Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-02-2014, 00:04   #31
HarryH
ford::average

Model: FOKA 3
Silnik: 1.6
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Czy warto tankować benzynę 98 do ecoboost'a?

Kiedyś AutoŚwiat robił takie testy i wyszło że różnice były na poziomie błędu pomiaru. Poza tym mapa silnika jest optymalizowana pod konkretne paliwo.
Nie wiem czy nasze Foki potrafią się przyzwyczajać ale wszelkie auta z turbinami jakie miałem jeśli były strojone na hamowni to pod konkretną liczbę oktanową. Podsumowując; sensu nie widzę lać 98, natomiast warto lać dobre paliwo na sprawdzonej stacji. A w moim mieście unikam Shella a tankuję na Carefourze i nigdy nie miałem problemów.

HarryH jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2014, 10:37   #32
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Ecoboost ma czujnik spalania stukowego, więc powinien się przyzwyczajać do 95 lub 98. Ja leję 98 głównie ze względu na dodatki myjące (mam nadzieję, że tam są Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) i częstą jazdę z wysokimi prędkościami. Największe ryzyko zatankowania złego paliwa jest na małych, prywatnych stacjach, ale jak ma się pecha to nawet na dużej niby markowej stacji można zatankować syf... .
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2014, 12:18   #33
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nawet na dużej niby markowej stacji można zatankować syf... .
No niestety. Słyszałem o przypadku paliwa na Shellu, czy BP gdzie LO wyszła 85 według polskich badań, a według anglików nawet poniżej 82, bo na 82 kończyła się skala... Flotowy EB 1,6 ponoć nie przeżył.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2014, 23:17   #34
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Największe ryzyko zatankowania złego paliwa jest na małych, prywatnych stacjach, ale jak ma się pecha to nawet na dużej niby markowej stacji można zatankować syf... .
Mi się wydaje, że czasem jest odwrotnie.

Weź pod uwagę to, że to co nazywasz "markowymi stacjami" bardzo często jest franczyzą, a nierzadko kiedyś było taką "małą stacją prywatną".

Jeśli jest duża konkurencja w okolicy, to ludzie mogą próbować oszukiwać, ale jeśli nie ma, to klient i tak i tak przyjedzie (pod warunkiem, że się wcześniej na paliwie nie przejedzie). Gdy stacja ma duży obrót, to raczej średnio opłaca jej się kręcić z paliwem, dlatego lepiej omijać stacje "zapyziałe", nieważne czy markowe czy prywatne.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2014, 14:49   #35
bonzo000
ford::advanced

Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Więc chyba dla aut poniżej 200PS zysk jest wymierny, no chyba że samopoczucie jest lepsze.
P.S. Proszę nie zapomnieć że jesteśmy polskimi konsumentami więc gdzie jest możliwość wyrolowania nas tam nas rolują, a na paliwie to już na pewno, wyniki same mówią o tym.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A jeszcze jedno przydatność paliw jest od 6mc-cy do 2 lat , więc w związku z tym paliwa premium są droższe mniej się go sprzedaje i "świeżość" takiego paliwa jest wątpliwa.Jeśli mają dodatki bio to jeszcze krócej. A jeżeli komuś zależy na uszlachetniaczach to za zaoszczędzone pieniądze lepiej kupić osobno uszlachetniacz i wlać do baku.Wtedy mamy pewność że mamy uszlachetniacz a nie przypuszczenia że jest, przecież na logikę nikt tego nigdy nie sprawdził czy takowe związki są w paliwach premium.Jeden bak lania paliwa 95 to oszczędność ok 10 zł , a koszt uszlachetniacza 10 ok 15zł którego nie trzeba lać cały czas tylko co ok 5000-10000km.Ale uszlachetniacze zmniejszają kaloryczność paliwa = mniejsza moc.

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się oprócz tego co tankujemy ale ILE tankujemy, mam namyśli poprawność mierzonej ilości paliwa. Parę razy sam się spotkałem że dystrybutor doliczył mi grosze przy odkładaniu pistoletu.
Nie wspomnę o rozszerzalności paliwa przy zmianie temp.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po prostu Polak ma we krwi, kręcenie oraz oszukiwanie drugiego Polaka. Bo po co płacić jak można ukraść z cysterny i dolać jakiegoś innego syfu.

A zresztą wszystko mi jedno kto co tankuje. NIe jestem chemikiem więc osobiście tych spraw nie sprawdzę więc to tylko przypuszczenia i spekulacje.

Ostatnio edytowane przez bonzo000 ; 08-02-2014 o 15:37
bonzo000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2014, 10:10   #36
zombie6

Bez jaj, co Ty myślisz że 1 zbiornika paliwa 98 nie sprzeda się przez 6 miesięcy ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Można kupić uszlachetniacz STP, ale akurat w autach z bezpośrednim wtryskiem nie jest specjalnie zalecany dlatego bezpieczniej lać np. 98 Ultimate....
Stary 09-02-2014, 10:17   #37
bonzo000
ford::advanced

Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI

Cytat:
Bez jaj, co Ty myślisz że 1 zbiornika paliwa 98 nie sprzeda się przez 6 miesięcy ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Można kupić uszlachetniacz STP, ale akurat w autach z bezpośrednim wtryskiem nie jest specjalnie zalecany dlatego bezpieczniej lać np. 98 Ultimate....
Dobra a jak się ustosunkujesz do reszty o testach paliw?
Jest sens wg. Ciebie lania 98okt. czy nie?

bezpośredni wtrysk mają w fordzie tylko EB "wolno ssaki" nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale koreańczyki już tak

Ostatnio edytowane przez bonzo000 ; 09-02-2014 o 10:19
bonzo000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2014, 10:34   #38
zombie6

Teoretycznie jakiś sens jest jak ktoś ostrzej jeździ w szczególności, ale 95 też jest ok do EB. Kontrole są po to by nieco ostudzić zapędy fałszujących paliwo, ale wiadomo że zawsze się może trafić....Różnica w cenie między 95 a 98 nieraz jest minimalna - wczoraj na Lotosie wynosiła 4 grosze, bo jest promocja z okazji rajdowego weekendu. Tak więc niech każdy leje co uważa - trudno powiedzieć jak będzie najlepiej.

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 09-02-2014 o 10:37
Stary 09-02-2014, 13:00   #39
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

do mocniej wysilonych aut polecam 98 - jest słabsza i kulturalniej pracuje silnik
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2017, 11:03   #40
Odene
ford::average

Model: Focus mk 3
Silnik: 1.6 EB 150km
Rocznik: 2011

Podbijam temat bo bez sensu robić nowy. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na kilka pytań:

1) Czy w Foce 2011 eb 1.6 150 km jest czujnik wykrywający paliwo 95/98?
2) Czy jeśli ten czujnik jest, robi nam różnicę czy tankujemy 95 czy 98?
3) Czy warto lać uszlachetniacze do baku? Jeśli tak to które, do czyszczenia baku czy wtrysków? Ktoś napisał wyżej że nie jest to rekomendowane do eb. z turbiną.

Cheers!
Odene jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania