Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-08-2013, 18:42   #1
din
ford::advanced

Model: Mondeo MK3/MK4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM/ 2.0TDCI 143KM
Rocznik: 2006 / 2008
Domyślnie czynności przy wimianie koła dwumasowego

Witam

Jakie są czynności przy wymianie koła dwumasowego?
Głównie czy trzeba rozpinać coś z zawieszenia? Niektórzy mechanicy mówią mi, że trzeba pół zaiweszneia poodpinać a co za tym idzie potem geometrie ustawiać. Jest to prawda?
Poza tym kompletem sprzęgła, wysprzęglikiem i kołem jest jeszcze jakiś uszczelniacz, go się zawsze wymeinia? Jak go sprawdzić?

szukam sobie calego zestawu luka ale szczeze jakos mam lęki przed kupnem z od jakiś nie wiadomoych sprzedawców, możecie kogoś konkretnie polecić co bym nie miał potem problemów?

din jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2013, 08:39   #2
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
Domyślnie Odp: czynności przy wimianie koła dwumasowego

Przeczytaj ten temat i zastanow sie czy warto brac LUK'a [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 07-08-2013, 09:36   #3
jakubzawarty
ford::average

Imię: Kuba
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 90
Rocznik: 2002

Trzeba zdemontować wszystkie te plastiki pod zderzakiem i miedzy kołami a silniikiem, wyjąć półosie, odkrecic maglownice, tłumik i zdemontować całe tzw. sanie, a potem to juz zabawa z róznymi śrubkami, śrubeczkami, kabelkami, czujnikami itp itd. Ogólnie wydaje się trudne ale z kanałem, narzedziami dobrze podpartym samochodem w 5-6 godzin zdemontujesz i wyjmiesz skrzynie. Najlepiej miec pneumat, żeby nie pourywać tych śrub.
jakubzawarty jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2013, 09:37   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
trzeba pół zaiweszneia poodpinać a co za tym idzie potem geometrie ustawiać. Jest to prawda?
Trzeba wyciągać skrzynię, czyli trzeba półosie wyjąć z piast, a to wymaga rozsunięcia kolumn Mcphersona. I mnóstwo innych dupereli do ruszenia. Ale nie trzeba robić geometrii, jeżeli mechanik jest sensowny i nie nasuwa wszystkiego 10-cio kilowym młotem.
Cytat:
Napisał 1olek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przeczytaj ten temat i zastanow sie czy warto brac LUK'a
LUK to jest wiodąca firma w branży i bez obaw można kupić ich wyroby. Jeżeli będziesz kupował części w dużej dobrej hurtowni, to na pewno nie trafisz na podróbę. Nie warto oszczędzać kilkudziesięciu złotych i brać części z firmy krzak...
Problem najczęściej leży gdzie indziej - gdy mechanik bez pojęcia (lub bez oprzyrządowania) zabiera się za montaż docisku. Poczytaj np. to:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Cytat:
Poza tym kompletem sprzęgła, wysprzęglikiem i kołem jest jeszcze jakiś uszczelniacz, go się zawsze wymeinia? Jak go sprawdzić?
Pod kołem zamachowym jest simmering wału korbowego. Jeżeli naokoło (po zdjęciu koła) jest sucho, to nie powinno się go dotykać. Jeżeli jest wyciek lub nawet ślady zapocenia olejem - powinno się go wymienić.

Jeżeli chcesz sam to zrobić i masz takie wątpliwości - to odradzam; poszukaj dobrego mechanika który ma doświadczenie w Fordach i odpowiednie oprzyrządowanie.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 07-08-2013 o 09:51
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2013, 09:58   #5
din

Model: Mondeo MK3/MK4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM/ 2.0TDCI 143KM
Rocznik: 2006 / 2008

sam nie chce się do tego zabierać ale chce mieć pojęcie aby jakoś choć minimalnie skontrolować mechanika. Ceny zestawu DKZ wąchają się od 1600zł do 2500zł, wiadomo chce się wydać jak najmniej ale tez mieć pewność, że to pojeździ. Myślałem nad sklepem ford-esklep.pl Co do mechaników w Gdyni to jak na razie ani jeden nie wzbudził mojego zaufania.

Sam simmering to też nie mały wydatek ale warto być w niego widzę wyposażonym aby potem jak wszystko rozebrane nie szukać po sklepach na gwałt.

Edit
Z tego co czytam magiel będzie trzeba też wyjąć - znaczy będzie on normalnie poza autem? Tak sobie myśle, może oddać go od razu do regeneracji bo zaczyna być przełamanie przy jeżdzie na wprost.

Ostatnio edytowane przez din ; 07-08-2013 o 10:11 Powód: dopisanie zapytania
din jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2013, 11:14   #6
dbdrag

Model: mondeo
Silnik: tdci 131ps

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
. Ale nie trzeba robić geometrii, jeżeli mechanik jest sensowny i nie nasuwa wszystkiego 10-cio kilowym młotem.
.
po każdorazowym ruszaniu sanek a tym bardziej po ich zdjęciu należy zrobić geometrie przedniego zawieszenia.
dbdrag jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2013, 13:43   #7
jakubzawarty

Dokładnie. Tak jak pisze przedmówca, zawsze trzeba zrobić geometrie. Wiem, że nie ma innej możliwości montażu sanek, bo są śruby i otwory bez możliwości regulacji ale uwierz, że w żadnym mondeo kierownica i zbieżność nie będą dobrze ustawione po wymianie sprzęgła.
Stary 08-08-2013, 15:20   #8
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012

Co wy Panowie gadacie. Jak się rozbiera przód i np. drążki kierownicze odkręca od piast bez kręcenia nimi. to gdzie później chcecie i czym robić regulację geometrii w Mondku? No sorry, ale chyba chcecie jeździć na geometrię dla poprawy psychicznej bo koleś na stacji diagnostycznej dotknie podwozia w waszym aucie i już będzie ok.
Tak jak wspomniał Kolega wojtekjanus: jeżeli mechanik sensowny to geometria (a w zasadzie zbieżność) jest zbędna.
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2013, 18:07   #9
jakubzawarty

Cytat:
Napisał karloss Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co wy Panowie gadacie. Jak się rozbiera przód i np. drążki kierownicze odkręca od piast bez kręcenia nimi. to gdzie później chcecie i czym robić regulację geometrii w Mondku? No sorry, ale chyba chcecie jeździć na geometrię dla poprawy psychicznej bo koleś na stacji diagnostycznej dotknie podwozia w waszym aucie i już będzie ok.
Tak jak wspomniał Kolega wojtekjanus: jeżeli mechanik sensowny to geometria (a w zasadzie zbieżność) jest zbędna.

Robiłem całą geometrię w ASO w Rybniku jakieś 3 miesiące temu, a 2 tygodnie temu wymieniałem sprzęgło, po złożeniu okazało się, że kierownica jest przestawiona. Pojechałem na zbieżność i okazało się, że są lekko pozmieniane wartości w stosunku do wyjściowych z ostatniej geo. Jeszcze nie słyszałem, żeby którykolwiek mechanik (nie szwagier w garażu) nie ustawiał geometrii bo zdjęciu sanek. W teorii masz rację, że nie ma możliwości rozregulowania, bo nie ruszamy drążków ale w praktyce to już inna bajka
Stary 08-08-2013, 23:21   #10
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012

Kolego co to znaczy cała geometria przodu?
Jeżeli rozumiesz przez to możliwość ustawienia tylko zbieżności (jak to ma miejsce w mondeo) to ok. Ale zwracam uwagę, że zbieżność to tylko jeden z punktów mających wpływ na trakcję (geometrię) więc nie piszmy cała geometria bo jest to zwyczajnie mylące.
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania