Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-11-2013, 16:11   #1031
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Cytat:
Napisał rafal8967 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie na słupku od strony kierowcy mam naklejkę na której są napisane rozmiary opon które mogę założyć do mk 4, i między innymi jest tam rozmiar 205.55.15 , lecz niektórzy twierdzą że lepszy jest 215.55.16 tylko że cena różni się znacznie no i mam dylemat, co sądzicie który rozmiar wybrać mniejszy i kupić opony z górnej półki, czy większe i szukać czegoś w podobnej cenie lecz niższej klasie?
Cytat:
Napisał dawid Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam w swoim na lato 215/55 16 a na zime 205/55 16 i nie ma zadnej roznicy chyba ze tylko to ze spala minimalnie mniej paliwa.
Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To nie chodzi o to czy lepszy czy gorszy tylko o to że producent przewiduje rozmiar 205 tylko dla najsłabszych wersji 1.6 oraz 1.8 tdci w tej słabszej wersji. Ale to prawda że pomiędzy 205 a 215 jest kolosalna różnica. Możesz też szukać 205/60r16... ale producent przewiduje 215/55r16
Cytat:
Napisał rafal8967 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
powiem szczerze ze z tego co widzę dużo MK 4 ma na zimę 205.55.16 i to nie koniecznie ze słabymi wersjami silnikowymi. Pewnie sugerowali się cena za opony hehe
Pewnym rozwiązaniem jest zakup opon 205/55R16 ale wzmacnianych (XL) i/lub z indeksem prędkości od V w górę (W,Y) i/lub o większej nośności min. 94. Jedna z tych opcji powinna wystarczyć nawet dla Mk4 z silnikiem 2.5T. Ja proponuje połączenie opony wzmacnianej (XL) z indeksem prędkości co najmniej V. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 05-11-2013, 17:25   #1032
rafal8967
ford::average

Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pewnym rozwiązaniem jest zakup opon 205/55R16 ale wzmacnianych (XL) i/lub z indeksem prędkości od V w górę (W,Y) i/lub o większej nośności min. 94. Jedna z tych opcji powinna wystarczyć nawet dla Mk4 z silnikiem 2.5T. Ja proponuje połączenie opony wzmacnianej (XL) z indeksem prędkości co najmniej V. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
np. takie:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
rafal8967 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2013, 18:40   #1033
jacekn8

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na jakiej postawie sądzisz że to pewne rozwiązanie. Producent zaleca nie po to 215 bo tak mu sie tak umyślało. Widocznie mocniejsze silniki wymagają w tym samochodzie szerokości co najmniej 215 a nie jakiś wzmacnianych 205...

Poza tym w którymś temacie pochwaliłem chińskie opony wymieniając kilka ich zalet, m. in. niską cenę. Po tych wpisach kilku użytkowników dało mi inteligentnie do zrozumienia że jestem samobójcą i ogólnie nie byli zachwyceni poruszonym przeze mnie tematem...
Ale jak widać poszukuje się oszczędności zakładając rozmiary opon nie przewidziane przez producenta do tych wersji silnikowych... i jak zwykle ważne tylko że pisze Michelin... a jakoś Ford nie mówi nic o chińskich oponach, a mówi żeby nie zakładać takich rozmiarów jakie tu podajecie !!! I nie wmawiajcie mi że za małe opony będą bezpieczniejsze od odpowiednich chinczyków... Producent wylicza zawieche na podstawie opon, które później zaleca zakładać, a te wasze super polecane "za małe" opony które zajmują topowe pozycje w testach ADAC nie są homologowane !!! przynajmniej nie w 2.0 TDCI, a tym bardziej w 2,5T...

Kolego rafal8967, jeżeli nie chcesz wydawać fortuny na opony to kup coś z niższej półki, choćby Sava, czy Dębica (widziałem po 1300 chodzą z przesyłką gratis)... oczywiście zaraz odezwą się "rajdowcy" mówiąc że są do kitu, ale prawda jest taka że w codziennej jeździe nie zauważysz różnicy...

Ostatnio edytowane przez jacekn8 ; 05-11-2013 o 18:47
jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2013, 18:54   #1034
rafal8967

Cytat:
Napisał jacekn8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na jakiej postawie sądzisz że to pewne rozwiązanie. Producent zaleca nie po to 215 bo tak mu sie tak umyślało. Widocznie mocniejsze silniki wymagają w tym samochodzie szerokości co najmniej 215 a nie jakiś wzmacnianych 205...

Poza tym w którymś temacie pochwaliłem chińskie opony wymieniając kilka ich zalet, m. in. niską cenę. Po tych wpisach kilku użytkowników dało mi inteligentnie do zrozumienia że jestem samobójcą i ogólnie nie byli zachwyceni poruszonym przeze mnie tematem...
Ale jak widać poszukuje się oszczędności zakładając rozmiary opon nie przewidziane przez producenta do tych wersji silnikowych... i jak zwykle ważne tylko że pisze Michelin... a jakoś Ford nie mówi nic o chińskich oponach, a mówi żeby nie zakładać takich rozmiarów jakie tu podajecie !!! I nie wmawiajcie mi że za małe opony będą bezpieczniejsze od odpowiednich chinczyków... Producent wylicza zawieche na podstawie opon, które później zaleca zakładać, a te wasze super polecane "za małe" opony które zajmują topowe pozycje w testach ADAC nie są homologowane !!! przynajmniej nie w 2.0 TDCI, a tym bardziej w 2,5T...

Kolego rafal8967, jeżeli nie chcesz wydawać fortuny na opony to kup coś z niższej półki, choćby Sava, czy Dębica (widziałem po 1300 chodzą z przesyłką gratis)... oczywiście zaraz odezwą się "rajdowcy" mówiąc że są do kitu, ale prawda jest taka że w codziennej jeździe nie zauważysz różnicy...
No musze to przemyśleć bardzo dogłębnie patrząc z każdej strony zaczynając od bezpieczeństwa a kończąc na cenie
Stary 05-11-2013, 19:45   #1035
kicaj

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
Domyślnie

No ja mam w dowodzie wbite rozmiar, nośność i prędkość homologowane do auta...i jak mnie polizei złapie ze złymi to mogę stracić dowód. O ile zwiększenie indeksu prędkości i nośności nie pociąga za sobą problemów to zmniejszenie bądź inny rozmiar jest zabronione.

Tapatalk u mnie...
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2013, 20:16   #1036
kordyl

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm

2,5t (bez chipa) na oponach zimowych 215 na suchym asfalcie potrafi zrywać przyczepność przyśpieszając na dwójce. Z tego względu nie polecał bym 205. Oczywiście nie często się zdarza butowanie na 2 biegu, ale jak się już zdarzy, to lepiej żeby ESP nie powstrzymywało do ściągnięciu gdzieś tam do rowu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A auto potrafi jechać ponad 100km/h na tym przełożeniu.
Opony dunpol 3d coś tam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-11-2013, 21:10   #1037
ethernal

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t

Cytat:
Na jakiej postawie sądzisz że to pewne rozwiązanie
"Pewne" w sensie jedno z wielu do zastanowienia się nad nim, a nie "Pewne" jako sprawdzone tudzież bezpieczne.

Cytat:
a nie jakiś wzmacnianych 205...
Jak ochłoniesz to sobie poczytaj trochę o oponach i co oznacza że są wzmacniane oraz czym różni się budowa opony w tym samym rozmiarze, ale z różnymi indeksami prędkości, szczególną uwagę polecam zwrócić na wzmocnienia boczne lub ich brak.

Cytat:
Napisał kordyl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2,5t (bez chipa) na oponach zimowych 215 na suchym asfalcie potrafi zrywać przyczepność przyśpieszając na dwójce. Z tego względu nie polecał bym 205.
Primo: Podałeś ekstremalny przypadek;
Secundo: Jak ktoś tak jeździ to mu nawet nie pomogą opony o szerokości 265, jak będzie chciał to i tak zerwie, ale faktem jest że 205 minimalnie szybciej od 215, prawdopodobnie różnica niezauważalna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-11-2013, 21:59   #1038
fixmax
ford::advanced

Model: mondeo mk5 ST, edge ST, focus mk4 vignale
Silnik: 2.0 ,2.0 , 1.0
Rocznik: 2018 ,2018 ,2020

Widzę że dyskusja rozgożała na dobre, więc i ja wtrące swoje.
Otóż prawda o zalecanych przez producenta rozmiarach opon(ich wysokości) jest jedna:
-przekłamanie prędkości (zawsze w górę)
Co za tym idzie fałszywe raporty spalania, częstrze wymiany oleju i filtrów, przy nowych autach częstrze wizyty w serwisie itd.
Generalnie w skali życia jednego samochodu to kupa pieniędzy.
Ja kiedyś postanowiłem rozmiar przetestować, co prawda w innym aucie, ale to był rekordzista, zawyżał prędkośc o 15km, po doborze odpowiednich opon spadło do 2km, chociaż wiem ile dokładnie pali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
fixmax jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2013, 22:02   #1039
jacekn8

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009

Cytat:
Jak ochłoniesz to sobie poczytaj trochę o oponach i co oznacza że są wzmacniane oraz czym różni się budowa opony w tym samym rozmiarze, ale z różnymi indeksami prędkości, szczególną uwagę polecam zwrócić na wzmocnienia boczne lub ich brak.
Wiem czym się różnią opony wzmocnione bo sam mam letnie XL 97H... tylko tu chodzi o punkt styku opony z glebą, więc po to są w mocniejszych wersjach przewidziane 215, żeby punkt styku był większy = większa przyczepność, inne tłumienie i inne przenoszenie drgań na zawieszenie
jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2013, 23:04   #1040
rafal8967

Po przemyśleniu mój wybór padł na rozmiar 215/55/16 , co do marki to jest ich kilka:
1. Nokian, 2. Uniroyal, 3. Fulda, 4. Hankook, może Toyo, myślę że do kwoty 1800 zł się zmieszczę. Jak sprawdziłem licznik i okazało się że w roku robie niecałe 6 tyś km to po co będę pakował w opony prawie 3 tyś....pozdrawiam
Odpowiedz

Tagi
mondeo mk3 , opony zimowe

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania