Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-01-2014, 17:06   #231
mmisza
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 182 PS powered by tedi_k :D
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

Witam,

Dzień 2 testów - dzisiaj pokusiłem się o sprawdzenie czy obciążenie przedniej szyby faktycznie jest tak duże że powoduje "tryb muł bagienny w silniku". Ponieważ ogrzewanie jest podzielone na 2 strony wrzuciłem 1 bezpiecznik i..... wszystko działa jak należy - żadnej dyskoteki na liczniku etc. Niestety po włożeniu 2 efekt buczenia mam na zawołanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dzisiaj napiszę do Dyrektorki serwisu w którym miałem otwarte "pierdylion" zgłoszeń i zapytam się czy są zainteresowani rozwiązaniem problemu jako pierwszy serwis w Polsce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ( no chyba że faktycznie wiedzą ale mają to w duszy ). Mam jeszcze w planach podmianę akumulatora ( w drugiej foce MKII FL nie mam tego problemu ) + wizytę u tedi-ego ( o ile się odezwie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) i zobaczymy co uda się "wyczarować". Może jest ktoś z forumowiczów którego foka jest jeszcze na gwarancji - to by znacznie ułatwiło sprawę zgłoszenia oficjalną drogą.

Pozdrawiam

MiszA

mmisza jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 17:55   #232
bonzo000
ford::advanced

Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI

Ale z tego co wiem to u niektórych użytkowników działo się to również latem gdzie temp.jest powyżej 5st.Więc czy idziemy dobrym tropem?
Chyba że się mylę.

Może jest ktoś taki który ma problem mulenia i szarpania, a nie ma podgrzewanej szyby przedniej.
Zwróćcie uwagę na napięcie przy odpaleniu zimnego samochodu jest ok 12V dopiero po ok 30s mamy ok. 14,5V- przy najmniej jest tak w moim w trybie serwisowym.

Ostatnio edytowane przez bonzo000 ; 28-01-2014 o 18:00
bonzo000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 18:09   #233
mmisza

@bonzo000 - tak u mnie też potrafił wystąpić ( może nie latem ale wczesną wiosną i późną jesienią ) - tylko teraz wiedząc to co wiem i mając w pamięci jak często zacząłem używać ogrzewania do odparowania przedniej szyby wszystko układa się w całość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mmisza ; 28-01-2014 o 18:21
Stary 28-01-2014, 22:07   #234
aerostar

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM

Jeżeli rzeczywiście nieprawidłowa praca silnika wynika ze złego działania zapłonu, spowodowanego z kolei spadkiem napięcia w instalacji elektrycznej, to taki spadek mogły spowodować również inne odbiorniki, np. wzmożone działanie wentylacji podczas jazdy w upale z włączoną klimatyzacją lub podczas intensywnych opadów i parowania szyb. Właśnie w także takich przypadkach miałem mulenie silnika i przyznam, że nawet obserwowałem napięcie w instalacji podłączonym na stałe do gniazda 12V woltomierzem. Najniższe napięcia, jakie obserwowałem, to było w okolicy 12,1 V (podczas pracy). Wtedy odpuściłem jednak ten trop, gdyż uznałem to za jeden z objawów działania "inteligentnego" systemu ładowania akumulatora Smart Regenerative Charging, który czasami zmniejsza lub wyłącza ładowanie akumulatora, żeby pozostawić w nim "miejsce" na energię odzyskiwaną z hamowania silnikiem.

To, że napięcie dopiero chwilę po uruchomieniu silnika wzrasta do 14,4 V jest zjawiskiem normalnym i chyba nawet jest gdzieś opisane. Ładowanie akumulatora jest załączane dopiero po ustabilizowaniu obrotów silnika.
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2014, 07:31   #235
mmisza

@aerostar - sprawdzałem wczoraj po południu to o czym pisałeś - grzanie foteli na max ( włącz / wyłącz ) - dmuchawy na max - światła etc i nic. Tylko grzanie przedniej szyby powoduje ten efekt - no ale nie bez kozery tam są 2 bezpieczniki po 40 A na każdą stronę szyby.
Stary 29-01-2014, 07:43   #236
aerostar

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM

Przednia szyba zabiera ~900 W i jest to najmocniejszy odbiornik prądu w całym samochodzie. Ogrzewanie jednego siedzenia to ledwie ~40 W. Ale możesz jeszcze spróbować (przy wyjętych bezpiecznikach) załączyć A/C + maks. ogrzewanie. Wentylator klimatyzacji, dmuchawa, ogrzewanie tylnej szyby - to już powinno coś dać. A jak nie, to oznacza, że musisz mieć naprawdę duży pobór prądu, żeby efekt wystąpił.
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2014, 08:42   #237
mmisza

@aerostar - wierz mi wszystkiego próbowałem i tylko przednia szyba daje taki efekt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - dzisiaj jadę do serwisu - pomimo braku gwarancji p Dyrektor chce się spotkać i porozmawiać - zobaczymy co będzie dalej.
Stary 29-01-2014, 13:44   #238
mmisza

Witam,

Jestem już po rozmowie w serwisie i póki co jestem dobrej myśli ( żeby nie zapeszać nie będę zdradzał szczegółów - zapomniałem nawet że ford jakiś czas temu mailowo obiecał że jeśli problem wystąpi pomimo braku gwarancji zajmie się u mnie tym babolem ). Prawdopodobnie aby mieć większą siłę przebicia będę potrzebował kilku takich Foczek więc gorąca prośba do Was o przesłanie na priva numerów VIN samochodów w których ten problem został zauważony ( siła w kupie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).

Pozdrawiam

MiszA
Stary 29-01-2014, 15:52   #239
bonzo000

Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI

Cytat:
Napisał mmisza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Jestem już po rozmowie w serwisie i póki co jestem dobrej myśli ( żeby nie zapeszać nie będę zdradzał szczegółów - zapomniałem nawet że ford jakiś czas temu mailowo obiecał że jeśli problem wystąpi pomimo braku gwarancji zajmie się u mnie tym babolem ). Prawdopodobnie aby mieć większą siłę przebicia będę potrzebował kilku takich Foczek więc gorąca prośba do Was o przesłanie na priva numerów VIN samochodów w których ten problem został zauważony ( siła w kupie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).

Pozdrawiam

MiszA
Chyba twoja rozmowa coś dała ok 11 dzwonił do nie serwis i wypytywał też była zmiana o wyłączeniu przez przeprogramowanie sterownika. Na priv poszlo
bonzo000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-01-2014, 15:58   #240
mmisza

@bonzo000 - nic nie dostałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - chyba że takie opóźnienie jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - OK mam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mmisza ; 29-01-2014 o 16:08
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania