Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-10-2013, 21:00   #11
Lares2112
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: V
Silnik: 2,5D
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: czy to jest czujnik wstecznego?

no właśnie problem w tym że szukałem tej wiązki wszędzie i nigdzie jej nie widzę co do modelu to sam nie wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale jest to rok 1998 2,5D 51KW silnik 4FB blaszak, przedłużany i podwyższany

Lares2112 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2013, 21:22   #12
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

To pociągnij wiązkę dwóch przewodów od włącznika do skrzynki bezpieczników, podłącz się jednym przewodem pod bezpiecznik, drugim pod odpowiedni przewód wiązki tylnych świateł (wychodzi ze skrzynki).
Stary 31-10-2013, 21:28   #13
apus
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: transit 2.5 td
Silnik: 2.5 td

Witam.
Poszedłem przed chwilą sprawdzić i tak jak pisze Wojtek, na bezpieczniku nr 7 wpięte są też światła cofania. Położyłem się pod autem i te urwane u Ciebie kabelki od prędkościomierza (w miejscu urwania jest złącze) dalej idą do przodu skrzyni i nad nią na wysokości sprzęgła dochodzą przewody od czujnika cofania i dalej do przodu samochodu. Powinieneś otworzyć maskę i szukać wiązki od tyłu silnika. Tak jak Wojtek pisze nie możliwe żeby ktoś wyciął to na zero. Może ktoś wymieniał skrzynię i nie podpiął czujnika cofania, jeżeli masz licznik na linkę, to raczej nie będzie nigdzie wtyki od prędkościomierza.
Pozdrawiam
apus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2013, 21:40   #14
Lares2112

ok, na razie dzięki za wszystkie podpowiedzi jutro zobaczę czy mi się uda to zrobić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-11-2013, 16:44   #15
Lares2112

dzisiaj dłuższy czas dłubałem przy samochodzie i nie znalazłem tej wtyczki od czujnika ani żadnego kabla który mógłby do niego iść. Rozkręciłem licznik i okazało się że jest on elektryczny i tu jest moje pytanie skoro jest on elektroniczny to czemu ma obcięte kable od czujnika?
Stary 01-11-2013, 17:44   #16
apus

Witam.
Zrobiłem zdjęcie, żeby było wszystko jasne z tymi kabelkami. One są takie krótkie, tylko w miejscu zakończenia powinno być złącze, którego nie ma (ktoś wyciął wtyk i gniazdo). To nie jest problem, gdyż jakbyś znalazł wiązkę w której są przewody idące od drugiej strony to wystarczy je połączyć. Patrzyłem dokładnie jak biegną te przewody, ale u mnie jest wszystko w peszlach i jak są poskręcane to nie wiem na którą stronę idą. Jakbym miał szukać to w komorze silnika dokładnie przyglądnął się wiązkom przewodów idących od strony skrzynki z bezpiecznikami. Być może masz jakieś kabelki poodcinane i zaizolowane.
1tr.jpg
Stary 02-11-2013, 01:28   #17
maciekd
ford::advanced

Model: Transit Mk5 FT100, Transit Mk6 Euroline
Silnik: 2.5 Di 76KM, 2.0 tdci 125KM
Rocznik: 1996, 2004

Nie wiem jak światła cofania, ale kable od prędkościomierza powinny iść nad skrzynią, potem przez okrągłe duże złącze, które jest koło akumulatora a potem przez ścianę grodziową razem z resztą wiązki.
Ja u siebie zmieniałem z linki na elektroniczny, prosta robota, około godziny czasu z lutowaniem itp.

Patrząc na wtyczkę od czujnika prędkości, to:
- kabel fioletowy idzie od bezpiecznika;
- kabel czarny leci do masy;
- kabel biało-niebieski leci do prędkościomierza.

Na moje czucie, gdzieś te wiązki powinieneś mieć - będziesz widział albo ucięcie albo masz je zwinięte.

Jeśli chodzi o czujnik cofania, to:
- kabelek fioletowo-biały idzie od bezpiecznika F7. Trzeba uważać przy poszukiwaniach, bo z F7 taki sam idzie do włącznika świateł stop. Z tego co pamiętam, to ten od świateł stop od włącznika do wiązki jest już potem fioletowy. Ten od świateł cofania jest filetowo-biały do samej skrzyni biegów i na moją pamięć idzie przez dużą okrągłą złączkę przy akumulatorze.
- od włącznika przy skrzyni wychodzi kabel fioletowo-pomarańczowy i leci do wiązki świateł tylnych; zapewne przechodzi także przez komorę silnika, bo to powinien być jeden peszelek.

Współczuję, bo wygląda na to, że ktoś bez wyobraźni i poczucia przyzwoitości inżynierskiej przy tym grzebał u Ciebie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
maciekd jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2013, 20:00   #18
Lares2112

Dzisiaj udało mi się zrobić światło cofania. Okazało się że wszystkie kable z tej wiązki (zostały 2 do czujnika temperatury) zostały obcięte i zaklejone. Nie wiem co za kretyn to robił. Na razie podłączyłem na krótko do czujnika bo nie mam wtyczki. Zostało mi jeszcze zrobić licznik. Do czujnika liczniku idą 3 kable? Z tego co zrozumiałem to fioletowy, czarny i biło-niebieski. Mógłby ktoś zrobić dokładne zdjęcie tej kostki co jest przy czujniku do licznika elektronicznego?
Stary 02-11-2013, 20:49   #19
apus

Witam.
Co dokładnie chcesz zobaczyć na tym zdjęciu to zrobię. Wcześniej zamieściłem już zdjęcie i mam nadzieję że jest widoczne w odpowiedzi.
Pozdrawiam
Stary 02-11-2013, 22:44   #20
Lares2112

chce wiedzieć ilu jest pinowa kostka co idzie od kabiny i ilu jest pinowa kostka od czujnika i chciał bym zdjęcie kolorów kabli co wchodzą w kostkę idące od kabiny
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania