Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-11-2013, 21:27   #91
kpkp1985
ford::advanced

Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
Domyślnie Odp: Użytkowanie diesela

Tylko wiesz ja chciałbym się dowiedzieć, co to jest ten PSTRYK?, czy odpalenie samochodu powinno się odbywać po usłyszeniu PTRYKu, czy powinno się wrócic do pozycji 0 i ponownie przekrecic kluczyk i tylko jak kontrolki zgasnął odpalić samochodu.

To jest ważne.

kpkp1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2013, 21:54   #92
kael82

Imię: Kamil
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał kpkp1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co to jest ten PSTRYK?
No to już Ci napisałem - "pstryk" to odcięcie prądu dochodzącego do świec.

Normalne odpalenie auta - bez żadnych dodatkowych kombinacji - to po prostu włożenie kluczyka do stacyjki, włączenie zapłonu, zaczekanie chwili aż pogasną kontrolki - powiedzmy 6 -8 sekund (bez słuchania kiedy pstryknie czy prztyknie - jak zwał, tak zwał), palisz i jedziesz. Sprawne auto powinno w tym momencie odpalić bez problemu - nawet w niższych temperaturach. Nie ma co robić sobie wyrzutów, czy zapaliłem przed pstryknięciem, czy po nim. Jeśli czujesz, że auto ma kłopoty podczas odpalania silnika to wtedy można zacząć nieco kombinować właśnie m.in. z kilkukrotnym grzaniem świeczek, słuchaniem przekaźników, itp. Jak to nie pomaga to wtedy trza zrobić jakąś "głębszą" diagnostykę, znaleźć przyczynę niedomagań i ją usunąć - to oczywiście moim skromnym zdaniem.
kael82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2013, 22:34   #93
kpkp1985

Ale powiedz mi czekałem z 40 sekund(przez ten cały czas miałem takie bzzzzzz) i nie miałem żadnego potem PSTRYKU a powinien być?, wyłaczyłem kluczyc i potem odrazu odpaliłem jak zgasiły się kontrolki i samochód odpalił za pierwszym razem i nie zgasł, może świece mam nie teges?

ale nie ma pstryku?

Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 29-11-2013 o 22:47
Stary 29-11-2013, 23:18   #94
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał kpkp1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale nie ma pstryku?
Bez urazy Krzychu- masz przytępiony słuch?
A może przekaźnik grzania świec masz spalony. Sprawdź, czy po przekręceniu stacyjki do poz. II świece żarowe dostają napięcie +12V. Mam taki sam silnik jak Ty, też Mondeo i "pstryk" jest słyszalny, że hej. Oczywiście radio wyłącz i nie kłóć się w tym czasie z teściową, bo nie usłyszysz "pstryk". Najwyżej teściowa Ci zrobi PSTRYK, ale w nos. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 00:38   #95
kpkp1985

Pisałem z pracy, po wymianie kilka postów zrobiłem wychodząc z pracy to co poradziliście, była noc i cisza, radio i nawiewy wyłączone specjalnie z myslą o PSTRYK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i nic, moze powiedzcie mi ile czasu/sekund ma minąć od zgaszenia kontrolek zanim to usłysze 30?, jutro rano spróbuje się wsłuchać ponownie.
Stary 30-11-2013, 09:33   #96
gregor75

Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008

Przed włączeniem zapłonu, włącz sobie oświetlenie wnętrza.Przekręcając kluczyk w stacyjce światło przygaśnie. Po "pstryknięciu" zaświeci trochę jaśniej.
gregor75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 09:52   #97
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Mariusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam taki sam silnik jak Ty, też Mondeo i "pstryk" jest słyszalny, że hej.
Hm... z tego co widzę, masz układ wtryskowy Denso, a kpkp85 ma układ wtryskowy Delphi...

Nie wiem jak zachowuje się PCM w Denso przy sterowaniu świecami w momencie, gdy stacyjka jest włączona, a silnik nie odpala. Na pewno w końcu wyłączy świece, pytanie - jak szybko? Wydaje mi się, że jeżeli jest jakikolwiek "pstryk" i towarzyszy mu wyraźne pojaśnienie np światła w podsufitce - to tylko wtedy na pewno świadczy to o wyłączeniu świec. A "pstryków" może być dużo - podczas startu włącza się i wyłącza nie jeden, ale kilka przekaźników. I każdy "pstryka" - głośniej lub ciszej...
Cytat:
Napisał gregor75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przed włączeniem zapłonu, włącz sobie oświetlenie wnętrza.Przekręcając kluczyk w stacyjce światło przygaśnie. Po "pstryknięciu" zaświeci trochę jaśniej.
No właśnie...

======================================

W Delphi kontrolka świec pali się tylko w fazie wstępnej, której czas trwania zależy od wskazań czujnika CHT. Kiedy kontrolka gaśnie, kierowca może odpalać silnik, ale świece grzeją dalej. Grzeją tak długo aż silnik wg wskazań czujnika CHT nie osiągnie określonej temperatury (coś ok. 70 st.), ale z dwoma ograniczeniami: nie dłużej niż określony czas (nie pamiętam ile - ale kilkanaście minut) i nie powyżej 2.500 obrotów silnika.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-11-2013 o 09:58
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 10:23   #98
kael82

Imię: Kamil
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010

No mi akurat najgłośniej i najbardziej charakterystycznie pstrykał właśnie ten od świeczek - dość dobrze było go słychać. Inne jakoś nie zwróciły mojej uwagi. Poza tym patent z obserwowaniem podświetlenia w kabinie faktycznie pomaga określić moment wyłączenia grzania świec - sam też tak czasami robiłem. Miałem układ Delphi i wyglądało to tak jak napisał mondeoq w poście numer #3 tego wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] oraz jak pisze poniżej wojtekjanus.
kael82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 15:24   #99
kpkp1985

sprawdze światło w podsufitce zapale je przed przekreceniem kluczyka a po przekreceniu powinno przygasnąc i w momencie wyłączenia świec -grzania powinno być wtedy pstryk, którego nie umiem usłyszeć a świato powinno zaświecić mocniej...

WojtekJanus,

Wysłałeś mi linka ze zdjeciem tego uszlachetniacza do paliwa STP, ale na nim też piszę, że to antyżel, a mówisz, że ma nie być to desperand,

Może daj mi linka z opisem i zdjęciem tego, co Ty używasz prawidłowego do całego układu STP.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sorry za zamieszanie.

kalel82

"Świece żarowe podgrzewają komory spalania, co ułatwia rozruch zimnego silnika. W fazie ogrzewania wstępnego moduł PCM otrzymuje sygnał z informacją o temperaturze silnika z czujnika temperatury głowicy cylindrów (CHT) i na tej podstawie określa czas ogrzewania wstępnego. Im niższa temperatura, tym dłuższy czas ogrzewania wstępnego. Czas maksymalny wynosi 8 sekund przy temperaturze -20°C lub niższej. Przy temperaturze powyżej 80°C nie ma fazy ogrzewania wstępnego."

tak piszę w linku co mi podałeś i poście nr 3

8 sekund niby mam maksymalnie grzać swiece, gdy temp jest -20 lub mniej,
- i czemu nie którzy piszą, że po 30 sekund grzeją świece osoby doświadczone z forum.

a co gdy jest np -10 czy 0 stopni?, ile wtedy grzać.

i grzać tyle ile się uważa, czy do pstryku, bo teraz to wszystko zaczyna się mieszać.

i jeszcze jedno ja przed odpaleniem samochodu trzymam ukryty przyciska bez niego nie odpale samochodu może on mieć jakiś wpływ, że nie ma pstryku?

Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 30-11-2013 o 15:52
Stary 30-11-2013, 16:07   #100
Mariusz

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hm... z tego co widzę, masz układ wtryskowy Denso, a kpkp85 ma układ wtryskowy Delphi...
Wojtek, Denso to firma co robi wiele rzeczy. Ja mam tak samo Delphi, jak Krzychu, a Denso u mnie to o to kaman:Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
... ja przed odpaleniem samochodu trzymam ukryty przyciska bez niego nie odpale samochodu może on mieć jakiś wpływ, że nie ma pstryku?
Trzymasz ukryty przycisk? Gdzie go trzymasz, w dłoni?
Co on robi (ten przycisk), co odcina?
Powinieneś go wg mnie włączyć przed włożeniem klucza do stacyjki.

668855686

Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 30-11-2013 o 16:16
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania