Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-10-2013, 12:29   #61
ampal
ford::beginner

Imię: Tomasz
Model: kuga
Silnik: 2,0 TDI
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Jak podłaczyc kamere cofania

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
teraz jest bardziej profi look. Jeszcze nie zdjęta folia z wyświetlacza.
Kamerka mi zdechła (monitorek załatwiłem wcześniej). Monitorek nowy już jest - dwa wejścia video, aktywowane kiedy pojawi się na nich sygnał video.
Zdjęcie zrobione z pozycji mojej głowy. Monitor ma dość dobre kąty patrzenia (w przeciwieństwie do poprzedniego), dlatego nie musiałem go przechylać w stronę kierowcy (jak poprzedni). Kabelek przepuściłem bokiem przez zawias, a zasilanie kamerki i monitorka załącza się przez mikrostyk, który jednocześnie jest ogranicznikiem otwarcia tego lusterka, aby przynajmniej w pionie patrzeć prostopadle na monitor.
Jak już wymienię kamerkę, to pojawią się zdjęcia z widokiem z kamerki.
mam pytanie: Jak już masz obraz w kabinie to powiedz jak przeprowadziłeś kable od kamery przez tyną małą klapę - gdy odpowiesz jesteś gość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ampal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2013, 16:05   #62
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Zauważ, że wrzoch ma C-maxa, a nie Kugę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-10-2013, 22:07   #63
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał ampal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam pytanie: Jak już masz obraz w kabinie to powiedz jak przeprowadziłeś kable od kamery przez tyną małą klapę - gdy odpowiesz jesteś gość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega dardon11 dał radę w Kudze - sam widziałem. Zrobił to bez rozbierania plastików "małej" klapy, więc przewody nie zostały puszczone przez przelotkę. Wszystko jednak działało i było szczelne. Proponuję napisać do kolegi o drobną fotorelację...
Stary 22-10-2013, 14:01   #64
ampal

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zauważ, że wrzoch ma C-maxa, a nie Kugę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Więc czego szuka na forum kugi? Czemu ludzi wprowadza w błąd?

Bump:
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega dardon11 dał radę w Kudze - sam widziałem. Zrobił to bez rozbierania plastików "małej" klapy, więc przewody nie zostały puszczone przez przelotkę. Wszystko jednak działało i było szczelne. Proponuję napisać do kolegi o drobną fotorelację...
...Niema możliwości puszczenia kabli zasilających kamerkę bez rozbierania małej klapy..... No.... chyba że kamerka nie jest zainstalowana w miejscu lampki oświetlenia tablicy rej.
Stary 22-10-2013, 19:14   #65
wrzoch

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał ampal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc czego szuka na forum kugi? Czemu ludzi wprowadza w błąd?
Po raz to jest forum Forda, a nie Kugi.
Po dwa, to są bardzo podobne samochody, szczególnie w środku.
Po trzy nawet w Kudze są dwa rodzaje klap.

Zegary i radio mam z Kugi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-10-2013, 23:01   #66
tedi_k
FCP member

Cytat:
...Niema możliwości puszczenia kabli zasilających kamerkę bez rozbierania małej klapy..... No.... chyba że kamerka nie jest zainstalowana w miejscu lampki oświetlenia tablicy rej.
Tak jak napisałem - jednak kolega dał radę. Kamera była dokładnie w lamce podświetlenia tablicy. Proponuję jednak zagadnąć do kolegi, bo ja u niego montowałem tylko NXa z interfejsem video do podłączenia DVD oraz podłączałem koniec kabla z tej kamery do całego zestawu. Nie robiłem więc zdjęć, jak była okablowana kamera z tyłu...
Stary 27-10-2013, 05:44   #67
MarSz

Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Ja podłączyłem kamerę w kudze I w małej klapie w miejscu lampki cofania.
Kabel przeprowadziłem w szczelinie między szybą a klapą.
Może nie jest to profesjonalne rozwiązanie ale uznałem, że efekt będzie lepszy niż rozrywać nity a potem kombinować.

Dwa przewody udało się bez problemu tak wcisnąć, że ich nie widać - trzeba się dobrze przyglądać by je zobaczyć.

Idą pod plastik u dołu klapy, a u góry (jak już przejdą przez tą rynienkę pod szybą) wchodzą w miejscu, gdzie jest peszel z wiązkami do samochodu.

Bałem się początkowo, że woda mi będzie z tego powodu jakość płynąć po karoserii lub klapie ale mimo obecności przewodu i tak sobie wszystko fajnie spływa.

Początkowo jak robiłem przymiarki to miałem zamiar ten kabel tam wkleić jakimś klejem ale udało mi się go tak ułożyć, że się idealnie klinuje w rynience i nic nie wychodzi - nawet wyjęcie go nie będzie łatwe.

I dobrze zrobiłem, bo prawdopodobnie niebawem będę wyciągał kamerkę i prowadził okablowanie od nowa - chcę zmienić zasilanie kamery by nie było ze światła cofania a z parktronika - czyli by włączała się na wstecznym (jak do tej pory) lub bym mógł ją włączyć przyciskiem włączającym cały system (zarówno przód jak i tył) pomiędzy fotelami.
MarSz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2013, 21:42   #68
ampal

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po raz to jest forum Forda, a nie Kugi.
Po dwa, to są bardzo podobne samochody, szczególnie w środku.
Po trzy nawet w Kudze są dwa rodzaje klap.

Zegary i radio mam z Kugi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ten temat akurat dotyczy tylko kugi...gdzie podobieństwo????nawet cena kugi jet dwa razy większa.
Stary 29-10-2013, 22:59   #69
wrzoch

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Ten temat akurat dotyczy tylko kugi...gdzie podobieństwo????nawet cena kugi jet dwa razy większa.
Nie będę polemizował z kimś kto ma silnik TDI w Kudze.

A co do cen, to sprawdź, bo prawdopodobnie źle cię w szkole nauczyli mnożyć przez dwa.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2013, 12:22   #70
tedi_k
FCP member

Cytat:
Szanowny Kolego - jedyną rzeczą specyficzną dla Kugi jest poprowadzenie kabelka kamery przez małą klapę. I co do tego się zgadzamy. Cała reszta dotycząca elektroniki jest dokładnie taka sama. No i cena akurat tu nie ma zupełnie żadnego znaczenia...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania