![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
|
Może głupie pytanie i nie chodzi mi o węgiel czy gaz, tylko zastanawiam się czym grzać w naszym samochodzie zaraz po wejściu są 3 opcje
1. Klima 2. Nawiew 3. Przycisk MAX (mam w mondeo mk3) Wcześniej nie miałem samochodu z klimatyzacją i nie wiem czy na początek na klimie zagrzać samochód, bo chyba można? a potem ustawić zwykły nawiew ciepłego. - czy jeszcze przed tym wszystkim ten guzik MAX Głownie miało mieć to na miejscu jak najszybsze ocieplenie samochodu to po pierwsze a po drugie zminimalizowanie parowania szyb. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Redzia
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2006
|
Ja standardowo wrzucam nawiew na szybe a potem ogrzewanie ustawione mam na minimum, plus grzanie tyleczka fotelem. Nie lubie mieć za ciepło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Źle mi się jeździ jak jest za gorącoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Mariusz
Model: C-Max/ Opel Combo
Silnik: 1,6 TDCi/1,7 CDTi
Rocznik: 2008/ 2005
|
Ja mam ustawione 21 st i nawiew na szybe pózniej zmniejszam na 19 i ustawiam szyba+nogi
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK3 GHIA
Silnik: 2.0 TDCI
|
Dołaczam sie do postu.
Czy przy wlaczonej klimie auto lepiej grzeje? Bo sa royne opinie na ten temat a ja nie sprawdzalem bo auto z klima mam od lata HE |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 01-10-2007
Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
|
Nie, klimatyzacja to raz osuszanie powietrza a dwa schładzanie go przy ustawieniu na zimno. Przy ustawieniu na ciepło powietrze jest tak samo ciepłe jak z wyłączoną klimą, z tym że wpadające powietrze jest osuszane.
Dodam że klima nie pracuje poniżej 0/-1 stopni, tak że włączanie nic nie da bo kompresor klimy się nie załączy tym samym powietrze jest takie samo jak z wyłączoną klimą. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK3 GHIA
Silnik: 2.0 TDCI
|
I o taka odpowiedz mi chodzilo,dzieki Andzrej
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
|
a mam jeszcze takie pytanie, które mnie gryzie.
Mając załączone zwykłe ciepłe powietrze ECO w mk3 mondeo, ustawiamy moc i temp i np daje 21c i leci ciepło jak dam stopień np w dół i znów na 21 to np leci już nie takie ciepłe a czasem wrecz chłodne. Zastanawialem się czy nie ma takiej opcji jak w klimie, że ustawiasz temp i jak jest za ciepło to potem schładza powietrze, ale przecież to nie klima a tylko zwykły nawiew ECO, a nie AC klimatyzacja. Spotkaliście się z podobną sytuacją?, co byście obstawili za przyczyne. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
![]() Imię: Adam
Model: mondeo kombi
Silnik: 1999 cm3 benzyna
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Redzia
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1,6 TDCi
|
Wsiadasz ciepły i wilgotny do chłodnego auta...dmuchając ciepłym powietrzem na początku - drażnisz szybę jeszcze bardziej, bo napędzasz ciepłem wilgoć ze swojej kurtki a ta leci na szybę.
Klimą tak naprawdę wyrównujesz temperatury, suszysz chłodnym powietrzem a potem stopniowo wrzucasz ogrzewanie - wyrównuje się temperatura w aucie, na szybie i na tobie. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 01-10-2007
Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
|
Cytat:
Dmuchając z wyłączoną klima dmuchamy wilgotnym powietrzem, stąd czasem szyba jeszcze bardziej zajdzie, zależnie od różnicy temperatur w aucie i na zewnątrz. Przykład to włączenie nawiewu, bez klimy zaraz po deszczu w lecie, po chwili wszystkie szyby w aucie bedą zaparowane, bo wilgotność powietrza będzie wysoka. Podobnie jak byś chciał osuszyć zaparowane lustro chuchając na nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|