![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Karol
Model: C-Max
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 99
|
Witam. O 4 dni jestem posidaczem C-maxa 1.8 benzyna 125km i zauważyłem, że jak odpalam go to na zimnym silniku lekko ale to bardzo lekko falują obroty ledwo widoczne. Po rozgrzaniu silnika problem jakby ustaje, nie czuć szarpania przy przyspieszaniu ładnie się zbiera i git. Drugie pytanie jak szybko może się nagrzać silnik bo doznaje szoku przejechałem dosłownie 300 metrów i wskazówka prawie stoi na środku minimalnie prawie i tak stoi. Dziwne bo dosłownie jak parę razy po gazuję to wskazówka od temperatury wskakuje ochoczo. Nie wiem czy tak ma być i to jest nowa generacja silnika i potrafi szybko nagrzać silnik. Jako takich objawów nie ma, nie szarpie, pali paliwa prawidłowo. Zauważyłem, że rano jak go odpalę to lekko grzechota po stronie alternatora ale ustępuje i obstawiam, że łożysko alternatora robi dobranoc powoli. Zauważyłem też, że są jakieś położone pasy jakby z takiej podobnej pianki montażowej na ciepło zgrzane koło koła zapasowego w jakim celu nie mam pojecia bo tak jak podniosę wykładzinę to dalej koło fotela też widać takie małe paski. Auto na pewno nie bite bo widać po kształcie koła zapasowego i platikow wszystko równe ale po co takie paski porobione możliwe że fabryczne? Wiem, że długa lista życzeń ale kłaniam się nisko jak mi pomożecie. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-12-2009
Model: C-max
Silnik: 1,6 EcoBoost 182
Rocznik: 11
|
no i gratulacje za zakup...
1. falowanie obrotów: w tym silniku słabym punktem jest przepustnica... sterowana elektronicznie bez silnika krokowego jest czuła na zabrudzenia... na szczęście można ją czyścić samemu i jest to bardzo łatwe... jak ją już znajdziesz to wymontuj i dokładnie oczyść w środku z nalotu (nawet małego)... adaptacja komputerem nie jest konieczna.. zaadoptuje się sama więc na czyszczeniu na początku może utrzymywać trochę wyższe obroty... temat opisany szczegółowo jak poszukasz... 2. nagrzewanie się i grzechotanie: jeżeli masz prawidłowy poziom płynów i silnik się nie przegrzewa to jest ok. jeżeli brakuje np. oleju to grzechotanie może dochodzić z okolic napinacza łańcuszka rozrządu... ale to skrajna sytuacja... 3. paski w bagażniku to fabryczne wygłuszenia. bezawaryjnego korzystania i pozdrawiam tom |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Karol
Model: C-Max
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 99
|
Dzięki, tak jak mi się zdaje to przepustnica jest lekko zabrudzona bo jak silnik lekko się nagrzeje to nie falują obroty. Oleju w silniku nie ubywa, poziom jest jak najbardziej prawidłowy, co do grzechotania zdaje mi się że może łożysko od paska klinowego poszło albo może sprzęgło od klimatyzacji już dobiega końca bo jak włącze klime to cichnie. Co do pasków własnie zauważyłem, że to fabryczne bo pod fotelami też są, a same mocowania z wykładziną montowane są na orginalne nity.
Bump: |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| c-max , duratec |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|