![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-01-2014
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2003
|
Witam,
Problem dotyczy Forda Mondeo MK3 2.0 TDCi rocznik 2003. Jakiś czas temu podczas jazdy po prostu zgasł, zapaliła się kontrolka świec żarowych i tyle... Na obecną chwilę podejrzanym winnym jest sterownik wtrysku (ICU). Jednak nigdzie nie mogę znaleźć drugiego takiego z takim samym numerem seryjnym. I tu pytanie, czy numer seryjny tego sterownika musi być identyczny jak w moim Fordzie? Problemem są dwa ostatnie znaki numeru... Na brytyjskiej stronie znalazłem kilka modeli, przykładowo: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Są sterowniki z numerem o końcówke FA, FC, FD jednak brakuje poszukiwanego przeze mnie FB. Według informacji na tamtej stronie jeśli zgadzają się pierwsze 4 znaki "2S7Q" to sterownik będzie pasował, czy ktoś jest w stanie to potwierdzić? Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 17-11-2008
Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
|
Początek niekoniecznie oznacza, że są takie same.
Podaj na priv VIN - sprawdzę Ci jaki jest aktualny i jakie "historyczne" pasują. A skąd podejrzenie ECU, a nie standardowo wtrysków / pompy wtryskowej jak w 90% takich przypadków?
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Niech kolega poda błędy. A znając życie wyskoczył błąd spalania stukowego a niekumaty mechanik nie umiejąc zakodować ich nowo powiedział że ECU padło.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Kodu błędu dokładnego nie znam ale pojawił się bląd dotyczący czujnika wału rozrządu, jednak czujnik został sprawdzony i jest ok, dodatkowo została sprawdzona pompa i wtryskiwacze, wiązka elektryczna, rozrząd.
Z dodatkowych informacji gdy samochód zgasł to po pół godziny udało się go znowu odpalić, ale po przejechaniu 400-500 metrów zgasł ponownie i już więcej się nie udało go odpalić. Kolega @metmusic znalazł mi model sterownika, który teoretycznie może pasować, więc pokuszę się o kupno, jakby nie pasował to zawsze można zwrócić. Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
![]() Imię: Darek
Model: Volvo XC90 / BMW X3 E83
Silnik: D5 2.4 185KM / 3.0D 218KM
Rocznik: 2007 / 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Był sprawdzany nowy czujnik, do tego mechanika zawsze moje auto trafiało w ciężkich chwilach i zawsze się udawało dobrze rozwiązać sprawę, przy koszcie 100zł sprawdzenie nowej części to nie problem. Wszystkie rzeczy, o których pisałem było kolejno sprawdzane i eliminowane aż doszło do tego sterownika i tu się pojawił problem bo ogólnie ciężko jest dostać dobry (pasujący) używany, a nowy wg ASO kosztuje od 4500 do 6000 zł :/
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-11-2008
Model: S-Max MK2 ST-Line
Silnik: 2.0 Ecoboost 240KM
Rocznik: 2017
|
A zadzwoniłeś do ASO tak jak sugerowałem na priv z podchwytliwym pytaniem o numer części aby zweryfikować czy te co Ci podałem przypasują na 110%? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|