Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-10-2013, 13:43   #71
Holy
ford::average

Model: Mondeo MK4 Gold X
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Śmierdząca klimatyzacja

Cytat:
Napisał dario07 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak już jest smród żadną pianką nie wygonicie, miałem taką sytuacje i tylko nie potrzebny wydatek zrobili mi to w ASO i jest super , powiedzieli mi że należy wymieniać filtr rok w rok i będzie OK
ale co ci tak wspaniale zrobili w ASO?
Filtr wymieniam 3 razy w roku a i tak śmierdzi

Holy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-10-2013, 14:52   #72
jankowalski973
ford::advanced

Imię: Jan
Model: Kuga
Silnik: 1.6 150KM
Rocznik: 2013

Odgrzybiając pianką dobrze jest psikać do wszystkich kanałów jakie tylko są. Niestety przy takiej operacji czasami jedna butla to mało. Powinno się to robić przy wyciągniętym filtrze kabinowym aby mieć dobry dostęp do kanału filtra i oczywiście chłodnicy. Po odczekaniu aż pianka zniknie zamykamy dopływ powietrza z zewnątrz i uruchamiamy na jakiś czas wentylator na ful – bez filtra!
Dobrze jest sprawdzić na podszybiu czy nie ma liści które gniją, zaklejają wlot powietrza do kabiny i mogą przyczyniać się do niemiłego zapachu.
Preparaty kupuję różne a filtr tylko z węglem aktywnym. Wymiana co rok na wiosnę. W tym roku stosowałem rozpylacz w aerosolu (oczywiście przy wyciągniętym filtrze) i w zasadzie nie widzę różnicy.
A tak na wesoło – jesienią kilka lat temu też miałem niemiły nasilający się z dnia na dzień zapach w kabinie. Pierwsze co przyszło do głowy to ponowne czyszczenie układu ale myślę to raczej nie jest możliwe żeby aż tak śmierdziało z klimy. Więc zacząłem poszukiwanie przyczyny w całym samochodzie. Dopiero dogłębne sprzątanie w bagażniku przyniosło efekt. Okazało się że kilkanaście dni wcześniej podczas wyciągania zakupów z bagażnika wypadł woreczek z kiszoną kapustą.
jankowalski973 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2013, 15:29   #73
Tomciooo

Imię: Tomek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007

Ktoś z kolegów ma sensowne wytłumaczenie jak ustawić nawiewy do tej procedury??

Na części preparatów w instrukcji jest napisane by klimatyzacja była wyłączona, a nawiew na najniższy bieg, w innnych zupełnie odwrotnie.
By parownik był suchy, mokry, zimny.

Przy ozonowaniu też każdy z fachowców zaleca inne ustawienie na panelu :-(

Oczywiście obieg wewnętrzny to jasne i sensowne.
Zrozumiałe jest też, że nie ma sensu ozonowanie gdy jest zamontowany filtr z węglem, ponieważ w MK4 filtr jest bezpośrednio przy parowniku i filtruje też przy obiegu wewnętrznym.

Zamierzam przed zimą profilaktycznie odgrzybić klimę i zastanawiam się jak to zrobić sensownie.
Tomciooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2013, 19:17   #74
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Klima włączona ,obieg wewnętrzny włączony , temperatura na minimum.Prędkość wentylatorów 2-3 bieg.
Przyjedź Ty mi zamontujesz nagrzewnicę a ja Tobie zrobię ozonowanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-11-2013, 21:43   #75
chemia
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Mondeo / Transit
Silnik: 2,0 TDDi (115) / 2,2TDCI (115)
Rocznik: 2002 / 2009

Witam. U mnie czasem śmierdziało jak by ktoś nasikał. Ostatnio przestało. Wymieniłem filtr kabinowy z nadzieją że po odpaleniu auta nie będą od razu parować szyby (a jest tak zawsze i muszę osuszyć nawiewem). Czasem śmierdzi jeszcze wilgocią jak włącze ten nawiew też. Fakt że wymieniłem filtr poprostu a widziałem gdzieś .pdf-a z instrukcją gdzie było opisane uszczelnienie obudowy dodatkowo sylikonem, otwarcie korków pod wycieraczkami aby wysuszyć, suszenie gąbki pod wykładziną, itd.
chemia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2013, 07:49   #76
Lukaszko

Model: Ford Mondeo Mk5
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016

Cytat:
Klima włączona
A po co klima włączona? Czy na zmrożonym parowniku lepiej się dezynfekuje?
Lukaszko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2013, 07:57   #77
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Może nie wytłumaczę tego fachowo, ale sprawdzane kilkukrotnie i tylko na włączonej klimie ozonowanie przynosiło dobre efekty.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2013, 08:43   #78
Tomciooo

Domyślnie

Pytanie do znających temat.
Czy gdy klimatyzacja nie pracuje to powietrze przepływa przez parownik czy nie ??
Stary 04-11-2013, 14:04   #79
Lukaszko

Model: Ford Mondeo Mk5
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Tomciooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy gdy klimatyzacja nie pracuje to powietrze przepływa przez parownik czy nie ??
O to chodziło w moim pytaniu i drugie pytanie, czy przy obiegu zamkniętym przechodzi przez filtr?

Na pierwsze pytanie chyba odpowiedź jest jasna. Jak wyłączysz klimę to czuc wilgoć z parownika, więc musi przez niego przechodzić.
Na drugie pytanie chyba też odpowiedź jest jasna bo filtr jest przed samym parownikiem więc na obiegu zamkniętym też musi przez niego przechodzić.

Więc wniosek co do ozonowania(odgrzybiania) powinien być taki, że należy je robić przy wyjętym filtrze. Klimatyzacja może być wyłączona ale chyba powinna być sucha(tzn z parownika powinna być już przedmuchana wilgoć).

Co do skuteczności ozonowania dochodzi kwestia temperatury, słyszałem że ozonowanie powinno się robić w niskiej temperaturze bo przy ponad 20 stopniach i słońcu ozon szybciej się rozpada.

Ostatnio edytowane przez Lukaszko ; 04-11-2013 o 14:08
Lukaszko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2013, 19:16   #80
Tomciooo

Domyślnie

To sam sobie odpowiem ;-)
Wygląda na to że powietrze nieważne czy z zewnątrz, czy z obiegu wewnętrznego przepływa przez filtr. Bezpośrednio za filtrem jest parownik klimy, a za nim nagrzewnica wodna i elektryczna (jesli ktoś ją ma :-) )

Tak więc przed odgrzybianiem ozonem należy zdemontować filtr.
Ja profilaktycznie odgrzybiałem dzisiaj klimę i przy okazji wybadałem jak to wygląda, proszę o poprawki jeśli się mylę.

Odkręciłem pedał gazu, a raczej ropy ;-), dekiel filtra na szczęście na 1 śrubie, i po wyjęciu filtra ładnie widać parownik.
Może dojście wydaje się idiotyczne, ale jest super, szybciej odkręcić pedał niż wytargać schowek jak w większości innych modeli, a do tego mamy dostęp do parownika co jest bardzo ważne.

Parownik najlepiej potraktować bezpośrednio środkiem, a ozony czy ultradźwięki to na deser :-)

Ostatnio edytowane przez Tomciooo ; 05-11-2013 o 19:26
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania