Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-09-2013, 18:59   #21
salom

Domyślnie Odp: Branie oleju, a uszczelniacze zaworów

Kajo, przeczytałem na nowo historię remontu, i okazuje się, że rysy to miał największe na 4 tym cylindrze, ale przy wbijaniu sworznia w łok uszkodziłem go leko, i chyba to bedzie przyczyna, bo uszkodzony był założony właśnie na drugi cylinder. Z początku było wszystko ok, ale chyba sie wypalił tłok, jeżdżę na gazie, i są przedmuchy, i czarna świeca na drugim cylindrze. Nie ma co , trzeba sie brać za wyjęcie tego tłoka, tylko skąd wziąć dobry. Do Los Angeles daleko, a pewnie jednego nie sprzedadzą.

Stary 06-10-2013, 19:59   #22
salom

Minął już miesiąc od mojego ostatniego wpisu w moim temacie nie ma więcej odzewu , a w innych tematach przy braniu oleju przez silnik, koledzy doradzają wymień uszczelniacze, inni remontuja silnik jak bierze 1 litr oleju na tysiąc kilometrów, a mój w dalszym ciągu bierze 1 litr na 250 kilometrów, i nic nie robię, bo chyba uszczelniacze nie pomogą, bo nowe tłoki i pierścienie już zakładałem.

Stary 28-10-2013, 19:25   #23
salom

No i wczoraj sie rozjaśniło. Wracałem do domu, i silnik pracował tylko na 3 cylindrach. Dzisiaj rano mierzę cisnienie w cylindrach, i na drugim cylindrze, na zimnym silniku 2 atm, na pozostałych, po 14 atm. No więc klucze w rękę, głowica w górę, i co, w zaworze wydechowym, na 2 cylindrze wypalona dziura średnicy z 5 mm.Ostatnio brał coraz więcej oleju, już na 150 km 1 litr.Wlałem benzyny na każdy tłok opuszczony do połowy cylindrów, i na drugim cylindrze stała najdłużej, jakieś 3 godziny, a na pozostałych, uciekła benzyna w dół już po godzinie nie było nic. Nie wiem co o tym myśleć. Jak już głowica zdjęta, to jutro wyciągnę tłoki, i popatrzę na pierścienie.

Stary 28-10-2013, 19:53   #24
piotrek19902008
ford::average

Imię: Piotrek
Model: Focus Mk1 Trend
Silnik: 1.6 16v B+G Sekwencja
Rocznik: 2000

pierscienie napewno do wymiany wymieniaj od razy wszystkie 4 bo masz taka okazje jak bedziesz zagladał,a napewo to pomoze
piotrek19902008 jest offline  
Stary 29-10-2013, 17:08   #25
salom

Tłoki wyjęte. M A S A K R A !!! Półtora roku temu, zakładałem nowe Japońskie tłoki wraz z pierścieniami, komplety. Mało jeżdże, więc przejechałem tylko około 7 tys km. Po przejechaniu około 3 tys km zaczął brać olej i stopniowo coraz wiecej , ale jak wypalił sie zawór, rozebrałem silnik.
Nigdy po tak małym przebiegu czegos takiego nie widziałem, aby pierścienie miały luż na zamkach w tulei ponad 2 mm w miejscu u góry tulei gdzie pierścienie nie siegają. Mało tego w tłokach rowki są tak wyrobione że pierścień uszczelniający i zgarniający są lużne, i pracowało to jak pompa ssąco-tłocząca, i palił olej w cylindrach.

No i dzisiaj, choć to niedziela 17 listopada 2013 roku, po długim oczekiwaniu na dorabiane pierścienie w Poznaniu w firmie TOMRING , złożyłem wszystko jak trzeba, odpaliłem silnik i chodzi bardzo równo , bez problemów. Co będzie dalej, okaże sie w jeżdzie, ponieważ nie było zainteresowania moim tematem, zamykam.

Ostatnio edytowane przez salom ; 17-11-2013 o 18:43 Powód: Dodanie wpisu

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania