![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-04-2013
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 2,0 duratec
Rocznik: 2009
|
Witam Forumowiczów!
Proszę Was uprzejmie o pomoc w zidentyfikowaniu problemu z moją nową foką. W zeszłym tygodniu kupiłem Focusa II kombi, z rocznika 2009. Podczas jazdy próbnej po mieście oraz kilku podróżach praca - dom nie zauważyłem żadnych problemów. Wczoraj jednak wjechałem autem po raz pierwszy na autostradę i po ok 10-15 minutach jazdy ze stałą prędkością ok. 130-140km/h na najwyższym biegu i ok. 3000obr. silnik zaczął lekko szarpać i tracić moc oraz dioda silnika zaczęła migać na żółto. Szarpanie pojawiało się nieregularnie, raz trwało 10 sekund, momentami 5 minut. Jazda trwała ok 4 godzin i w tym czasie szarpanie pojawiło się więcej niż 10 razy. Próbowałem zredukować bieg i dodać gazu, czasami rozpędzałem się i na kilkanaście sekund zupełnie puszczałem gaz - nic nie pomogło, fenomen po prostu po jakimś czasie mijał sam. Całkowicie minął dopiero, gdy wjechałem do miasta, po kilkunastu minutach jazdy z prędkością ok 50-70km/h. W tym tygodniu czeka mnie jeszcze raz jazda autostradą do domu, po tym pojadę autem do mechanika. Mam się czego obawiać? Przed kupnem auto przeszło gruntowny przegląd (HU w Niemczech). Pozdrawiam! EDIT: Odbyłem krótką jazdę po mieście, niestety problem z szarpaniem pojawił się właściwie od razu po rozpędzeniu, jednak dzisiaj nie świeciła się lampka silnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po przeczytaniu posta [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] szukałem też śladów wilgoci na silniku i w pobliżu świec, jednak nic nie znalazłem. Ostatnio edytowane przez Czernobog ; 19-10-2013 o 12:24 Powód: edit |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Cezary
Model: Opel Vectra C GTS
Silnik: 1,9 cdti
Rocznik: 2008
|
może cewki zapłonowe albo jednak świece? kiedy ostatnio były wymieniane?
|
|
|
#3 | |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-04-2013
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 2,0 duratec
Rocznik: 2009
|
Cytat: