Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-01-2014, 23:05   #1561
grzehol3k
ford::amateur

Model: s-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie

Witam Wszystkich Forumowiczów,

Pisze, ponieważ noszę sie z zamiarem instalacji fordowskiego modułu Bluetooth do swojego s-maxa. Samochód jest z początku roku 2008, z radiem Sony 1CD (softwear radia 04-05-02) oraz z convers+. W przypadku modułu zależy mi na dwóch funkcjach: rozmowach z obsługa książki z conversa i kierownicy oraz strumieniowym przesyłaniu muzyki, usb (opcjonalnie) vc nie jest konieczne - wiec język modułu może być dowolny.
Z tego co udało mi sie dowiedzieć z wątku, to zadziałać powinien u mnie moduł z 7 na przedzie, ale one są chyba mono i nie obsługują streamingu przez Bluetooth. Czy nowsze moduły u mnie na pewno nie zadziałają? Czy jest moduł spelniający moje wymagania i pasujący do takiej konfiguracji S-maxa? Jeżeli tak to jakiego dokładnie modułu powinienem szukać.

Z góry dzięki za info.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

grzehol3k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2014, 18:33   #1562
kris86k
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Focus 5d Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Doinstalowanie modułu BT/VC

Podłączyłem właśnie cs7t-14d212. Gada po polsku (wprawdzie nie są to komendy lektora jak w angielskim tylko tzw. Ivona)wszystko pięknie tylko po podłączeniu USB wyskakuje "unsupported device". Mam radio owalne Sony 1CD v05_06_01. Co może być tego przyczyną?
kris86k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2014, 18:46   #1563
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Może trzeba moduł skonfigurować bo pochodzi z innego auta?
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2014, 19:11   #1564
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa

Cytat:
Napisał kris86k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podłączyłem właśnie cs7t-14d212. Gada po polsku (wprawdzie nie są to komendy lektora jak w angielskim tylko tzw. Ivona)wszystko pięknie tylko po podłączeniu USB wyskakuje "unsupported device". Mam radio owalne Sony 1CD v05_06_01. Co może być tego przyczyną?
kolega Tedi_k w poście [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] opisywał o numerze firmware'a na którym USB "nie pójdzie". Podaje, że na pewno nie pójdzie na 04, i minimum to 05-04-02 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ... więc w Twoim przypadku działać powinno, chyba, że potrzebne totalne minimum to więcej niż 05_06_01.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tymczasem od siebie mógłbym zasugerować Ci (za wskazówkami zawartymi w instrukcji systemu audio):
  1. sprawdzić czy pendrive, którego wkładasz ma 1 (i tylko jedną) partycję FAT/FAT32 (nie może być NTFS).
  2. z autopsji wiem, że starsze peny mogą "nie chcieć" działać - chodzi w szczególności o te które pobierają sporo energi (jest o tym mowa w fordowskiej instrukcji systemu audio). Dlatego w swoim przypadku zdecydowałem się na zakup USB Sandisk'a Fit 8GB - działa na pewno z BT/VC AU7T-19C112-AT via NX. Możesz więc spróbować innego pena.
  3. jeśli powyższe nie dotyczą i "inne" metody zawiodły, pozostaje jeszcze bardzo czesto polecany sposób odłączenia aku na min. 30min tak aby radio "zapomniało" o module i przy ponownym włączeniu "skonfigurowało" się na nowo.
  4. o skonfigurowaniu (elmconfig'iem) kolega mm32 już wspomniał

pozdrofka

Ostatnio edytowane przez kr.bi ; 27-01-2014 o 19:15
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2014, 19:36   #1565
kris86k

Poszło dopiero na zwykłym FAT którego już nawet windows w opcjach formatu nie ma. Max 4GB tu się ford nie popisał. Mam nadzieję, że będzie jakiś update.
Stary 27-01-2014, 19:49   #1566
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może trzeba moduł skonfigurować bo pochodzi z innego auta?
Nawet na pewno trzeba to zrobić, juz Ci pisałem Kris na priv.
Elmconfig, srm, configuration i naciśnij Read - co masz?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2014, 20:07   #1567
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa

Cytat:
Napisał kris86k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poszło dopiero na zwykłym FAT którego już nawet windows w opcjach formatu nie ma. Max 4GB tu się ford nie popisał. Mam nadzieję, że będzie jakiś update.
czyżby moduły BT/VC pochodzące z różnych dat miały ograniczenie w maksymalnej możliwej do obsłużenia ilości GB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Masz moduł z USB więc możesz pokusić się o jego aktualizację (bodajże do wersji V). Tak jak pisałem mój AU7T z USB na pewno obsługuje 8GB FAT32.

pozdrofka

[dla ułatwienia poniżej link(i), angielski, niemiecki do wyboru do koloru Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.]
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

ehhh, już się karcę: moduły 212 chyba jeszcze się nie doczekały aktualizacji ....

Ostatnio edytowane przez kr.bi ; 27-01-2014 o 20:11
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2014, 20:24   #1568
mayak
FCP member

Tak, nie doczekały i pewno nie doczekają, bo krótko je robili, ale działają ok
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
Stary 27-01-2014, 21:06   #1569
kris86k

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet na pewno trzeba to zrobić, juz Ci pisałem Kris na priv.
Elmconfig, srm, configuration i naciśnij Read - co masz?
To pierwsze co zrobiłem, choć miałem chwilę zwątpienia bo potrzebna jest większa prędkość niż 38400 której mój elm praktycznie nie obsługuje. Działa jedynie pierwsza wykonana operacja z elmconfig na wyższej prędkości... Moduł był z fiesty.

kr.bi Tu nie chodzi o ograniczenie GB tylko o obsługę jedynie partycji FAT które mogą mieć max 4GB.

Czy ten polski moduł jest taki ułomny i nie ma możliwości przypisania numerów telefonów do własnych nazw?
Jeszcze jedno. To jest odpowiednia instrukcja [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ?

Ostatnio edytowane przez kris86k ; 27-01-2014 o 21:23
Stary 27-01-2014, 21:48   #1570
mayak
FCP member

Cytat:
Moduł był z fiesty.
zmieniłeś pierwsze okienko (vehicle type) z fiesta na focus, a czy w ostatnim wybrałeś usb??
Odpowiedz

Tagi
bluetooth mk4 , bt mk4 , radio

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania