![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-10-2012
Model: Ford Mondeo MkIII
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2003
|
Tak jak w tytule: Czy przysłaniacie chłodnicę na zimę? Zastanaiwam się by troszkę mendzie zasłonić chlodnicę, szybciej nabierze temperatury. Nie wiem czy to ma sens
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Jeżeli termostat jest sprawny, to i tak nie puści płynu do chłodnicy, nim silnik się nie zagrzeje. Już tak kiedyś robiłem i okazało się, że płyn się zagotował, bo chłodnica za mało ciepła odprowadzała.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
mondeo to nie star ani jelcz aby mu chlodnice przyslaniac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2009
Model: MDO IV Sedan \ A3 8P \ CBR1000RR
Silnik: 2.0 PB 145PS \ 2.0 TDI CR 170PS
Rocznik: 2008
|
Przy sprawnym termostacie zakrywanie chłodnicy KOMPLETNIE nic nie daje. Natomiast osłona pod silnikiem już coś dać może...
Ja nigdy nie narzekałem na czas nagrzewania się duratec-ów. Powiedziałbym że w moment leci ciepłe powietrze. A po chwili gorące. Może warto sprawdzić termostat?
|
|
|
#5 |
|
|
Nie no nagrzewa sie ok, powiedzmy po 2 km (w miescie) ma wlasciwą temperatureGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ciepło też w miarę szybko idzie ale mogło by być szybciej. I dlatego pomyslałem by może samochodzikowi pomóc by mu za zimno nie byłoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poza tym czesto widze z przysłoniętą chłodnicą autkaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podłogę też posiadam.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: było Mondeo MK3, Mondeo MK4, Focus MK2, teraz jest Focus MK3
Silnik: 1,6 Ti-VCT
Rocznik: 2011
|
z tego co wyczytałem na temat naszych mondków i zauważyłem po swoim to te modele się szybko nagrzejwają, silnik przy sprawnym termostacie szybko łapie temperaturę więc nie ma sensu zasłaniać chłodnicy, skutkiem tego może być jak napisał kolega wyżej, zagotowanie się płynu chłodniczego.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
ok wiec nie ruszamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Zdzich
Model: Merc 211 'Avantgarde'
Silnik: 2,6 Pb/LPG
|
Zamiast przysłaniania chłodnicy założyłem nowe osłony komory silnika, bo stare były we wspomnieniach i to zwykle wystarcza do zatrzymania ciepła.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Zawsze w mk3 co zime wkładałem tekture pokrytą folią aluminiową aby nie mokła.
Generalnie nawet po wymianie termostatów to robiłem bo dzięki temu silnik nie jest chłodzony przez powietrze tak jak bez osłony i szybciej się nagrzewa. Niestety osłony pod silnikiem nie mam |
|
|
|
|
|
#10 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
ale ty masz kopciucha a tu mowimy o benzynie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|