![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-05-2009
Model: Fiesta
Silnik: 1.3i
Rocznik: 1998
|
Witam,
opiszę mój problem, może coś poradzicie. Od jakiegoś czasu samochód gaśnie gdy schodzi z obrotów, tzn. np gdy dojeżdżam do skrzyżowania, wciskam sprzęgło i hamulec obroty spadają i czasami samochód zgaśnie. Przeważnie dzieje się tak gdy silnik jest już rozgrzany. Rzadziej (albo wcale) na zimnym silniku. Dodatkowo w momencie odpalania najpierw wchodzi na wysokie obroty (trwa to ok 1-2s) a dopiero później schodzi do normalnych obrotów. Po odpaleniu na niskich obrotach pracuje równo i stabilne. Do tej pory wymieniłem silnik krokowy i kable wysokiego napięcia, świece wymieniałem w tamtym roku - przypuszczam że są dobre. Czyściłem czujnik przepływu powietrza, sprawdziłem czy nie łapie "lewego" powietrza. Wszystko niby w porządku a samochód dalej gaśnie. Pomóżcie co i jak jeszcze mogę sprawdzić. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2006
Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002
|
to wcale nie znaczy że silnik jest dobry sprawdź potencjometr przepustnicy
|
|
|
#3 |
|
|
Potencjometr sprawdzony i wydaje się dobry.
Cały zakres - piny zewnętrzne: 3,94 kOhm. Pin dolny i środkowy: poz. zamknięta: 0,7 kOhm; poz. otwarta: 3,83 kOhm. Pin środkowy i górny: poz. zamknięta: 3,43 kOhm; poz. otwarta: 0,26 kOhm. W całym zakresie wartości zmieniają się płynnie. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-05-2010
Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.3
|
Krokowy wymieniłeś na oryginał czy zamiennik za 70zeta ?
Robiłeś adaptacje po zamianie ? (odłączenie aku na 20min.) ? |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Adaptację robiłem ale bez rezultatu (żadnej różnicy przed i po). Zastanawiam się jeszcze czy takie objawy nie może powodować sonda lambda. Jak myślicie? EDIT: Krokowiec firmy GETZE - na allegro piszą że to nie części z Chin. Ostatnio edytowane przez kulawikm ; 01-06-2013 o 13:07 |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2006
Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002
|
sonda nie ma nic do tego krokowy jest walnięty jest na forum opis jego czyszczenia
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|