Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-11-2013, 16:46   #101
kpkp1985
ford::advanced

Imię: Krzychu
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003.09
Domyślnie Odp: Użytkowanie diesela

i co moi kochani siedze w aucie i pisze z tel swiatlo w pozycji kluczyka 0 swieci tak samo jak po przekreceniu w pozycje dwa gdzie kontrolki sie zapadają i gasna ani pstryku a ni zmiana częstotliwości światła

kpkp1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 17:16   #102
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał kpkp1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... a ni zmiana częstotliwości światła
Częstotliwość się nie zmienia, jedynie intensywność (jasność) ma się zmieniać. Możesz mieć spalone świece, może napięcie do nich nie dochodzi (sprawdź), może przekaźnik masz uszkodzony, może kabel do świec masz przegrzany/upalony. Może, może, może.....

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 18:33   #103
kpkp1985

wchodze do auta zapalam swiatlo i jestescie pewni ze po przekreceniu kluczyka z pozycji 0 na 2 powinno mi zapalone swiatlo sie przyciemnic i rozjaśnić kiedy swiece przestana grzac?
, bo nic taniego sie nie dzieje
ja zauważyłem tylko tyle ze jak uruchomienie silnik swiatlo jest delikatnie mocniejsze niz przed.
Stary 30-11-2013, 18:38   #104
Tvvardy

Imię: Marcin
Model: OOOO A6
Silnik: V6
Rocznik: Adekwatny do wieku

Jeśli masz miernik lub użyć żarówki podłączając do kabla zasilającego świece i sprawdzić czy pojawi się napięcie po włączeniu zapłonu. Jeśli nie to sprawdzić przekaźnik R8 i bezpiecznik. Jeśli napięcie jest to pozostaje sprawdzić same świece za pomocą omomierza lub wykręcając same świece.
Tvvardy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 19:17   #105
kpkp1985

ale uważacie, ze cos jest nie tak w moim aucie jesteście pewni, ze u was jest tak jak piszecie, musze zalatwic miernik, bo nie mam i nie znam sie...

Bump: Byłem teraz u sąsiada ma focus z tdci i tak samo miał jak ja czyli nic mu sie nie przygasilo po przekroczeniu kluczyki i pstryku też nie miał było 3 stopnie sąsiad pyta czy przygaszenie nie powinno być w momencie kiedy wyświetlania jest kontrolka świec i tylko wtedy choć my nic nie widzieli to jak to jest?
Stary 30-11-2013, 21:31   #106
kpkp1985

to czemu mi i sasiadowi co ma forda Focusa i serwisuje w aso tak sie swiatlo nie przyciemnia? i nie rozjasnia jak opisujecie i pstryku tez nie ma.

oznaczało by to zbieg okoliczności, ze mamy razem uszkodzone auta? czy moze nie jest do konca wszystko dobrze opisane przez

sorry pisze z tel za bledy.

i jeszcze jedno czy kontrolka świec zapala sie również jak jest cieplo czy nie koniecznie i w temperaturach niskich wyświetlanie - czas trwania kontrolki jest zawsze taki sam czy w zależności od czasu nagrzewnia, bo mnie sie wydaje ze zawsze 2 sekundy swieci mi kontrolka swiec niezależnie od wszystkiego

Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 30-11-2013 o 21:38
Stary 30-11-2013, 22:54   #107
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał kpkp1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i jeszcze jedno czy kontrolka świec zapala sie również jak jest cieplo czy nie koniecznie i w temperaturach niskich wyświetlanie - czas trwania kontrolki jest zawsze taki sam czy w zależności od czasu nagrzewnia, bo mnie sie wydaje ze zawsze 2 sekundy swieci mi kontrolka swiec niezależnie od wszystkiego
W zależności co sygnalizuje czujnik temperatury, czas wstępnego nagrzewania świec (czyli czas świecenia kontrolki świec) wydłuża się. U mnie w 2,0 tdci w Transicie potrzeba naprawdę dużego mrozu - rzędu -10 st C, aby wyraźnie dłużej się świeciła.
Teraz w zasadzie się nie zapala. Ale i tak czekam te kilka sekund, aż kontrolka immo zgaśnie.
Wiem że koledzy z Mondeo mają to bardzo różnie...
Stary 30-11-2013, 23:08   #108
Mariusz

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
... i jeszcze jedno czy kontrolka świec zapala sie również jak jest cieplo
Tak, świeci się kilka sekund

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2013, 23:24   #109
kael82

Imię: Kamil
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010

Cytat:
kalel82

"Świece żarowe podgrzewają komory spalania, co ułatwia rozruch zimnego silnika. W fazie ogrzewania wstępnego moduł PCM otrzymuje sygnał z informacją o temperaturze silnika z czujnika temperatury głowicy cylindrów (CHT) i na tej podstawie określa czas ogrzewania wstępnego. Im niższa temperatura, tym dłuższy czas ogrzewania wstępnego. Czas maksymalny wynosi 8 sekund przy temperaturze -20°C lub niższej. Przy temperaturze powyżej 80°C nie ma fazy ogrzewania wstępnego."

tak piszę w linku co mi podałeś i poście nr 3

8 sekund niby mam maksymalnie grzać swiece, gdy temp jest -20 lub mniej,
- i czemu nie którzy piszą, że po 30 sekund grzeją świece osoby doświadczone z forum.

a co gdy jest np -10 czy 0 stopni?, ile wtedy grzać.

i grzać tyle ile się uważa, czy do pstryku, bo teraz to wszystko zaczyna się mieszać.
Kurde, kwaśny temat widzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Mam dla Ciebie prostsze rozwiązanie: wsiadasz do auta, przekręcasz kluczyk i włączasz zapłon, czekasz powiedzmy te 8 sekund niezależnie od temperatury i odpalasz auto. Jeśli odpali bez większych problemów to wszystko jest ok. Daj sobie już spokój z tym obserwowaniem oświetlenia, słuchaniem przekaźnika itp.
Jeśli się okaże, że auto jednak ma wyraźny problem z odpaleniem (choć pisałeś wcześniej, że pali ok) to wtedy podjedź do kogoś, kto się zna na rzeczy niech Ci posprawdza to, co koledzy wcześniej napisali i będziesz wiedział na czym stoisz, bo odnoszę takie wrażenie, że zaraz popadniesz w jakąś paranoję Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Jeśli chodzi o kontrolkę świec w Focusie to u mnie w lato tylko mignęła, a w zimę świeciła ok. 2, może 3 sekundy.
kael82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2013, 00:19   #110
kpkp1985

Drodzy Panowie,
Ja czytam Was bardzo uważnie i staram się zrobić to co mi doradzacie najprościej jak możecie a ja, głowie się jak to zrobić, bo ani nie mam sprzętu ani wiedzy..., ale sie STARAM

Wiec nie miejcie mi za złe, że jak pisze, że coś się nie ściemnia/rozjaśnia i nie ma pstryku to naprawdę nie ma.

Zastanawia mnie jedno

kalel82

"Świece żarowe podgrzewają komory spalania, co ułatwia rozruch zimnego silnika. W fazie ogrzewania wstępnego moduł PCM otrzymuje sygnał z informacją o temperaturze silnika z czujnika temperatury głowicy cylindrów (CHT) i na tej podstawie określa czas ogrzewania wstępnego. Im niższa temperatura, tym dłuższy czas ogrzewania wstępnego. Czas maksymalny wynosi 8 sekund przy temperaturze -20°C lub niższej. Przy temperaturze powyżej 80°C nie ma fazy ogrzewania wstępnego."

czyli moje pytanie co w przypadku jak będzie 0 czy -10 stopni, bo dla -20 wiemy, że = 8 sekund, ale potem co gasimy i odpalamy po tym czy zaraz odpalamy po 8 sekundach?

w ogóle skąd jest ta instrukcja?

Ostatnio edytowane przez kpkp1985 ; 01-12-2013 o 01:14
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania