![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kamil
Model: s max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2010
|
Witam,
Czy spryskiwacze szyb mają przekaźnik w skrzynce bezpieczników pod schowkiem? Jeśli tak to jak go znaleźć? Nie dzialaja mi spryskiwacze szyb. Ani przód ani tyl. Natomiast slychac cykanie ze skrzynki bezpieczników pod schowkiem. Bezpieczniki są ok. Auto to s max z 2010 przed liftem. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
W BCM są dwa przekaźniki od pompki spryskiwaczy, montowane wewnątrz BCM na płycie elektroniki (bez dostępu z zewnątrz). Jeden od obrotów "do przodu" - spryskiwania przedniej szyby, drugi od obrotów "do tyłu" spryskiwania tylnej szyby (pompka jest jedna, tylko kręci się albo w jedną albo w drugą stronę). Ta część układu pada dość rzadko... Natomiast jeśli już padnie, to BCM raczej do wymiany, bo naprawa mało prawdopodobna.
Raczej trzeba popatrzeć w okolice zbiornika płynu spryskiwacza. Czy pompka spryskiwaczy sprawdzona? Czy nic się nie zapchało? T.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 09-12-2013 o 11:14 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: S-Max
Silnik: 2,0
Rocznik: 2007
|
Witam,
Użyłem szukajki, ale nic nie znalazłem, dlatego pozwoliłem sobie się tu podłączyć. Czyli mam rozumieć, że jak u mnie po włączeniu tylnej wycieraczki cały czas spryskiwacz podaje płyn to znaczy że cały BCM do wymiany ? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010
|
Myślę, że do sprawdzenia jest raczej manetka / przełącznik od wycieraczek.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: S-Max
Silnik: 2,0
Rocznik: 2007
|
Oki tak właśnie było, przeczyściłem te styki bo tłuste były i wszystko hula, dzięki za info.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Tomek
Model: Focus mk2, S-max
Silnik: 1.6 lpg, 2.0 pb
Rocznik: 2007, 2008
|
Hej, u mnie podobny problem. Pompa wymieniona, wszystko podłączone - dalej to samo: pióra machają, płynu zero. Słyszę cykanie w okolicy schowka, ale nie wiem co tu jeszcze mogło się zepsuć.
W zimę miałem letni, bo stal w mechanika blisko 2 miesiące i nie zdążyłem zareagować. Od tamtego czasu próbowałem rozmrozić płyn w garażu i trochę z niego leciało (do pewnego, w moim mniemaniu wciąż zamrożonego momentu). W końcu przestało działać kompletnie podawanie płynu. Będę wdzięczny za pomoc. - gdzie znajdę bezpieczniki? - jak zerknąć na styki w manetce (wycieraczki machają)? - co tu jeszcze sprawdzić? |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|