Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-11-2013, 10:54   #61
kaczy87
ford::amateur

Model: Focus MK1
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał dolorek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i wtedy było się zatrzymać i podotykać chłodnicę. Na górze powinna być gorąca i schodząc w dół coraz chłodniejsza, dolny wąż może się wydawać nawet zimny/chłodny. Na forum ludzie miewali problemy z chłodnicą ale jak pisali było to zabrudzenie zewnętrzne, które utrudniało chłodzenie. O ile jednak dobrze pamiętam to pisali tak przy MK2.
Sprawdzałem chłodnice po przejechaniu okolo 30km i tez probowalem podkrecic na obrotach itd no i chlodnica byla zimna na dole tylko gora ciepla. A dolny wąż jakby lekko letni ale to od silnika mogl sie ogrzac. Wiec tak pomyslalem że może być problem z przeplywem. Mialem tak w nissanie ze kanaliki byly pozapychane i sie gotowal na trasie , bo na miescie bylo ok. poprostu chlodnica zle cieplo oddawala, bo woda nie leciala przez srodek chlodnicy tylko po najmniejszej linni oporu. Skonczylo sie na wymianie chlodnicy bo czyszczenie kretem dmuchanie nic nie dalo.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w takiej cenie to jak nic nie wymyślimy to wymienieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez kaczy87 ; 17-11-2013 o 11:03
kaczy87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2013, 12:54   #62
dolorek
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dolorek...schemacik jest niepoprawny...nie jestem pewien dokladnie w ktorym miejscu jest powrot z by-passa ale wg. twojego schematu uklad nie moglby wogole dzialac.
Zrobiłem foty, może nie wygląda jak dokumentacja techniczna ale chyba czytelna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W załączniku widać silnik z boku, z opisanymi wężami chłodziwa: z silnika wychodzi mały obieg na nagrzewnice i duży na chłodnice oraz odpowietrzenie. Na drugiej focie widać przód silnika czyli powrót z nagrzewnicy do termostatu i zasilanie chłodnicy + powrót z niej też do termostatu. Zaznaczyłem też by-pass, który jest zamontowany zgodnie z serwisówką, której wyrywek też zamieściłem. Jest to więc chyba zgodne ze schematem, który podałem wcześniej, jak również nadal nie wiem jak to ma działać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
WSKAZÓWKA: Obok świecy zapłonowej trzeciego cylindra znajduje się czujnik temperatury głowicy silnika (czujnik CHT), który mierzy temperaturę głowicy cylindrów bezpośrednio, a nie na podstawie temperatury środka chłodzącego. Przy zamontowaniu czujnik odkształca się trwale i po wymontowaniu nie może być ponownie wykorzystany.
Co do tego tematu, zgadza się, w serwisówce tak jest. Czujnik jednak jest dość masywny, a wymagany moment dokręcenia 10Nm na pewno nie zdeformuje końcówki. Fakt faktem, iż zamiennik, który mam i kilka razy już wykręcałem wygląda ładnie. Kupiłem jednak dla pewności też drugi, używany, oryginał. Na nim faktycznie widać że końcówka jest ciut rozdęta (foto), chyba nie jest to fabryczny kształt. Oba czujnik działają jednak identycznie, różnica we wskazaniach minimalna, 2-3 stopnie. Możliwe, że chodzi więc o to, aby czujnik idealnie przylegał do powierzchni głowicy, bo raczej nie o to że fizycznie uszkodzi się półprzewodnik. Ja miałem na dole w otworze na czujnik taką małą plastikową przekładkę. Nie ja wymieniałem za pierwszym razem czujnik na zamiennik więc nie wiem czy była ona tam fabrycznie czy przyszła dopiero tam z zamiennikiem. Wydaje mi się, że może to zabezpieczenie przed zdeformowaniem końcówki czujnika ale wtedy nie ma bezpośredniego styku, a więc i temp. teoretycznie ciut mniejsza, a może dokładniej - wskazywana z opóźnieniem, bo czujnik jest w zamkniętym otoczeniu więc z czasem musi nabrać jego temperatury, nawet jak ma taką przekładkę.

Bump:
Cytat:
Napisał kaczy87 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie wskazuje temperaturę otoczenia napewno nie na minusie. Wczoraj było to jakieś 6-8 stopni.
Dziś sprawdziłem dla pewności jeszcze raz, temp. w garażu 13 stopni, oba czujnik wskazują -3. Nie mam pojęcia czemu tak jest.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg f_biuletyn.jpg (20.7 KB, 78 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg f_czujnik.jpg (39.7 KB, 78 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg f_glowica.jpg (67.7 KB, 82 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg f_silnik_bok.jpg (96.5 KB, 86 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg f_silnik_przod.jpg (72.1 KB, 82 wyświetleń)
dolorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-11-2013, 21:53   #63
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

panowie-tak szybko odpisujecie ze az nie moge ogarnąć waszych wszystkich informacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

1) co do zbiorniczka i powietrza i ilosci płynu-tak-płun -jako ciecz rozszerza sie po rozgrzaniu-wiec jest normalne ze musi sie podniesc poziom płynu po rozgrzaniu o powiedzmy-1-2cm- w zaleznosc od wielkosci zbiorniczka-ale jezeli korek nie bedzie utrzymywał cisnienia to w płynie najwiecej na sciankach w silniku zaczynają powstawac bąbelki przy np. 95'C a jezeli korek jest sprawny to te babelki powstają

Specjalnie dla was sprawdziłem:
Atmosfera fizyczna =101325 Pa =1,01325 bar

a woda wrze przy cisnieniu np:
980,1hPa= 99'C
1430,2hPa = 110

czyli wzrost cisnienia o 0,5bara zmienia wzrost temp. wrzenia az o 10'C.
to sobie dobrze zapamietajcie!!!! bo korek ma utrzymywac cisnienie do 1bara!!!!
pisze w instrukcji!!!
korek jest tak zrobiony ze nawet jesli by nie było poduszki-to niema mozliwosci rozsadzic niczego-bo ma sie otworzyc przy cisnieniu powyzej 1 bara-wiec najwyrzej wyleje sie nadmiar płynu chłodniczego.

mysle ze sprawa z rozszezalnoscia cieczy i wrzeniem i korkiem mamy wyjasnioną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

co do czujnika CHT-dolorek-niestety nie odkrecałem nigdy tego czyjnika przy zadnej głowicy-bo dopóki działa to wiem ze tego nie wolno robic-i niespotkałem sie jeszcze z waszym problemem osobiscie, wiec niewiem czy czujnik odkształcony był poprawnie zamontowany-choc przypuszczam ze mogł to byc oryginalny czyjnik po odkręceniu.

inna wazna sprawa-to silnik jest wykonany z AL i stopów lekkich-mam namysli głowice ktora najszybciej sie nagrzewa i tak samo normalnie czujnik CHT moze szybciej reagowac na podnoszenie temperatury niz mozna to zauwazyc na płynie chłodniczym-wiec o tym tez musimu pamietac w tym temacie.

dolorek-chyba faktycznie dobrze narysowales schemat(prawie dobrze bo powrot z nagrzewnicy musi wchodzic do silnika nie przez termostat bo tak by w ogóle plyn nie krazył-ale płyn z nagrzewnicy-musi ogrzewac koniecznie termostat)...
masakra...to teraz jeszcze bardziej rozumiem czemu macie takie problemy-bo termostat w tym przypadku dziala tak aby bylo ogrzewanie w samochodzie bardziej wazne jak silnik. no i wiem dlaczego zastosowano termostat az o 15'C nizszy niz standardowe termostaty (78'C)

ps. ale na twoich fotkach jest odpowietrznik z silnika....i powinienes miec 2 odpowietrzniki (drugi od chlodnicy)-sprawdz czy w obu wezach sa takie tulejki zmniejszajace przepływ i czy te wezyki sa drozne.

Takie rozwiazania z ogrzewaniem i chłodzeniem widzialem takze u vw w jakims modelu-choc przyznam szczerze uwazam ze to jest czysta glupota-bo ten sposob sterowania chlodzeniem silnika-ma zapewnic komfort ogrzewania a na drugim miejscu jest reakcja na chłodzenie silnika które zawsze działa z lekkim opóznieniem.

by-pass w waszym przypadku moze czasami bardziej szkodzic jak pomagac!!!!
musze sie z tym przespac-ale chyba moim zdaniem by-pass-jesli jest to ja bym go w takim przypadku zaslepił.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 17-11-2013 o 22:36
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-11-2013, 10:29   #64
halgrim_ford

Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 ZETEC SE
Rocznik: 2002

Wczoraj przeprowadziłem test: Przycisnąłem do 160 km/h z ogrzewaniem kabiny i nawiewem ustawionym na max. Nie przegrzał się. Ostatni test sprzed dwóch tyg przy 140 wskazówka poleciała na czerwony (bez ogrzewania).
Zrobiłem tylko jeden przelot, więc nie jest to miarodajny wynik ale zachęca aby przetestować zwężkę/zacisk na wężu do nagrzewnicy.
halgrim_ford jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-11-2013, 11:50   #65
mjprzem

no wlasnie a co byloby jakby nie bylo ogrzewania w kabinie wlaczonego?

problem jest taki...jak bedziecie stali na postoju lub w korku-to wasz uklad chlodzenia bedzie zachowywał sie wzorowo-ale gdy bedziecie jechali i bedzie chlodnica mocno chlodzona-a silnik obciazony to tutaj bedzie roznie.

halgrim_ford-tak twoj test w tym przypadku zrozumiały...

ale po nocy mysle ze w waszym przypadku nie pomoze ani zadna zwezka ani zaden bypass.

mysle ze u was nie jest to tyle problem co moze brak oprogramowania ktore za wczesnie sygnalizuje przegrzewanie sie silnika-moze za wczesnie wlaczac takze wentylatory.

skad wziął sie u was problem-mysle ze z czasem odłozył sie kamien na elementach metalowych w silniku-pogorszyła sie minimalnie wymiana ciepła pomiedzy silnikiem i wodą w silniku i wówczas czujnik CHT-reaguje szybciej na nagrzewający sie blok silnika, bo woda w slniku ma nadal tą samą temperature.

a wiec nastepuje sytuacja-ze silnik ma wyzsza temperature o kilka stopni a woda nadal jest tak samo gorąca...a termostat umieszczony na wejsciu do silnika ma za zadanie zapewnic temperature wody dostarczaną do silnika na poziomie okolo 80'C-niezaleznie od obciazenia-co moim zdaniem nie dokonca jest dobrym rozwiazaniem-bo przy duzym obciazeniu moze to byc za mało.

jest to tez z innej strony dobre rozwiazanie bo zapewnia silnikowi bardziej stałą temperature bez wahan-ale niestety nie reaguje tak szybko i poprawnie na przegrzewanie sie silnika-w momencie kiedy jest mocno obciazony.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 18-11-2013 o 11:52
Stary 18-11-2013, 21:40   #66
dolorek

Domyślnie Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał halgrim_ford Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj przeprowadziłem test: Przycisnąłem do 160 km/h z ogrzewaniem kabiny i nawiewem ustawionym na max. Nie przegrzał się. Ostatni test sprzed dwóch tyg przy 140 wskazówka poleciała na czerwony (bez ogrzewania).
Ja u siebie nie zauważyłem różnicy przy włączaniu ogrzewania na maksa.
A u ciebie to nie jest po prostu termostat? Sprawdzałeś chłodnicę na postoju i po jeździe?

Bump:
Cytat:
inna wazna sprawa-to silnik jest wykonany z AL i stopów lekkich-mam namysli głowice ktora najszybciej sie nagrzewa i tak samo normalnie czujnik CHT moze szybciej reagowac na podnoszenie temperatury niz mozna to zauwazyc na płynie chłodniczym-wiec o tym tez musimu pamietac w tym temacie.
Też o tym myślałem ale wyszło mi, że jeżeli obieg wody jest poprawny to ona odbiera ciepło całkiem dobrze i nie powinna mieć temp. dużo mniejszej niż głowica.
Cytat:
dolorek-chyba faktycznie dobrze narysowales schemat(prawie dobrze bo powrot z nagrzewnicy musi wchodzic do silnika nie przez termostat bo tak by w ogóle plyn nie krazył-ale płyn z nagrzewnicy-musi ogrzewac koniecznie termostat)...
No tak, racja, nie zmieniałem osobiście termostatu i nie wiem jak to jest tam w środku zrobione, wiem że wąż wchodzi do obudowy termostatu i dlatego tak narysowałemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
ps. ale na twoich fotkach jest odpowietrznik z silnika....i powinienes miec 2 odpowietrzniki (drugi od chlodnicy)-sprawdz czy w obu wezach sa takie tulejki zmniejszajace przepływ i czy te wezyki sa drozne.
Wężyki są oba, na żadnym nie ma zwężki, są jednak fabryczne. Zwężkę mam np. na powrocie z nagrzewnicy - widać na mojej wcześniejszej fotce, tuż za bagnetem oleju. Cała instalacja drożna, jak pisałem wcześniej, płukałem cały układ wszystkimi możliwymi dziurami.
Cytat:
Takie rozwiazania z ogrzewaniem i chłodzeniem widzialem takze u vw w jakims modelu-choc przyznam szczerze uwazam ze to jest czysta glupota-bo ten sposob sterowania chlodzeniem silnika-ma zapewnic komfort ogrzewania a na drugim miejscu jest reakcja na chłodzenie silnika które zawsze działa z lekkim opóznieniem.
A co dokładnie jest nie tak? Bo wiesz, znać się super nie znam ale w drugim aucie (pasek 1,9tdi 90km, 1995) wydaje mi się że układ wygląda analogicznie i tam żadnych problemów nie ma. To diesel, ciężko go w ogóle zagrzać, mimo że termostat sprawny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam w MFA podgląd na temp oleju, max co udało mi się uzyskać to 96 stopni przy ok 150km/h. Aby włączył się wentylator na chłodnicy potrzeba lata + korków, kiedyś coś robiłem, miałem zdjętą wtykę od wentylatora i dopiero po kilku dniach się zorientowałem jak temp podskoczyła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie wiem, może różnica jest w obudowie termostatu. Chłodnica na pewno pracuje tam jednak poprawnie, nie jak w foce.

Bump:
Cytat:
mysle ze u was nie jest to tyle problem co moze brak oprogramowania ktore za wczesnie sygnalizuje przegrzewanie sie silnika-moze za wczesnie wlaczac takze wentylatory.
Bez włożenia kolejnego termostatu, tym razem już na standardową (z blaszką), a nie obniżoną temperaturą, to już bardzo na sucho piszę, więc dam znać jak to zrobię lecz pewnie dopiero po zimie. U innych może to co innego ale u mnie zastanawia mnie ta chłodna chłodnica...
Cytat:
skad wziął sie u was problem-mysle ze z czasem odłozył sie kamien na elementach metalowych w silniku.
I pewnie w wielu przypadkach tak może być. U mnie jednak auto kupiłem od znajomego, pierwszego właściciela, więc przebieg 90k raczej pewny. Nic tam nie było kombinowane z chłodziwem więc kamienia być nie powinno jak w obiegu ciągle ten sam płyn. W skrócie (bo historia trochę dłuższa), usterka była skokowa, było ok, a potem nagle problem i to przy prędkościach poniżej 100km/h.

Ostatnio edytowane przez dolorek ; 18-11-2013 o 22:12
Stary 19-11-2013, 08:10   #67
mjprzem

Domyślnie Odp: Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał dolorek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wężyki są oba, na żadnym nie ma zwężki, są jednak fabryczne. Zwężkę mam np. na powrocie z nagrzewnicy - widać na mojej wcześniejszej fotce, tuż za bagnetem oleju. Cała instalacja drożna, jak pisałem wcześniej, płukałem cały układ wszystkimi możliwymi dziurami.
To zacznij od włozenia dyszek w wezyki odpowietrzajace bo pewnie nimi woda leje sie jak z weza do zbiorniczka wyrownawczego, a powinna bardzo delikatnie...tak aby odpowietrzała ale za wiele wody nie przepuszczała. (napewno wezyki sa puste na wylot?-upewnij sie)

jezeli zakladacie termostaty do obudowy -a w obudowie z boku jest powrót plynu na termostat-to zakladajcie tak termostat aby woda z nagrzewnicy nie byla przesłaniania przez boczną blaszke od termostatu.

ps. silnik diesla ma inna sprawnosc i dlatego trudno go zagrzac-tego sie nieda porownac. pozatym ford ma czujnik temperatury glowicy-rozwiazanie bardziej zaawansowane-szybciej reaguje na zmiany w silniku
a vw ma czujnik plynu-który jest bardziej stabilny-wiec w tym rozwiazaniu sie sprawdza. tutaj nie mozna tych obu przypadków porownac bo to inne silniki-diesel -benzyna.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 19-11-2013 o 08:17
Stary 19-11-2013, 10:26   #68
dolorek

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
To zacznij od włozenia dyszek w wezyki odpowietrzajace bo pewnie nimi woda leje sie jak z weza do zbiorniczka wyrownawczego, a powinna bardzo delikatnie...tak aby odpowietrzała ale za wiele wody nie przepuszczała. (napewno wezyki sa puste na wylot?-upewnij sie)
Wężyki na pewno drożne, nawet raz próbowałem odpowietrzyć układ wciągając strzykawką (dużą...) płyn przez odpowietrzenie silnika, więc na pewno jest ok. Co do zwężek, nie było ich fabrycznie więc pewnie być tam nie muszą, kiedyś działało bez nich.
Cytat:
ps. silnik diesla ma inna sprawnosc i dlatego trudno go zagrzac-tego sie nieda porownac.
To dobrze wiem, chodziło mi tylko o to, że układ chłodzenia wygląda na taki sam, a jak "mjprzem" napisał rozwiązanie w foce jest bardzo dziwne, co może wpływać na problemy z przegrzewaniem.
Stary 19-11-2013, 11:52   #69
mjprzem

jezeli niema dlawikow w wezykach to musi byc przewezenie w zbioriczku, plyn musi plynac przez otwor o srednicy okolo 1mm i dludosci okolo 15...20mm. zaufaj mi z tym bo kazdy silnik to musi miec jesli ma odpowietrzniki, bo inaczej czesc plynu krazyla by w kolo przez zbiorniczek zamiast wracac na wasz termostat.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 19-11-2013 o 11:54
Stary 01-06-2014, 11:00   #70
K!S!3L
ford::specialist

Imię: Krzysiek
Model: Focus
Silnik: 1.8 16V 125KM
Rocznik: 1999

Sorry za odkopanie ale mam pytanie czy podane niżej wartości w V dla czujnika CHT kwalifikują go do wymiany?

Cytat:

Temperatura płynu chłodzącego °C (°F) CHT (V) napiecie na CHT
20 (68 ) 3,09
40 (104) 2,15
70 (158 ) 1,04
80 (176) 0,79
90 (194) 0,61
97 (206) 3,51 tu pewnie powinno byc 0,51
105 (221) 3,25 a tu 0,25
U mnie do 85-90 stopni napięcie maleje właśnie do 0,59-0,61V mija 85-90 stopni i skok na 3,6V?
W czasie jazdy włącza mi się co chwilę wentylator a temperatura przy spokojnej jeździe w trybie serwisowym 95-102 przy szybkiej jeździe nawet 104.
Wskaźnik w pionie niby stoi ale wartości i tak wysokie. Do tej pory płukałem 2x układ myłem chłodnicę z zewnątrz podmieniałem termostat w tym drugim nawierciłem 3 otwory na kołnierzu żeby zwiększyć przepływ- efekt trochę wolniej się nagrzewa a potem dalej to samo. Termostat otwiera się na jakieś 6,5mm wg tis-a minimum to 5,8mm.
Czujnik wstępnie zamówiłem ale brakło na magazynach i w ASO najwcześniej za tydzień.
Poniżej wykres charakterystyki mojego czujnika:
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Bez*tytułu.jpg (10.0 KB, 19 wyświetleń)
K!S!3L jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania