Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-06-2013, 23:18   #881
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019
Domyślnie Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy

Cytat:
Napisał prsp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, co powiecie na mój osobliwy, dziwny przypadek, bo ja już nie mam pomysłu?
Po kilku dniach normalnego używania, navi znów odmawia posłuszeństwa i wyznacza trasy najdalej do 10km. Ot tak sama z siebie.
Sama z siebie zaczęła działać i sama przestała. Problem dotyczy map 2013.
Po włożeniu 2009 działa bez problemu a na tą 2013 Blaupunkt się uparł i koniec!
A może ustawienia preferencji: drogi, mosty, promy itp.?

artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-06-2013, 23:23   #882
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Krótki zasięg nawigowania to zazwyczaj pochodna zaniku sygnału GPS oraz wyznaczania aktualnej pozycji w oparciu o dane z żyroskopu (jak w tunelu na przykład). Warto zrobić, to co napisałem wcześniej.
Stary 04-06-2013, 23:36   #883
prsp
ford::average

Imię: Paweł
Model: Mondeo Titanium MK5 kombi
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM z PowerShift
Rocznik: 2016

Ok, dzięki za sugestie, spróbuję ponownie zrobić ten update.
Co do ilości widzianych satelitów, to kiedy tam nie zajrzę to widzi ich 8-10, aktualnie pod domem stabilnie 10.
prsp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2013, 20:52   #884
tocamartin

Imię: marcin
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0
Rocznik: 12.2018

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ręczną kalibrację pozycji GPS (też jest w menu).
Koleżko dodatkowe pytanie z mojej strony. Jeżeli wszystko jest ok z moją navi (mapy 2008 - czekam na 2013) Trzeba co jakiś czas robić taką ręczną kalibracje, profilaktycznie?
tocamartin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2013, 21:09   #885
prsp

Imię: Paweł
Model: Mondeo Titanium MK5 kombi
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM z PowerShift
Rocznik: 2016
Angry Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale do Belgii to Kolega spokojnie da radę na mapach 2010 - jak to było w starym dowcipie - "na Zachodzie bez zmian"...

Prawie na pewno nie jest to problem map tylko urządzenia. Zrobił bym z menu inżynierskiego (CD/AUX+CLIMATE+HOME) wymuszony (być może ponowny) update do SP 5.3 oraz wymuszony update softu navi z map 2013 a następnie ręczną kalibrację pozycji GPS (też jest w menu). Warto także sprawdzić na INFO ile widać satelitów.
Zrobiłem ponownie jeden i drugi update menu inżynierskiego, ręczną kalibrację a wcześniej na samym początku usunęłem hitorię tras, przywrócenie ustawień do fabrycznych itp.
Nadal to samo. DVD2009 chodzi cokolwiek bym przeoczył a nawet zrobił niezgodnie z opisanymi procedurami. DVD2013 wyznacza tylko do 10km. Satelitów widzi 9.
Może ta płyta jednak jest coś za słabo wypalona, że był taki moment, że zaskoczyła i kilka dni na niej jeździłem po Polsce, ale teraz laser znów nie wszystko czyta, w końcu danych na tej nowej płycie jest więcej i może zapis gęściejszy fizycznie?
Może laser jest zabrudzony, przydymiony? Gdy DVD2009 wyjąłem pierwszy raz to była aż czarna od spodu, podobnie na pewno wygląda soczewka lasera, ale jak ją wyczyścić?
prsp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2013, 21:39   #886
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał tocamartin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Koleżko dodatkowe pytanie z mojej strony. Jeżeli wszystko jest ok z moją navi (mapy 2008 - czekam na 2013) Trzeba co jakiś czas robić taką ręczną kalibracje, profilaktycznie?
Robi się to tylko jak ewidentnie widać, że "dom nam się jakoś na mapie posunął za bardo do rogu ulicy"...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na poważnie - jak widzisz, że pozycja wskazywana na mapie różni się od tego co widzisz przez okno o kilkadziesiąt metrów lub więcej, to wtedy ręczna kalibracja ma prawo coś zmienić.
Stary 05-06-2013, 21:40   #887
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

Cytat:
Napisał prsp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrobiłem ponownie jeden i drugi update menu inżynierskiego, ręczną kalibrację a wcześniej na samym początku usunęłem hitorię tras, przywrócenie ustawień do fabrycznych itp.
Nadal to samo. DVD2009 chodzi cokolwiek bym przeoczył a nawet zrobił niezgodnie z opisanymi procedurami. DVD2013 wyznacza tylko do 10km. Satelitów widzi 9.
Może ta płyta jednak jest coś za słabo wypalona, że był taki moment, że zaskoczyła i kilka dni na niej jeździłem po Polsce, ale teraz laser znów nie wszystko czyta, w końcu danych na tej nowej płycie jest więcej i może zapis gęściejszy fizycznie?
Może laser jest zabrudzony, przydymiony? Gdy DVD2009 wyjąłem pierwszy raz to była aż czarna od spodu, podobnie na pewno wygląda soczewka lasera, ale jak ją wyczyścić?

A może spróbuj przetrzeć suchą i miękką szmatką płytkę dvd. Może zatłuściłeś ją w czasie wkładania?
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2013, 21:42   #888
tedi_k
FCP member

Cytat:
...Może laser jest zabrudzony, przydymiony?...
A jak włączysz mapę bez nawigowania to aktualna pozycja zmienia się prawidłowo?
Jak konkretnie wygląda sytuacja przy ustawianiu celu oddalonego? Liczy trasę i skończyć liczenia nie może czy co?
Stary 05-06-2013, 21:47   #889
Roland074

Imię: Mariusz
Model: było Mondeo Titanium X MK IV hatchback + pakiet stylizacyjny
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

Witam
"Prsp" próbowałeś może wyczyścić laser płytą do czyszczenia nośników DVD?
Swoją drogą w moim mondku płyta siedzi od 2007 roku i jak wyjąłem ją to była jak nówka ( tylko dwie malutkie ryski - żadne zabrudzenia ani zaciemnienia). Jeśli to co ja piszę i rady kolegów nie pomogą - to w Gdyni lub Gdańsku (nie pamiętam dokładnie) są goście z "uczymy auta polskiego". Oni takie radia mają w małym palcu. Będzie pewnie jakaś opłata - mam nadzieję że nie duża, ale lepsze to niż gdyby navi miało nie działać tym bardziej że masz już nową mapkę.
Pozdrawiam.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Roland074 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-06-2013, 21:50   #890
tedi_k
FCP member

Jeśli chodzi o naprawy NXa to zdecydowanie bardziej wierzę (sam sprawdziłem) tym kolegom: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Region i odległość jest bez znaczenia bo i tak urządzenie trzeba wysłać kurierem. No chyba, że się ma po drodze - wskazani koledzy potrafiią dać radę "na poczekaniu"... Można do nich też zadzwonić po poradę - na prawdę wiedzą o tych urządzeniach chyba wszystko!

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 05-06-2013 o 21:53
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
blaupunkt , kuga , mondeo mk4 , navigacja , nawigacja , radio

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania