrość ?...
Kamera ma nastawianą ostrość ręcznie. Obiektyw jest wkręcany - trzeba pokręcić. Rozebranie i dojście do obiektywu nie jest trudne, ale grozi rozszczelnieniem i parowaniem szklanej bańki.
Tak właśnie stało się u mnie - przy próbie osuszenia zacząłem kombinować i zabiłem kamerę całkiem...

W celu regulacji ostrości trzeba kamerę wymontować, odkręcić trzy śrubki na obudowie -zejdzie przednia część obudowy ze szklaną kopułką. Następnie na podłączonej do systemu kamerze kręcimy wskazaną na foto częścią obiektywu aż do uzyskania pożądanego rezultatu. Uszczelka kamery jest zintegrowana z obudową, więc się nie zgubi. Przy składaniu trzeba starannie umieścić tę uszczelkę w rowku obudowy. Uwaga - śrubki bardzo łatwo się przekręcają w tym plastiku, więc dokręcić je trzeba dobrze ale z wyczuciem. Po dobrym wyregulowaniu i skręceniu kamery można się pokusić ewentualnie o jej polakierowanie (bez szklanej kopułki oczywiście!) lub "zaimpregnowanie" innym sposobem.
Jak masz taką "nieostrą" kamerę, to warto się pobawić, bo w godzinkę można mieć całkiem funkcjonalną sztukę.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Kamera.jpg (66.6 KB, 151 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 12-04-2013 o 21:27
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2013, 16:31   #26
KrisSzy

tedi_k dzięki za info. Jeżeli Ford nie stanie na wysokości działania tak zrobię, czyli rozbiorę, wyreguluję (zablokuję położenie obiektywu kropką lakieru), skręcę z powrotem i pomaluję pudełko np plastidipem.

Ostatnio edytowane przez KrisSzy ; 13-04-2013 o 17:22
Stary 13-04-2013, 19:48   #27
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał KrisSzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tedi_k dzięki za info. Jeżeli Ford nie stanie na wysokości działania tak zrobię....
A kiedy ma stanąć? Bo jeśli to wkrótce (na dniach) i ta nieostra kamera zostanie Ci w rękach to mogę się na nią zapisać...

A co do blokowania obiektywu kroplą lakieru - nie trzeba, bo on się kręci ze sporym oporem.
Stary 13-04-2013, 19:57   #28
KrisSzy

No niestety jest to naprawa gwarancyjna. Ford nie zwraca części po naprawach gwarancyjnych. Sam chętnie pozyskałbym zapasową kamerkę.
Stary 03-05-2013, 12:53   #29
tedi_k
FCP member

W navi z kamera cofania pojawiła się nowa ciekawa mozliwośc - na ekranie navi da się oglądac TV albo DVD! Szczegóły tutaj: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 08-05-2013, 13:51   #30
MarSz
ford::beginner

Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

U mnie się już sporo wyjaśniło.
Wymontowałem radio by się upewnić, że jednak nie mam dodatkowego wejścia video, pod które mógłbym podłączyć kamerę cofania.
Muszę więc zdecydować się na jakieś inne rozwiązanie.
Już wykluczyłem wszelkie nakładki na lusterko - nie chcę tracić opcji lusterka fotochromatycznego.
Widziałem monitorki składane ale niestety nie automatycznie - więc konieczne byłoby sięgnięcie do niego i wciśnięcie przycisku by się otworzył przed cofaniem jak i zamknięcie go gdy już niepotrzebny. Dla mnie to go dyskwalifikuje (ale poza tym po złożeniu wygląda super dyskretnie bo jest płaski).

Pozostaje więc jakiś monitorek na stopce lub przyssawce do szyby. Początkowo myślałem o jakichś większych (jest zawsze możliwość podłączenia drugiego sygnału video) ale chyba za bardzo będzie to widoczne. Więc chyba poszukam jakiegoś 3,5-4" tak by dało się to gdzieś umieścić w miejscu w miarę dyskretnym (by nie rzucało się za bardzo w oczy) ale i wodocznym.

Widziałem rozwiązania na kokpicie ale i ciekawym wydaje się zawieszenie na szybie blisko lusterka (jak się cofa to i lusterko i obraz z kamery cofania są blisko siebie). Ma ktoś takie rozwiązanie?
Mogę prosić o jakieś opinie i sugestie by wiedzieć na co zwrócić uwagę zanim coś kupię (potem i tak poprzymierzam sobie w samochodzie ale może dzięki temu uniknę jakichś błędów).
MarSz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania