Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-11-2013, 20:48   #1
Pavmar
ford::beginner

Imię: Michał
Model: mondeo mkIV
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Domyślnie Ospały obrotomierz dlaczego ?

Witam, mój problem to ospały obrotomierz jak w temacie. Po odpaleniu auta, strzałka obrotomierza dopiero po 5s gdzieś zaskakuje, po czym ustawia się na odpowiednie obroty i potem spokój jest. Też czasami się zdarza, że startuje od razu bez problemu. Jeździłem po różnych mechanikach i każdy co innego mówił. Jeden, że to może być związane z wałkiem rozrządu, ktoś inny mówił, że impuls na obrotomierz idzie z alternatora. A jeszcze inny mi teraz mówił, że to zapewne regulator napięcia jest powodem tego. Tak jak w przypadku poprzednich to mówili, że jest się czym martwić, tak ten od regulatora pisał, że jeśli to tylko to, to nie ma się czym martwić, dopiero gdyby były problemy w ładowaniu czy inne objawy to wymienić, bo regulator kosztuje 350zł i tylko oryginała kupować. Kto z nich jest mądry i czy jest się czym martwić czy nie. Do jednego mnie umówił tata to ostatecznie stwierdził, że on jednak może tylko spojrzeć, ale nic mi nie będzie przy nim robił bo nie ma czasu (ale umówiony byłem). Moje mondeo to 1,8l benzyna mk3 z 2001r. Na forum znalazłem tylko taki problem u kogoś w fieście, ale nikt nie odpowiedział rzeczowo.

Najchętniej bym wstawił auto do mechanika, ale ostatnio rzadko w Polsce jestem i teraz mnie jeszcze wystawił, więc powstaje pytanie czy to jest rzeczywiście coś czym nie ma się martwić na razie. Czy jednak kombinować, by zająć się tym problemem.

Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 01-11-2013 o 21:38 Powód: §13 Regulaminu
Pavmar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2013, 10:49   #2
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
Domyślnie Odp: Ospały obrotomierz dlaczego ?

próbowałeś podmienic zegary ?
Stary 02-11-2013, 14:09   #3
Pavmar

podmienić zegary czyli zamienić je na jakieś inne "obce"? na mechanice się aż tak nie znam, szukałem na forum teraz jak się ewentualnie za to zabrać. Rozumiem, że zdemontować trzeba stare i drugie włożyć? Może to rzeczywiście tu leży problem, ale z drugiej strony ja mam tylko tak na starcie. Później każda zmiana biegów, każde dodanie gazu, obrotomierz działa bez zarzutu, więc tu bardziej chyba o ten impuls właśnie idzie przy rozruchu auta. Ostatecznie najwyżej zamienię się autem z tatą i gdzieś go podrzuci do mechanika na dłużej, ale nie uśmiecha mi też to, by mechanik grzebał i grzebał, sam nie wiedząc co robi. Niestety ostatnio ciężko w moim mieście o jakiegoś dobrego mechanika.
Stary 02-11-2013, 14:31   #4
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002

Cytat:
Napisał Pavmar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatecznie najwyżej zamienię się autem z tatą i gdzieś go podrzuci do mechanika na dłużej, ale nie uśmiecha mi też to, by mechanik grzebał i grzebał, sam nie wiedząc co robi. Niestety ostatnio ciężko w moim mieście o jakiegoś dobrego mechanika.
daj sobie z tym spokoj, mechanik sie za to nie wezmie, bo usterka malo szkodliwa, potrzeba stracic pewnie duzo czasu aby ja zdiagnozowac wiec nie oplacalna dla niego.

Zegary demontuje sie bardzo prosto, tu masz opis: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Na allegro pelno zegarow do MK3: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 02-11-2013, 21:57   #5
Pavmar

dzięki za pomoc, w ten sposób to nie szukałem, szukałem bardziej pod "wymiana zegarów". Na razie jeszcze trochę pojeżdżę z tym tak jak jest pewnie. Wygląda dość łatwo to wszystko, ale się nie będę z tym spieszył. Może ktoś jeszcze coś od siebie dorzuci.
Mało szkodliwa usterka, ale za to irytująca ;P

pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania