Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-01-2013, 20:54   #1
supermisq
ford::beginner

Model: Mondeo mk 4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017
Domyślnie Jak rozebrać pompę hamulcową

Witam. Stoję przed problemem rozebrania pompy hamulcowej. Chciałem wymienić w niej uszczelki z zestawu naprawczego, ale po wyjęciu tłoczka który jest popychany przez serwo, nie potrafię wyciągnąć tego ze środka pompy. Czy ktoś już rozbierał kiedyś pompę i pomoże mi w rozmontowaniu jej ?

supermisq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2013, 17:40   #2
salom

Domyślnie Odp: Jak rozebrać pompę hamulcową

Na pompie zewnątrz powinna być śrubka, trzeba ją wykręcić i środkowa część pompy z tłoczkami wyjdzie. Jak jest bardzo brudna w środku od opiłków i skruszonej gumy z tłoczków, to woże sprawiać trudność, ale można pompą postukać w jakieś drewno i wyjdzie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2013, 20:16   #3
supermisq

Model: Mondeo mk 4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2017

Okazało się że tego typu pompy rozebrać się nie da, bo nie można wyciągnąć 2 tłoczka który jest w środku. Blokuje go "trzpień, bolec" który znajduje się w drugim wpływie płynu ze zbiorniczka. No nic dziękuje za odpowiedź. Teraz muszę jeszcze wymienić przewód hamulcowy bo pękł przy wyjeżdżaniu z garażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Pozdrawiam
supermisq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2013, 20:03   #4
trepske07

Model: mondeo mk3 / mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004 / 2009

Cytat:
Napisał supermisq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Okazało się że tego typu pompy rozebrać się nie da, bo nie można wyciągnąć 2 tłoczka który jest w środku. Blokuje go "trzpień, bolec" który znajduje się w drugim wpływie płynu ze zbiorniczka. No nic dziękuje za odpowiedź. Teraz muszę jeszcze wymienić przewód hamulcowy bo pękł przy wyjeżdżaniu z garażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Pozdrawiam
trzpień bolec jest do wyjęcia a wtedy pompa jest rozbieralna na części pierwsze także miałem pęknięty przewód przy lewym przednim kole i wyleciał cały płyn. był problem z odpowietrzeniem wiec rozebrałem na części całą pompe ale okazała idealna.dopiero jak popuściłem przewody przy pompie wyszło powietrze i zassała płyn z zbiorniczka a następnie odpowietrzanie kół.
trepske07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2013, 18:45   #5
łukaszwilczynski
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: mk3
Silnik: 1,8
Rocznik: 2001

Witajcie

jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość...

Mam następujący problem w moim mk3

Podczas hamowania jeśli można to nazwać hamowaniem, ok podczas używania hamulca zachowuje się on bardzo dziwnie hamowania praktycznie nie ma a słychać tak jak by załączało ABS na pedale też czuć podobne drgania. Prosze o pomoc płyn wymieniony, powietrza brak wycieków brak, co może być przyczyną padająca któraś z pomp HAM? ABS?
łukaszwilczynski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-08-2013, 21:54   #6
salom

Pewnie już klocki wytarte na zero, i szoruje metal tarczy, o metal klocków.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2013, 20:52   #7
łukaszwilczynski

właśnie nie klocki tarcze wszystko ok dziś sprawdziłem więcej hamulce zachowują się w ten sposób tylko podczas wolnej jazdy max do 40-50km przy jeżdzie powyżej siłą hamowania jest normalna co to może być prosze o pomoc bo juz głupieję
Stary 16-08-2013, 12:53   #8
łukaszwilczynski

Wracając do mojego tematu:

dzisiaj wypiąłem bezpiecznik abs autko zachowuje się normalnie już nie słychać nic. Prosz eo poradę czy możliwe jest aby czujnik był uszkodzony czy może raczej piasta koła. Dodam że podłączając pod kopa nie wyskakują żadne błędy.
Stary 21-10-2013, 16:15   #9
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

i co doszedlw=es do rozwiazania problemu?
Odpowiedz

Tagi
naprawa , pompa hamulcowa

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania