Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-07-2013, 00:40   #1
waldorfv6
ford::amateur

Imię: Waldek
Model: Mondeo
Silnik: 2,5 v6
Rocznik: 2001
Domyślnie Granicznie wysoka temperatura przy włączonej klimatyzacji

Witam,

szykuję samochód (Mondeo MK3 2001, V6, 2,5l ) do dłuższego wyjazdu i... odwiedziłem mechanika (tarcze hamulcowe, wymiana czujnika biegu wstecznego (wyciek), drobny wyciek płynu chłodzącego na pękniętym trójniku-wymiana trójnika) i wizyta u speca od klimy (regeneracja sprężarki, i przy okazji okazało się, że konieczna jest wymiana dzwoniącego sprzęgiełka od klimy - na używane - kupiłem od mondeo st200).

Efekt - miało być super a jest nowy problem.

Otóż auto chodzi idealnie, na LPG i na benzynie. Temperatura płynu chłodzącego dochodzi do "dwunastej" i stoi, ani drgnie choćbym nawet "katował" samochód.

Jeżeli włączę klimatyzację - chłodzi idealnie, ale po chwili temperatura silnika na wskaźniku rośnie do 3/4 a nawet do czerwonego pola.
Wyłączam klimę - po chwili jazdy (dosłownie kilka minut) wraca do normy ("dwunasta" na wskaźniku). Włączam klimę - rośnie znowu.

Klima działa i na postoju i w trakcie jazdy.
Na postoju chodzą oba wiatraki na chłodnicy - czuję wyraźny wiatr...

Co może być przyczyną przegrzewania silnika przy włączeniu klimatyzacji? Myślę czy mogli coś pokręcić mechanik lub gość od klimy? Co sprawdzać? Czytałem fora w necie, ale nic nie pasuje.

Myślałem o pompie wody, ale ona pewnie gdyby wysiadła to niezależnie od klimatyzacji temperatura byłaby wysoka, prawda?

Za cztery dni wyjeżdżam... i czuję się bezradny. Co mogę sprawdzić?

W Gnieźnie ciężko o dobrego fachowca od forda, albo i ja nie mam szczęścia.
Już wiele razy w warsztacie ktoś zapomniał mi coś podłączyć, lub zrobił to źle (jedno zrobił, drugie zepsuł) - mógłbym książkę napisać. Zawsze dałem radę dojść do ładu dzięki forum.
Proszę o pomoc!

Ostatnio edytowane przez waldorfv6 ; 29-07-2013 o 00:47
waldorfv6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 10:21   #2
salom

Domyślnie Odp: Granicznie wysoka temperatura przy włączonej klimatyzacji

Ja miałem podobny problem, i jak zwykle okazała sie przyczyną drobnostka.
Gdy już wyczerpałem wszystkie możliwości, sprawdziłem na włączonej klimatyzacji i chodzących dwuch wentylatorach, że jeden z nich kręci się odwrotnie niż drugi, i zamiast chłodzić, to gorącym powietrzem od silnika grzał chłodnicę, która jako pierwsza jest od strony silnika.
Sprawdzić można przykładając kartkę papieru do chłodnicy z przodu, na pracujących wentylatorach.
Jak kartka nie spada, jest przyssana, to dobrze, jak odpada, to żle.
Jak to nie to, to pozostaje ci jazda bez włączania klimatyzacji.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 10:43   #3
enjoypoznan
ford::professional

Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008

Są dwie możliwe opcje. Albo po włączeniu kilmy wentylator na chłodnicy się wyłącza.
Lub termostat jest uszkodzony i nie w pełno się otwiera. Klima to dodatkowe obciążenie i przepływ cieczy przez uszkodzony termostat może być nie wystarczający. Przez to silnik się przegrzewa.

Jak to sprawdzić?

Wentylatory sprawa prosta. Włącz klimę i obserwuj wiatrak chłodnicy. Nie wiem czy w v6 macie dwa. Tak czy inaczej przy pracującej sprężarce klimy wiatrak musi cały czas pracować.

Jeżeli wentylator pracuje i tak jak kolega napisał kręci się w odpowiednią stronę to pozostaje termostat ew. niedrożny układ chłodzenia.
Poziom płynu chłodzącego ok?

A może masz tylko przekłamanie czujnika temperatury i Cię oszukuje? Ale nie można tego zlekceważyć bo jak czujnik pokazuje dobrze to zarżniesz silnik.

Jest jeszcze ewentualnie opcja ukręconych łopatek wirnika w pompie cieczy chłodzącej.
Ale raczej odpada bo skoro problem występuje tylko przy włączonej klimie to wpeirw sprawdziłbym wiatrak chłodnicy. Może chodzi chwile i potem się wyłącza? Poobserwuj uważnie.

FORD - nigdy mnie nie zawiódł.

Ostatnio edytowane przez enjoypoznan ; 29-07-2013 o 11:29
enjoypoznan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 12:19   #4
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Gdyby powodem był termostat, to i bez włączonej klimatyzacji byłby kłopot z chłodzeniem, a kolega pisze, że jest idealnie. Wentylatory w przeciwną stronę pracujące, też mało prawdopodobne, bo gdyby tak było, to i bez klimatyzacji byłyby problemy z chłodzeniem. Jest trzecia możliwość, mianowicie taka, że sprężarka klimatyzacji pracuje, po włączeniu klimatyzacji, bez przerwy, co powoduje wprawdzie wyśmienite chłodzenie w kabinie, ale w zamian bardzo mocne nagrzewanie się skraplacza, umieszczonego przed chłodnicą, co prowadzi do znacznego pogorszenia chłodzenia silnika. Może to być spowodowane uszkodzeniem presostatu w układzie chłodzenia. Myślę, że powinieneś udać się ponownie do specjalisty od klimatyzacji i powiedzieć mu, co się dzieje, niech to posprawdza.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 12:53   #5
waldorfv6
ford::amateur

Imię: Waldek
Model: Mondeo
Silnik: 2,5 v6
Rocznik: 2001

Dzięki za wskazówki...

Więc tak - test wiatraków (w moim v6 są dwa) - po włączeniu klimy załączają się dwa - na postoju testowałem chodzą cały czas, ciągną powietrze przez chłodnicę. Test z przyklejoną kartką zdany.

Płyn chłodzący - jest powyżej minimum (używam fordowskiego).

Pojechałem do mechanika - był zdziwiony :-) i kazał poobserwować. Pojechałem do warsztatu klimatyzacji - powiedział, że nie możliwe by przyczyną była usterka klimy. Pytałem czy nie przychodzi mu do głowy coś innego - odpowiedział, że nie. Kazał obserwować...

Obserwuję też sprężarkę - widzę sprzęgiełko od góry. Jak włączam klimę zewnętrzne kółko rusza. Rozumiem, że co jakiś czas ona powinna się sama wyłączać i włączać i za to jest odpowiedzialny ten presostat? Jechać na stację np. do elektryka by go sprawdzili - ma to sens?

Problem jest taki, że dziś ta usterka nie występuje - włączam i wyłączam klimę, jeżdżę i nic... Martwi mnie to, bo czasu coraz mniej do wyjazdu, a problem "się schował". Nie mam co namacalnie pokazać fachowcom. W sobotę i niedzielę wariował...
Zrobię za chwilę test - przejadę się kawałek "w trasę" gdzieś koło 150km by sprawdzić czy problem nie wróci. Jeśli zacznie się grzać - to sprawdzę co robi sprężarka i wiatraki.

Wczoraj po lekturze forum jedyne co zrobiłem, to zdjąłem atrapę z przodu i z węża wypłukałem chłodnicę... Nie sądzę by to dało wiele, ale spróbowałem.
waldorfv6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 13:19   #6
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał waldorfv6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Płyn chłodzący - jest powyżej minimum (używam fordowskiego).
W Mondeo poziom płynu chłodniczego powinien sięgać znaku MAX, gdy silnik jest zimny.
Cytat:
Napisał waldorfv6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pojechałem do warsztatu klimatyzacji - powiedział, że nie możliwe by przyczyną była usterka klimy.
Fachowiec od klimatyzacji powinien był podłączyć do układu ciśnieniomierz i sprawdzić, czy presostat działa prawidłowo.
Cytat:
Rozumiem, że co jakiś czas ona powinna się sama wyłączać i włączać i za to jest odpowiedzialny ten presostat?
Tak, presostat powinien cyklicznie włączać i wyłączać sprężarkę.
Stary 29-07-2013, 13:47   #7
enjoypoznan
ford::professional

Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Mondeo poziom płynu chłodniczego powinien sięgać znaku MAX, gdy silnik jest zimny.
Wystarczy że jest między znakami min a max Ale centymetr wyżej czy niż nie ma żadnego znaczenia.

Cytat:
Napisał darmodziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak, presostat powinien cyklicznie włączać i wyłączać sprężarkę.
Nie obraz się ale jesteś w błędzie. Układ klimatyzacji w aucie działa na tej samej zasadzie co lodówki w naszych domach. Termostat w lodówce włączą agregat w odpowiednim zakresie temp. Do póki nie schłodzi do tego zakresu nie występuje żadna praca cykliczna.

Tak samo jest w aucie. Jeżeli ktoś ma klimę manualną to do momentu aż nie wyłączy przyciskiem AC sprężarka cały czas jest załączona.

Cykliczną pracę o której piszesz może powodować panel klimatornika. Jeżeli zdecyduje że nie ma potrzeby jej używania żeby w aucie była wybrana temperatura to ją wyłączą.

FORD - nigdy mnie nie zawiódł.
enjoypoznan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 14:07   #8
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał enjoypoznan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczy że jest między znakami min a max Ale centymetr wyżej czy niż nie ma żadnego znaczenia.
Jeżeli nie ma to znaczenia, to dlaczego w książce „Ford Mondeo – Sam naprawiam…” jest wyraźnie napisane, że poziom płynu przy zimnym silniku ma sięgać znaku Max?
Cytat:
Napisał enjoypoznan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cykliczną pracę o której piszesz może powodować panel klimatornika. Jeżeli zdecyduje że nie ma potrzeby jej używania żeby w aucie była wybrana temperatura to ją wyłączą.
Presostat zapobiega zbytniemu wzrostowi ciśnienia w układzie klimatyzacji i nie ma znaczenia, czy jest to klimatyzacja automatyczna, czy manualna.
Stary 29-07-2013, 14:25   #9
salom

Myślę że trochę pomogło wypłukanie chłodnicy wężem zewnatrz. Jak wrócisz z tej trasy, to aby dobrze oczyscic i wypłukać chłodnicę, to trzeba ją wyjać z auta. Wtedy efekt może być wiekszy.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-07-2013, 14:48   #10
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Też tak przez chwilę myślałem, ale szybko doszedłem do wniosku, że, gdyby tak było, to problemy z chłodzeniem byłyby niezależnie od włączonej klimatyzacji. Oczywiście wyczyszczenie chłodnicy zawsze się przyda.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania