![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#861 | |
|
ford::average
![]() Imię: marcin
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0
Rocznik: 12.2018
|
Cytat:
(przykładowy obrazek z ebay.de) To powiedz mi co to za aktualizacja? -> "Includes update 5.0" a w pierwszym poście jest 5.1 oraz 5.3 ... |
|
|
|
|
|
|
#862 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019
|
Cytat:
Reasumując na DVD z mapą 2013 nie ma i nie będzie żadnej aktualizacji softu do blaupunkta. |
|
|
|
|
|
|
#863 | |
|
![]() Zarejestrowany: 02-10-2009
Model: Mondeo MK4 Titanium Kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
|
Cytat:
W tej układance są nie dwa, a trzy elementy: 1. Oprogramowanie Main 2. Oprogramowanie Navi 3. Dane cyfrowej mapy Service pack (każdy), aktualizuje elementy 1 i 2. Starsze płyty DVD z mapą (nie wiem do kiedy, ale na pewno włącznie z 2008r) zawierały 1, 2 i 3. Płyta z mapą 2013 zawiera 2 i 3. Wczoraj robiłem aktualizację swojej navi po sławetnej hurtowej akcji i wyglądało to tak (stan początkowy - mapa 2008r). Po włożeniu płyty z nową mapą wyskoczył mi taki ekran: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. gdzie jak wół stoi, że na płycie jest Navi Software w wersji 10.09.27.16, i Main Software 00.00.00.00 Jak widać system rozpoznał nowe oprogramowanie nawigacyjne, ale nie znalazł aktualizacji głównego oprogramowania. Podziękowałem na razie za aktualizację i zamieniłem płytę na tą z SP 5.3. Wyskoczył taki ekran: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli upgrade zarówno Navi Software (do wersji 09.10.01.11), jak i Main Software (do wersji 10.04.29.16). Po wgraniu SP5.3 ponownie włożyłem płytę z nową mapą i otrzymałem ekran: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I znów widać, że płyta zawiera oprogramowanie Navi nowsze niż SP 5.3 Ja rozumiem to tak, że oprogramowanie Navi odpowiada za funkcje czysto nawigacyjne (wyszukiwanie adresu, odczytywanie i wyświetlanie mapy, podawanie wskazówek itp), a oprogramowanie Main za wszystkie inne funkcje NXa (radio, CD, jakość dźwięku, sterowanie klimą itp, itd). Myślę też, że Main jest czymś w rodzaju systemu operacyjnego, w ramach którego działa Navi. Nowsze wersje oprogramowania Main nie będą już dostępne z mapami, ale oprogramowanie Navi będzie nadal aktualizowane. |
|
|
|
|
|
|
#864 |
|
ford::expert
![]() Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019
|
Te ciągi cyferek coś oznaczają - ale co?
Moja wersja nadal jest taka: Na płycie z mapami nie ma aktualizacji softu navi blaupunkta, są tylko poprawki które umożliwiają poprawną współpracę z mapą tomtom. Czyli mówimy o tym samym! |
|
|
|
|
|
#865 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Obaj Panowie macie rację. "Navi software" odpowiada jedynie za obsługę danych cyfrowych mapy i TomTom 'odziedziczył' go po Navtequ. Zapewne Blaupunkt zrobił to wstępnie z Navteqiem jak przygotowywali urządzenia FX i NX.
Tak czy inaczej całość obsługi (w tym głównie wybór) wersji językowej wyświetlania i lektora umieszczony jest w 'Main software" i kontaktowanie się w tej sprawie z TomTomem nic nam nie da... Co najwyżej - jeśli polski lektor okazał by się z jakichś względów 'gorszy od Hołowczyca', to można by TomToma zmusić do zainstalowania na nośniku mapy jakiegoś sensownego lektora.
|
|
|
|
#866 |
|
|
Ogarnęliśmy juz sprawy organizacyjno-programowe ale dalej zostaje w martwym punkcie... jakby nie patrzył, jak napisał kolega (jas!ek) muszę przejść przez aktualizację krok po kroku, bo włożenie płyty z mapami 2013 nie zaktualizuje mi wszystkiego.
Czy ktoś ma jakiś pomysł na ruszenie aktualizacji w mojej navi? |
|
|
|
|
|
#867 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Jak sam nie dajesz rady poprzez menu inżynierskie (AUX+CLIMATE+HOME), to musisz poprosić o pomoc bezpośrednią kogoś ogarniętego z pobliża. Ja nie domyślam się gdzie jest BOR...
|
|
|
|
#868 | |
|
|
Cytat:
p.s. BOR -> Borken -> Niemcy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#869 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-10-2009
Model: Mondeo MK4 Titanium Kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
|
Włóż płytę z SP. Skoro aktualizacja nie rusza samoczynnie, wejdź w to Engineering menu i wybierz Download system, a potem Download navigation. Chociaż to drugie może nie zadziałać przy starszych mapach (w sensie, że potem może być problem ze sprawdzeniem oryginalności płyty - rzuć okiem na moje posty z początku tego tematu).
I małe sprostowanie. Nie musisz aktualizować krok po kroku - możesz przeskoczyć od razu do SP 5.3 przy nowych mapach. Plik z tym SP jest przygotowany inaczej niż starsze, więc może zadziała. Zresztą wypal go sobie i włóż do napędu - zobaczysz czy będzie reakcja (oczywiście zrezygnuj z faktycznej aktualizacji puki masz stare mapy). |
|
|
|
|
|
#870 | |
|
|
nie jestem w stanie wytłumaczyć ani zrozumieć co sie stało ale właśnie wyszystko mi zadziałało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
To tyle jesli chodzi o dobre nowiny. włożyłem dvd z moimi mapmi, pokręcił - nacisnąłem NAVI, MAP i wszystko ok. Wyłączyłem fure (radio zgasło) odpaliłem radio i teraz moje navi (po naciśnięciu NAVI, MAP, INFO) krzyczy \: "Please insert oryginal data carrier" :/ |
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| blaupunkt , kuga , mondeo mk4 , navigacja , nawigacja , radio |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|