Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-06-2013, 14:40   #1
Maruthny
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.1
Rocznik: 1996
Domyślnie Odpala, przejedzie kawałek - gaśnie.

Witam.

Jestem posiadaczem dość trefnej MK3, 1995r, 1.1 wciśniętej daawno temu mojemu dziadkowi jako "super igła, od niemca, 54tys na liczniku" (pewnie ma ze 254tys, chociaż środek super zadbany jak w faktycznym 54tys). Dziadek kupił, jeździł nim bardzo rzadko, przez parę lat zrobił może z tysiąc kilometrów, upierał się, że igła i przekazał go mnie. W ciągu miesiąca jazdy byłem zmuszony wymienić hamulce, silniczek krokowy, przegub kolumny kierowniczej, przestawić kierownicę ( dziadek jeździł z kierownicą pod kątem 90stopni ), ustawić zbieżność, wymienić świecę, akumulator i parę innych o których już zapomniałem, no nie ważne.

Problem jest taki, że auto generalnie ma swoje dni, raz odpala bezproblemowo, wsiadasz i jedziesz. Raz nie chcę odpalić, ale jak odpali to - jedziesz. Raz odpali, przejadę 10 metrów - gaśnie, nie chcę odpalić, odpali - jedziesz bez dalszych problemów.

Charakterystyka tego jak zgaśnie (no, lub jak nie chcę odpalić) jest taka sama, jadę, naglę czuję, że coś jest nie tak, zaczyna lekko poszarpywać, zapala się z reguły dioda akumulatora (choć jest dobry i naładowany - na bank!) i gaśnie. Gdy chcę go odpalić to dzieje się tak, jakby chciał zakręcić (stuka pod maską, w równych odstępach) ale brakowałoby mu tego ostatecznego KOPA. Nauczyłem się już, że jak wcisnę lekko gaz i wtedy go przekręcam, to stukanie jest coraz szybsze i szybsze, puści dym z tłumika i w końcu odpali! Zaznaczam, że byłem z tym u paru mechaników, ale wydaje mnie się, że po prostu nie chce się im przy tym kombinować, ponieważ mówią - przyjedź jak nie będzie chciał odpalić
- to jak mam przyjechać jak nie będzie chciał odpalić?
- lawetą
to ja dziękuję, żeby wkładać w ten samochód jeszcze więcej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Może ktoś już tak miał, ktoś wie o co chodzi, ktoś coś doradzi?

Dodam, że wydaje mnie się, że jak jest ciepło, to robi tak rzadziej, gorzej jest jak jest wilgotno, popada, choć mogę już sobie wkręcać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Ostatnio edytowane przez Maruthny ; 03-06-2013 o 14:43
Maruthny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2013, 14:51   #2
Szeryf455
ford::professional

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996 max
Domyślnie Odp: Odpala bez problemu, przejedzie kawałek - gaśnie.

Na początek wyczyść wszystkie masy. Nie tylko klemy, ale też masę silnik-karoseria. Poczytaj też o skrzynce bezpieczników.
To stukanie pod maską, to rozrusznik, tak?
Szeryf455 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-06-2013, 14:58   #3
Maruthny

Pod jakim kątem szukać o skrzynce bezpieczników?

Tak, wydaje mi się, że rozrusznik, ponieważ, jak dostanie trochę gazu, to przystuka coraz szybciej (ciągle zachowując równe odstępy czasowe) szybciej aż w końcu dostanie tego wyczekiwanego KOPA, pójdzie dym z tłumika i odpali.

Bywa też tak, że jak odpalę go bezproblemowo i mam czas, chwile pochodzi na parkingu to potem bankowo, że nie zgaśnie. Albo np. jak wsiadam, odpalę go i zacznę dodawać gazu na luzie, tak mocniej, to zdarza się, że przygasa, chwila ciszy... i pali dalej i tak parę razy, dopóki nie załapie...

Ostatnio edytowane przez Maruthny ; 03-06-2013 o 15:05
Stary 03-06-2013, 15:45   #4
Szeryf455
ford::professional

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996 max

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Przeczytaj szczególnie post nr. 10.
Szeryf455 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2013, 00:18   #5
Maruthny

Dziękuje Ci bardzo za kolejny trop, oczywiście w tym tygodniu zajadę do mechanika, powiem mu o tym, niech rzuci okiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Mam szczerą nadzieję, że coś tam znajdzie...
Odpowiedz

Tagi
fiesta mk 3 , gaśnie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania