Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-07-2013, 12:31   #3621
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Mondeo MK3 , MK4 CHIP TUNING - kompendium wiedzy

Z ciekawosci, kto decyduje ile mocy dodac do danego autka? Mowa o aucie cywilnym/rodzinnym z takimz to przeznaczeniem. Czyli troche wiecej mocy i momentu zeby bylo przyjemniej i bez wplywu na zywotnosc.
No i pytanie gdzie jest ta granica, jak ja tuner pozna?

Pytam bo zastanawiam sie nad chipem Mondka 2.0 ale nie jest mym celem brac udzialu w konkursie "kto ma wiecej KM/Nm"

MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2013, 12:43   #3622
maximondi
ford::average

Model: Mondeo Titanium
Silnik: 2.2 TDCi 200PS
Rocznik: 2012

MaXyM
twój samochód twoja decyzja - sam zdecydujesz ile więcej mocy chcesz. Wtedy taki program dostaniesz.
Stary 05-07-2013, 12:45   #3623
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Nie sam tylko jedzie siędo HEKO do Krakowa i on robi z silnikiem najwięcej ile się da a żeby nie ucierpiały inne podjednostki.
Wgrać to można byle co tylko żeby potem do domu móc dojechac.
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2013, 12:47   #3624
MaXyM

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020

No wlasnie ja nie chce decydowac bo nie wiem ile. Chcialbym najwiecej aby bylo dobrze dla sprzetu. A to musi wiedziec juz tuner. Pytanie czy mozna to jakos ocenic bardziej lub mniej obiektywnie.
O Heko czytam ze dobry. Ja pochodze z krakowa i czasem tam bywam. Ale mieszkam w Pradze wiec nie wiem czy nie szukac czegos lokalnie. Tyle ze nie chce tez wtopic.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 05-07-2013 o 12:50
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2013, 12:50   #3625
juri2069

Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014

Musisz napisać do heko to ci poda cene i ewentualną moc ile teoretycznie z tego wyjdzie. A praktyka to czasem bywa inna niz teoretyka. Ale zapytać można
juri2069 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2013, 12:50   #3626
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał maximondi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sam zdecydujesz ile więcej mocy chcesz. Wtedy taki program dostaniesz.
bynajmniej.
Struna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2013, 13:58   #3627
maximondi
ford::average

Model: Mondeo Titanium
Silnik: 2.2 TDCi 200PS
Rocznik: 2012

Struna
Tak tak zapomniałem dodać (choć to dla mnie oczywiste) ze w granicach które określi tuner.
Cytat:
Czyli troche wiecej mocy i momentu
jest pojęciem względnym a tak chciał @MaXyM . Ale w bezpiecznym przedziale możliwości danego auta to już właściciel decyduje ile więcej mocy chce. Jeden chce eco drugi max. Obaj dostana co chcą ,chyba ze tuner do.... . Co do możliwości silnika 2.0 jest pełno wykresów w tym temacie.
Stary 05-07-2013, 14:04   #3628
Struna
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004

wszystko zależy od świadomości i targetu jaki sobie wyznaczy klient.

Jak ktoś robi konkret projekt pod konkretne zastosowanie to się inaczej podchodzi, natomiast auta "cywilne" robi się bezpiecznie ale odczuwalnie "mocno".

To tak z grubsza rzecz biorąc, bo bywają i tacy klienci którzy chcą mniej z różnych powodów ( dość rzadko spotykana sytuacja, ale jednak się zdarza )
Struna jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2013, 21:13   #3629
ŚwierQ
ford::beginner

Model: Mondeo Titek
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009

Uff…..prawie miesiąc czasu poświęconych przerw w pracy i udało się! Przeczytałem cały wątek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Witam wszystkich zawirusowanych i tych, którzy po przeczytaniu tematu odliczają dni do swojego wirusa!

Czego się dowiedziałem??

Co to jest ten cały czip, chip, chiptuning ? (nie mylić z boxem)

Cytat:
Napisał Struna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chipa to by można porównać do zakupu np. garnituru - można sobie w sklepie kupić gotowca i jakoś on tam zapewne nawet leży, ale można sobie zrobić na miarę i wtedy wszystko pasuje jak ulał.

Fabryczny soft uwzględnia rozrzut jakościowy elementów i jest wypośrodkowany aby jakoś to działało bez błędów. A dobry chip to dopracowanie programu pod konkretny zestaw w konkretnym aucie - taki właśnie garnitur na miarę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy to aby jest bezpieczna dla mojego silnika?? Czy nie spowoduje szybszego zużywania się dwumasy, turbo, sprzęgła??

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto zaczipowane przy 5.000 km, obecnie 152kkm, jazda miejska + polskie drogi, bez szaleństw i nieustannego palenia gumy. Silnik w doskonałym stanie, nie dymi, turbina działa, nie mam żadnych podejrzeń czy czegokolwiek co wzbudzało by moje obawy o trwałość silnika, skrzyni, turbiny czy dwumasy.
Więc o chipa się nie martw, ten przy zachowaniu zdrowego rozsądku zarówno przy strojeniu jak i użytkowaniu nie grozi zwiększonym zużyciem.
Natomiast, jeżeli auto masz nieco nadgryzione, to czy z chipem czy bez będziesz miał problemy.
No i oczywiście klasyczne pytania ludzi, którym się nie chce nawet ostatnich 10 stron przejrzeć:
Ile da się wyciągnąć z mojego 1.8 TDCI 125km, a ile z 2.0 140km a ile z tego a ile z tamtego??

Ludzie!! Litości!! nie ma reguły! wszystko zależy od tego jak zdrowa jest poszczególna sztukaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

kolego Heko odliczam dni.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ukłony z Zagłębia!!
ŚwierQ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2013, 16:33   #3630
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

Smax 1.6EB 160KM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
chip , chiptuning , hamownia , tuning

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie