![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1031 | ||||
|
ford::professional
![]() Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#1032 | |
|
ford::average
![]() Imię: Rafał
Model: Mondeo MK5
Silnik: 1.5 benzyna st-line
Rocznik: 2019
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
|
#1033 | |
|
![]() Zarejestrowany: 11-11-2009
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009
|
Cytat:
Poza tym w którymś temacie pochwaliłem chińskie opony wymieniając kilka ich zalet, m. in. niską cenę. Po tych wpisach kilku użytkowników dało mi inteligentnie do zrozumienia że jestem samobójcą i ogólnie nie byli zachwyceni poruszonym przeze mnie tematem... Ale jak widać poszukuje się oszczędności zakładając rozmiary opon nie przewidziane przez producenta do tych wersji silnikowych... i jak zwykle ważne tylko że pisze Michelin... a jakoś Ford nie mówi nic o chińskich oponach, a mówi żeby nie zakładać takich rozmiarów jakie tu podajecie !!! I nie wmawiajcie mi że za małe opony będą bezpieczniejsze od odpowiednich chinczyków... Producent wylicza zawieche na podstawie opon, które później zaleca zakładać, a te wasze super polecane "za małe" opony które zajmują topowe pozycje w testach ADAC nie są homologowane !!! przynajmniej nie w 2.0 TDCI, a tym bardziej w 2,5T... Kolego rafal8967, jeżeli nie chcesz wydawać fortuny na opony to kup coś z niższej półki, choćby Sava, czy Dębica (widziałem po 1300 chodzą z przesyłką gratis)... oczywiście zaraz odezwą się "rajdowcy" mówiąc że są do kitu, ale prawda jest taka że w codziennej jeździe nie zauważysz różnicy... Ostatnio edytowane przez jacekn8 ; 05-11-2013 o 18:47 |
|
|
|
|
|
|
#1034 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#1035 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-10-2006
Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
|
No ja mam w dowodzie wbite rozmiar, nośność i prędkość homologowane do auta...i jak mnie polizei złapie ze złymi to mogę stracić dowód. O ile zwiększenie indeksu prędkości i nośności nie pociąga za sobą problemów to zmniejszenie bądź inny rozmiar jest zabronione.
Tapatalk u mnie...
|
|
|
#1036 |
|
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
|
2,5t (bez chipa) na oponach zimowych 215 na suchym asfalcie potrafi zrywać przyczepność przyśpieszając na dwójce. Z tego względu nie polecał bym 205. Oczywiście nie często się zdarza butowanie na 2 biegu, ale jak się już zdarzy, to lepiej żeby ESP nie powstrzymywało do ściągnięciu gdzieś tam do rowu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A auto potrafi jechać ponad 100km/h na tym przełożeniu.
Opony dunpol 3d coś tam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#1037 | |||
|
![]() Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Secundo: Jak ktoś tak jeździ to mu nawet nie pomogą opony o szerokości 265, jak będzie chciał to i tak zerwie, ale faktem jest że 205 minimalnie szybciej od 215, prawdopodobnie różnica niezauważalna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#1038 |
|
ford::advanced
Model: mondeo mk5 ST, edge ST, focus mk4 vignale
Silnik: 2.0 ,2.0 , 1.0
Rocznik: 2018 ,2018 ,2020
|
Widzę że dyskusja rozgożała na dobre, więc i ja wtrące swoje.
Otóż prawda o zalecanych przez producenta rozmiarach opon(ich wysokości) jest jedna: -przekłamanie prędkości (zawsze w górę) Co za tym idzie fałszywe raporty spalania, częstrze wymiany oleju i filtrów, przy nowych autach częstrze wizyty w serwisie itd. Generalnie w skali życia jednego samochodu to kupa pieniędzy. Ja kiedyś postanowiłem rozmiar przetestować, co prawda w innym aucie, ale to był rekordzista, zawyżał prędkośc o 15km, po doborze odpowiednich opon spadło do 2km, chociaż wiem ile dokładnie pali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#1039 | |
|
![]() Zarejestrowany: 11-11-2009
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#1040 |
|
|
Po przemyśleniu mój wybór padł na rozmiar 215/55/16 , co do marki to jest ich kilka:
1. Nokian, 2. Uniroyal, 3. Fulda, 4. Hankook, może Toyo, myślę że do kwoty 1800 zł się zmieszczę. Jak sprawdziłem licznik i okazało się że w roku robie niecałe 6 tyś km to po co będę pakował w opony prawie 3 tyś....pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| mondeo mk3 , opony zimowe |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|