Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-08-2013, 12:52   #631
Szymonek11
ford::average

Imię: Adam
Model: mondeo kombi
Silnik: 1999 cm3 benzyna
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Rozmiar i opony co polecacie?

Jacku, amortyzatory sprawdzane w maju na pełnej ścieżce wiec chyba z nimi wszystko OK. Natomiast, co prawda nie uważam się za szczególnego specjalistę w dziedzinie motoryzacji, ale czytałem w kilku gazetach, że geometria zawieszenia ma wpływ na ząbkowanie choć oczywiście nie decydujący.

Zastanawiam się czy wymieniać opony teraz czy na wiosnę. Bieżnika jeszcze jakieś 1.5-2mm powyżej wskaźnika zużycia.

Rozumiem bobanr, że jeździsz na Primacy HP? I co nic się nie dzieje? Ile masz najechane?

Ostatnio edytowane przez Szymonek11 ; 22-08-2013 o 13:06
Szymonek11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2013, 16:58   #632
jjjj

Imię: jacek
Model: Mondeo mk IV
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008
Domyślnie

Generalnie teoria jest taka, że jeśli jest coś nie tak z geometrią to tnie opony, lub sie szybciej ścierają na całej powierzchni bieżnika. Jak opona ząbkuje to powodów można szukać w amorach, lub luzach w zawieszeniu. Jest też tak, że w niektórych modelach może ząbkować opona nawet przy sprawnym zawieszeniu. Przy takim przelocie ja bym sie tym nie przejmował. Co do wymiany to generalnie zostaly jeszcze ze 2 miesiące jazdy na letnich... ale raczej w deszczuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja bym wymieniał bo teraz nadchodzi najbrzydsza pogoda i najgorsze warunki na drodze.
Ząbkowanie na przodzie występować może gdy dużo hamujesz silnikiem.. tutaj strzelamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale w cieżarówkach opony na osi napedowej ząbkują od retarderów.

jacek
jjjj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2013, 17:26   #633
Szymonek11

Przy okazji zapytam o serwis "oponeo" czy ktoś z was brał u nich opony z odbiorem i montażem w jednym z punktów w całej Polsce? Czy to wszystko działa jak należy i jak z ewentualnymi roszczeniami gwarancyjnymi?
Stary 22-08-2013, 18:23   #634
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015

Przez Oponeo, nie ma żadnego problemu z zakupem przez internet i wysyłką na Twój adres. Przesyłka ekspresowa, opony zgodne z zamówienie. Problem był z tym, że kiedy przed zakupem dzwoniłem na ich infolinię w żaden sposób nie mogli mi powiedzieć dokładnie z którego tygodnia i roku są opony i w którym kraju sią wyprodukowane.

Natomiast zakup z odbiorem i montażem w punkcji współpracującym z Oponeo to totalna porażka. Opon i tak nie mają na miejscu i tak chcą ci dołożyć za montaż pomimo, że powinien być gratis i w ogóle traktują cię jak zło konieczne jeśli pojawiasz się w takim celu. Przynajmniej tak było w dwóch serwisach oponiarskich w których byłem osobiście aby wybadać temat i obejrzeć opony, które wyszukałem w Internecie.
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2013, 18:53   #635
Szymonek11

Dzięki za odpowiedź. Czyli najlepiej kupić na swój adres i zatargać samemu do "swego" oponiarza albo dogadać się z oponiarzem żeby przysłali do niego.
Stary 22-08-2013, 19:32   #636
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Cytat:
Napisał Pulse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Natomiast zakup z odbiorem i montażem w punkcji współpracującym z Oponeo to totalna porażka. Opon i tak nie mają na miejscu
A niby dlaczego by mieli mieć? Serwis ,który teoretycznie współpracuje z oponeo to zupełnie inna firma, u nich robisz tak naprawdę tylko montaż. Nie wiem jak jest do końca rozwiązana sprawa płatności czy kupujesz w oponeo czy kupujesz w serwisie w którym odbierasz opony. Jeżeli kupujesz w serwisie w którym montujesz na zlecenie oponeo to taki serwis ma pewnie max 2% z tych opon czyli tyle co nic.

Cytat:
Napisał Pulse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i tak chcą ci dołożyć za montaż pomimo, że powinien być gratis
Dlaczego miałby być gratis? Jakaś akcja charytatywna czy jak?

Oczywiście nie zachęcam do kupowania w oponeo i jestem za dogadywaniem się z lokalnymi serwisami , bo przy takiej polityce jak oponeo (sprzedaje detalicznym klientom po cenach hurtowych) to za parę lat serwisów oponiarskich zostanie połowa i wtedy cena usług wzrośnie dosyć znacznie.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

Ostatnio edytowane przez jvc ; 22-08-2013 o 19:34
jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2013, 19:44   #637
bobanr
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: został tylko 2.5 FHEV
Rocznik: 2022

Cytat:
Napisał Szymonek11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem bobanr, że jeździsz na Primacy HP? I co nic się nie dzieje? Ile masz najechane?
Aktualnie na Firestone TZ300, założyłem po sezonie zimowym bo akurat dostałem je z felgami. Jakiś miesiąc temu przed wyjazdem na wakacje byłem sprawdzić wyważenie, itp. i niestety wyszło, że tył strasznie wyząbkował. Przejechane ok. 10 tys km. Micheliny po takim samym przebiegu nie miały żadnego śladu ząbkowania. Dojadę te Firestone i zmieniam na Miśki.

Amortyzatory tłumienie tył po 59%
Stary 22-08-2013, 19:47   #638
Szymonek11

Nie wiem jak było kiedyś ale teraz za montaż przy zakupie w oponeo trzeba zapłacić bodajże 10zł/opona. Ale z tego co się zorientowałem to rzeczywiście opony tańsze niż u lokalnych sprzedawców, przynajmniej w Białymstoku.
Stary 22-08-2013, 19:53   #639
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Cytat:
bo przy takiej polityce jak oponeo (sprzedaje detalicznym klientom po cenach hurtowych) to za parę lat serwisów oponiarskich zostanie połowa i wtedy cena usług wzrośnie dosyć znacznie.
To niestety może być prawda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Opon i tak nie mają na miejscu i tak chcą ci dołożyć za montaż pomimo, że powinien być gratis i w ogóle traktują cię jak zło konieczne jeśli pojawiasz się w takim celu.
Cytat:
Dlaczego miałby być gratis? Jakaś akcja charytatywna czy jak?
No ale skoro jakoś się dogadali, to niech teraz nie marudzą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A tak w temacie, ja chyba już nigdy nie kupię czterech takich samych opon, wiem że teoretycznie powinny być takie same wszystkie. Takie wnioski po wpadce z goodyear excellence z jednej serii - trzy się wybuliły, reklamacji nie uznali zwalając na drogi...
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2013, 20:03   #640
Szymonek11

A na tym oponeo Goodyear efficientgrip opatrzone znaczkiem forda czyli niby rekomendowane. Mówię o rozmiarze 215/55/R16. Co wy na to?
Odpowiedz

Tagi
felgi , koła , mk4 , mondeo mk4 , opony , rozmiar , zima

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania