Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-04-2013, 09:03   #31
Prono
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Mondek MK4/Civic EK4
Silnik: 2.0 TDCi / 1.6 vti
Rocznik: 2009 / 1998
Domyślnie Odp: Czy po odpaleniu silnika podgrzanie szyb powinno samo się włączyć?

Mam Mondka 2.0 TDCi z kwietnia 2009, wg zdekodowanego VIN mam elektryczną dodatkową nagrzewnicę, czy coś w tym stylu i całe szczęście nie mam tego "ficzera" z automatycznym włączaniem się grzania szyb.

Prono jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-11-2013, 07:40   #32
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
Domyślnie Odp: Czy po odpaleniu silnika podgrzanie szyb powinno samo się włączyć?

Panowie odświeżę trochę temat.

Przez przypadek okazało się że po dołożeniu dodatkowej nagrzewnicy ,podgrzewanie szyb w końcu nie działa z automatu co potwierdza też post kolegi powyżej.
Wczesnej jakoś nikt tego ze sobą nie łączył.
Podsumowując za około 200zł możemy mieć szybciej ciepło w samochodzie a przy okazji pozbyć się włączania szyb z automatu. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-11-2013, 12:37   #33
czader
ford::average

Imię: Lucas
Model: był S-MAX szukam nowszego :-)
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2008

a pisalem w innym watku ze w moim S-maxie wylaczylem to automatyczne wlaczanie pogrzewania szyb poprzez opcje PTC w ELM Config.

Z tym ze umnie jest dziwnie bo mam fizycznie PTC ( nie dokladalem) a w konfiguracji jest ze nie ma ...

"Ja mam auto z 2008 r i 1.8TDCI wiec nie wiem czy to u Ciebie zadziala ale u mnie polegalo to na zmianie ustawien CCC przez ELMConfig - troche dzwiwna sprawa bo mam PTC ( dogrzewanie elektryczne) w w konfiguracji bylo bez PTC. ustawilem dla testu ze mam PTC i od tej pory nie pogrzewa automatycznie szyb - dodatkowo wywala blad ze nie ma podlaczonego PTC. Oczywiscie PTC dziala dalej - juz po jakiejs 2-3 minutach w mrozy leci cieplawe powietrze a silnik jest kompletnie zimny jeszcze wiele minut ..."
czader jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2013, 17:29   #34
t.runo
ford::advanced

Model: mondeo
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009

U mnie się samo nie włącza.Trochę to by było bez sensu bo po co ma się włączać nawet jak jest -20 stopni, a szyba jest czysta, bez lodu czy szronu
t.runo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2013, 18:56   #35
jvc
Feel The Difference

Sprawdź czy masz dodatkową nagrzewnicę.
To że bez sensu to wiadomo nie od dziś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 30-11-2013, 02:21   #36
adam131
Minęło 9 lat i nic

Model: Mk4 Mondeo Ghia X automat; Fiesta
Silnik: 2.3 Duratec/161KM; 1.25/82KM
Rocznik: 2009; 2010

Cytat:
To że bez sensu to wiadomo nie od dziś
??? Podgrzewanie przedniej szyby uważam za najlepszy wynalazek. Samo się włączy, podgrzeje, wyłączy. 4 st. C to może przesada ale biorąc pod uwagę dokładność urządzeń pomiarowych to lepiej grzać ciepłe niż dmuchać na zimne. Jeśli komuś automatyczne podgrzewanie szyb przedniej i tylnej zrobiło krzywdę to niech to udowodni.
Stary 30-11-2013, 08:07   #37
jvc
Feel The Difference

Ja trzymam samochód w garażu nie ogrzewanym, w związku z tym całą zimę praktycznie mam w garażu poniżej +4 stopni a samochód ma szyby w idealnym stanie czyli nie zamrożone i nie oszronione.

I za każdym razem odpalałem i wyłączałem je. Mam powody żeby przypuszczać że w poprzednim mondku właśnie przez takie wyłaczanie co chwilę ,albo grzanie nie zaparowanej i nie zmrożonej szyby część pasków przestała grzać z przodu.
Szybę wymieniono wtedy na gwarancji.
I jeszcze jedna sprawa ,teraz szyby będę włączał kiedy będę chciał czyli będzie to jakieś 10% tego co było przy automacie,więc może i paski dłużej wytrzymają...

O nie potrzebnym poborze prądu już nie wspominam, przecież nawet światła przygasają jak obie grzeją Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Ostatnio edytowane przez jvc ; 30-11-2013 o 08:09
Stary 30-11-2013, 09:18   #38
siebek
ford::advanced

Model: Volvo V90 T8
Silnik: 2.0 T8 390KM
Rocznik: 2019

+1 do tego co pisze jvc
Też trzymam mondka w garażu nieogrzewanym i zimą muszę wyłączać grzanie szyb z przycisku zaraz po odpaleniu samochodu. Doprowadziło to do tego, że zaczęła mi farba odchodzić z jednego z nich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
siebek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 12:50   #39
adam131
Minęło 9 lat i nic

Model: Mk4 Mondeo Ghia X automat; Fiesta
Silnik: 2.3 Duratec/161KM; 1.25/82KM
Rocznik: 2009; 2010

Mirku, piszesz, że prawdopodobnie przez wyłączanie przez Ciebie grzania szyb przestały grzać niektóre paskiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Piotrek, piszesz, że wyłączanie przez Ciebie grzania szyb zaraz po odpaleniu auta doprowadziło do zdarcia farby z przyciskuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To dowodzi, że nie ma co kombinować z dobrymi wynalazkami w naszych MondkachGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 30-11-2013, 14:10   #40
jvc
Feel The Difference

No można to różnie zinterpretować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja się po prostu cieszę że teraz sam mogę o tym decydować czy potrzeba grzać szyby czy nie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania