Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-07-2013, 22:56   #1
davidcie
ford::average

Imię: Dawid
Model: Mondeo Mk2
Silnik: 1.8 TD ENDURA-DE
Rocznik: 2000
Question Uszczelnienie łączenia półosi

Może ciężko załapać o co chodzi więc postaram się opisać części, które mam na myśli. Półoś pasażera od strony silnika ma gniazdo, które zatrzaskuje się na wielowypuście wału pośredniego (idącego od łożyska podpory aż do skrzyni biegów). Łączenia między półosią a wałem dotyczy pytanie.

Zauważyłem z niego powolny wypływ smaru. Wyjmując dziś półoś (zmiana przegubu zewnętrznego) i badając wnętrze gniazda w wale, w które wchodzi półoś, widziałem dwa rowki jakby stworzone do umieszenia w nich simmeringa. Teraz nie ma w zasadzie żadnego uszczelnienia, które mogłoby zapobiegać dostawaniu się tam wody.

Czy między tymi elementami powinien być jakiś simmering? Jeśli tak - orientujecie się jaki wymiar? Jeden czy dwa? Z jednej strony jestem zaniepokojony wyciekiem, a z drugiej - fajnie byłoby zrobić to przy okazji jak już mam półoś na wierzchu!

(Jeśli trzeba porobię jutro zdjęcia. Szukałem sporo tu i na MKP ale jakoś o tym łączeniu nikt się zbytnio nie rozpisuje...)

Ostatnio edytowane przez davidcie ; 22-07-2013 o 11:17
davidcie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2013, 11:16   #2
davidcie

Domyślnie Odp: Uszczelnienie łączenia półosi

Pozwolę sobie przypomnieć się bo temat spadł już na którąś stronę a auto wciąż stoi i czeka na wyrok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Udało mi się w międzyczacie cyknąć fotki łączenia - wielowypustu na wale pośrednim w okolicy łożyska. Wewnątrz gniazda widać na nich dwa rowki, jakby przygotowane z myślą o jakimś uszczelnieniu.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy ktoś z Was ma może wyciągnięte i mógłby sprawdzić co jest u niego?
Stary 29-07-2013, 07:33   #3
davidcie

Panowie, nie wierzę, że w ciągu dwóch tygodni nikt nie rozmontowywał napędu w Mondeo Mk2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bardzo proszę o poradę - sam niestety nie mam drugiego Mondka by rozmontować i sprawdzić, a auto nadal stoi w nadzieji, że nasze forum pomoże to zdiagnozować.
Stary 29-07-2013, 11:50   #4
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

W załączniku masz fragment z książki „Ford Mondeo – Sam naprawiam…” dotyczący prawej półosi, może to Ci pomoże. Osobiście podejrzewam, że może chodzić o pierścień uszczelniający widoczny na rysunku SX-3602, ale pewności nie mam.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Półoś napędowa prawa.jpg (96.7 KB, 16 wyświetleń)
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 12:14   #5
davidcie

Dzięki za odpowiedź i wskrzeszenie nadzieji w moim sercu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Książkę przewertowałem wte i wewte; we wspomnianej przez Ciebie sekcji niestety chodzi najprawdopodobniej o uszczelniacz wału przy skrzyni biegów, a nie między półosią prawą a wałem pośrednim, ponieważ autor pisze by "sprawdzić zużycie pierścieni [i] wybić zużyty pierścień nie [uszkadzając] przy tym obudowy skrzynki przekładniowej". A w nomenklaturze Sam naprawiam skrznka przekładniowa to skrzynia biegów.
Stary 29-07-2013, 12:26   #6
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Zgadza się, ale podejrzewam, że w miejscu, o które Ci chodzi, może być takie samo, lub podobne rozwiązanie. Skoro takie rozwiązanie występuje na wyjściu ze skrzyni biegów na lewą półoś, to myślę, że takie samo może być przy wyjściu z wału pośredniego na prawą półoś. Skoro masz to rozebrane, to na pewno będzie Ci łatwiej stwierdzić, jak to jest, niż mi po rysunkach w książce. Jest jeszcze jedna możliwość, skoro mechanicy nie wiedzą, to w dobrym sklepie z częściami mogą znaleźć w specjalnych programach, którymi zwykle dysponują, co tam tak naprawdę jest.
Stary 29-07-2013, 12:37   #7
davidcie

Niestety, nie jest to to samo rozwiązanie. Na wyjściu skrzyni jest zintegrowany pierścień z simmeringiem, a na łączeniu wał-półoś nie ma miejsca na coś podobnego. Jedyne co byłem w stanie zobaczyć jako potencjalne miejsce po brakującym uszczelnieniu to owe dwa rowki ze zdjęcia, w które pewnie gdyby chcieć można wsadzić jeden lub dwa silikonowe wałeczki-uszczelki.

Spróbuję poszukać po sklepach, choć jeśli nie ma tego wyszczególnionego jako osobna część w Ford Microcat to nie robię sobie wielkich nadzieji, że ma info o nich sklep z uszczelkami...
Stary 29-07-2013, 12:57   #8
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał davidcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie ma miejsca na coś podobnego.
Na zdjęciach jest część zewnętrzna, a co jest w tym miejscu na wewnętrznej? Ile jest miejsca pomiędzy obiema częściami, chodzi o to, jaki o-ring jest w stanie tam się zmieścić?
Stary 29-07-2013, 17:10   #9
davidcie

Faktycznie, nie ująłem części zewnętrznej... wrzucę fotkę jak tylko dojadę do domu. Jest to dość długie gniazdo z kołnierzem, którego zewnętrzna część stykałaby by się z o-ringami... gdyby te były w miejscu, o które je podejrzewam.
Odpowiedz

Tagi
półośka , wał

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania