![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-03-2004
Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017
|
...to dziwne, mi po strzale rozrządu zdjęli głowicę i wymienili wszystkie zawory, które zderzyły się z tłokami, mimo, że optycznie wyglądały na dobre.
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc] |
|
|
|
|
|
#52 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-01-2012
Model: Mondeo MK4 GHIA
Silnik: 2.0 TDI 140KM
Rocznik: 2009
|
Hmm no to teraz pytanie, czy moj mechanik poszedl na latwizne i nie sprawdzal zaworow, czy moze w twoim przypadku cie naciagnal na koszta? Jesli byly wizualnie sprawne to moze byly tez technicznie sprawne?
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
|
Cytat:
Zawory nie są drogie (kilkadziesiąt zł / szt).w porównaniu do ewentualnych kosztów zniszczenia silnika, jeśli takowy się rozpadnie. Dlatego zalecił mi wymianę wszystkich, które oberwały niezależnie od ich stanu wizualnego. Na koszta raczej nie miał interesu mnie naciągnąć, bo części kupowałem sam a robociznę płaciłem ryczałtem z góry ustaloną kwotę.
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc] |
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
|
Jeżeli zawory dostały tłokami przy dużej szybkości przy zerwanym pasku rozrządu , to nie chodzi o strukturę materiału, tylko o podgięcie grzybków zaworów które otrzymały uderzenie tłokiem, i jeżeli przy naprawie się tego nie ustali i naprawi, to grzybki nie przylegają całą swoją powierzchnią do gniazd zaworowych, nie utrzymują pełnego ciśnienia w komorach spalania. Wtedy silnik na wolnych obrotach szarpie, kuleje. Na wysokich obrotach jest to niewyczuwalne.
|
|
|
|
#55 |
|
|
Zostawiłem sobie na pamiątkę wszystkie zderzone zawory obejrzę je pod kątem podgięcia grzybka.
|
|
|
|
|
#56 |
|
|
Gołym okiem tego nie zobaczysz, trzeba umocować w stacjonarną wiertarkę, i wtedy wykazuje na obrotach bicie na boki sam grzybek, bo trzonki raczej sie niewyginaja, chyba że blisko grzybka.
|
|
|
|
#57 | |
|
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
#58 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-08-2012
Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012
|
Tak jak piszecie, trochę dziwna ta robota bez wymiany zaworów... Do autora, może warto zażyczyć sobie pomiar ciśnienia, wiedzielibyśmy czy wszystkie dobrze leżą w gniazdach.
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 16-01-2012
Model: Mondeo MK4 GHIA
Silnik: 2.0 TDI 140KM
Rocznik: 2009
|
A jesli auto mi nie szarpie na wolnych oborach i pracuje ok, to mozna powiedziec ze te zawory sa dobre? w subie chyba poto skonstruowali dzwigienki, zeby one mialy pierwsze poleciec a nie zawory? czy sie myle?
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|