Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-06-2013, 20:37   #41
siebek
ford::advanced

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Użytkowanie diesela

A ja całe życie jeździłem benzyniakami i po przesiadce na diesla czułem się nieswojo. Minęło kilka tygodni zanim się przyzwyczaiłem do jazdy samochodem z silnikiem wysokoprężnym. Wszyscy w około radzili żebym trzymał się 1800obr/min, bo wtedy najmniej pali. Ale szybko się zorientowałem, że przy takiej jeździe samochód się męczy. Dlatego na dzień dzisiejszy jeżdżę dieslem prawie jak benzyną: staram się utrzymywać obroty między 2200obr/min, a 2600obr/min. A te 0,2l/100km więcej mnie jakoś przecież nie zbawi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 05-06-2013, 20:46   #42
kpkp1985

Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09

no właśnie ja mam takie odczucia jak na razie...

A PRAKTUJECIE jazdę po mieście na 4 biegu?, tzn moge jechać samochodem na 4 jakiś czas mając np: 2300 obr.?, bo tak naprawde to NIE WIEM, kiedy jest potrzeba/sens wrzucenia tego 5 biegu.

Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 07-06-2013 o 07:55
kpkp1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2013, 11:57   #43
sokoleokoo2
ford::average

Silnik: TDDI
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał siebek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
staram się utrzymywać obroty między 2200obr/min, a 2600obr/min. A te 0,2l/100km więcej mnie jakoś przecież nie zbawi
No właśnie wtedy spali ci mniej - ot taki to już diesel jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał kpkp1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A PRAKTUJECIE jazdę po mieście na 4 biegu?, tzn moge jechać samochodem na 4 jakiś czas mając np: 2300 obr.?
I tak trzymać, jak wrzucisz 5-kę to obroty spadną na 1,5 i będzie DKZ dostawać po 4 literach.

Tak samo koło marketu jak śmigam to jeżdżę na 1-ce i broń boże wrzucać 2-kę i męczyć silnik jadąc na 900obr.

Wiem natomiast jedno w TDDiku 116 tak jak zauważyłem to im drania bardziej cisnę tym mniej pali oczywiście w granicach rozsądku.
sokoleokoo2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2013, 13:47   #44
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Cytat:
Napisał sokoleokoo2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem natomiast jedno w TDDiku 116 tak jak zauważyłem to im drania bardziej cisnę tym mniej pali oczywiście w granicach rozsądku.
Ja ostatnio w 1.8TD mam podobne odczucia. Zmulenie go poniżej 2kRPM powoduje, że nawet przy powolnym przyspieszaniu (bardzo delikatna praca gazem) mam z tyłu czarny dym. Z kolei trzymając go wyżej nawet przy gazie w podłodze nie ma dymu - wniosek: efektywne spalanie i właściwe obroty to podstawa.

Choć wokół marketu akurat fajnie jest pozwolić się ciągnąć na dwójce i 1000 RPM - ładny klekot wtedy słychać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał kpkp1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A PRAKTUJECIE jazdę po mieście na 4 biegu?, tzn moge jechać samochodem na 4 jakiś czas mając np: 2300 obr.?, bo tak naprawde to NIE WIEM, kiedy jest potrzeba/sens wrzucenia tego 5 biegu.
Jaja sobie robisz już teraz? 5 stron rad i dalej nie wiesz? To jest auto - ma 3 pedały, kierownicę i lewarek. Wsiadasz i jedziesz. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez peterpz ; 09-06-2013 o 13:50
peterpz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2013, 16:06   #45
kpkp1985

mówicie że jazda na 1 biegu na marketach itd? może i macie racje, bo w poprzednim aucie, jak można nazwać go było samochodem..., na supermarkecie czy dojeżdzając do ronda potrafiłem jechać czy ruszyć na 2, tutaj mi mój mondeo potrafi ups przyznam się zgasnąć... i będe chyba na 1 delikatnie jezdził tylko ból jest jeden u mnie ciężko rusza samochód na 1 bez dodania gazu ale wiem, że to już rożnie jest u każdego z nas jak chwyta sprzęgło.

i jeszcze jedno co do FALOWANIA OBROTÓW przy długim staniu i pierwszym odpaleniu jak Wam pisałem, że wskazówka faluje czasem 3 sekundy czasem potrafi dłużej, czytam i czytam i widzę, że dużo osób ma też takie problemy,
czytałem wypowiedzi mechaników lub ludzi, którym mechanicy powiedzieli, że samochody mają strasznie teraz dużo elektroniki i czujników i każde auto jest inne jak to się dzieje przy pierwszym rozruchu i trwa to sekundy a auto potem śmiga jak ta lala jak w moim przypadku to niczym się nie przejmować tylko lać i jeżdzić( mam zaślepione EGR oczym mnie nie poinformował sprzedawca i myślałem że to też może być powodem ale błędu nie wywala) choć wiadomo człowiek chciałby aby wszystko było CUD MALINA, ale jak się nie ma... to się lubi co się ma hehe???

Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 09-06-2013 o 16:09
Stary 26-11-2013, 11:06   #46
kpkp1985

Cześć Wam,

Powiedzcie mi czy zimą gdy temp są niskie lub bliskie zera samochody z silnikiem diesela mogą np odpalić za drugim razem, ostatnio zaobserwowałem takie zjawisko w moim samochodzie.

I kiedy się przekręca stacyjkę nie odpalajac samochodu tylko rozgrzewajac świece dwa razy i dopiero odpala?
Stary 26-11-2013, 11:37   #47
nyna1980
ford::beginner

Model: Galaxy
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009

Sprawny diesel odpala za pierwszym razem bez względu na temperatuę, a jeżeli tak nie jest to ma jakąś usterkę większą(układ wtryskowy) lub mniejszą(spalona któraś ze świec) itp. Podgrzewanie świec dwa razy w niczym nie pomaga, proponuje zapoznać się z zasadą działania świec żarowych.
nyna1980 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2013, 12:43   #48
kpkp1985

on mi odala za 1 razem, ale gaśnie po 3 sekundach czasem.

Inną sprawą jest to, że najprawdopodobniej po wymianie wtrysków nie zostały one zakodowane i zawsze czy lato czy zima przez pierwsze pare sekund po pierwszym odpaleniu samochód faluje do momentu aż wskoczy na swoje obroty a w tym czasie kiedy jest falowanie nawet, gdy dotkne pedału gazu nic sie nie dzieje jakby auto nie reagowało

Jeszcze objawy jakie mam to gdy dodam gazu na postoju i puszcze wskazówka opadnie na dół, ale odbije się jak piłeczka.
Stary 26-11-2013, 13:22   #49
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
przez pierwsze pare sekund po pierwszym odpaleniu samochód faluje do momentu aż wskoczy na swoje obroty a w tym czasie kiedy jest falowanie nawet, gdy dotkne pedału gazu nic sie nie dzieje
Spróbuj włożyć na próbę całkowicie nowy i sprawny akumulator.
Spróbuj także - jeszcze na starym akumulatorze - nie puszczać kluczyka kiedy słyszysz, że silnik odpalił, tylko trzymaj go nadal w pozycji start; nie ma obawy, w tdci ECU samo wyłącza rozrusznik kiedy uzna, że silnik odpalił i wszedł na obroty - nic się nie stanie z rozrusznikiem.

Jeżeli te próby coś pomogą (i silnik od razu wejdzie na prawidłowe obroty i będzie reagował na gaz), sprawdź ładowanie alternatora. Jeżeli jest prawidłowe (ok. 14,4V w pełnym zakresie, także pod obciążeniem), to sprawdź rozrusznik, może być np. zawalony opiłkami.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 26-11-2013 o 13:26
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2013, 17:22   #50
kpkp1985

na wstępnie P. Wojtku napiszę, że akumulator ma ok. pół roku.

Powiem tak przekonany byłem, że winne są na 100% wtryski przez złe zakodowanie ich lub brak zakodowania.

Ale gdy odpalam samochód i wskazówka faluje/obroty przez kilka sekund a pedał gazu nie reaguje na dotkniecie oprócz tego podświetlenie zegarów również miga.

Potem gdy się wszystko uspokoi jedyny jaki objaw zostaje to, gdy gazuje samochód jak stoje w miejscu i puszczam gaz wskazówka podnosi sie i opada i jeszcze raz delikatnie podnosi aż opadnie tak jakby się odbijała piłeczka zrzucona z góry a temu towarzyszy miganie zegarów podświetlenia lub innej elektorniki podświetlenie.

spróbuje zrobić to o czym Pan napisał.

Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 26-11-2013 o 17:32
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania