Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-02-2014, 10:52   #161
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Jaki zestaw hamulców?

"(...) albo nawet ATE"? A ATE jest takie złe? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No dobra, u mnie się niestety tarcze PowerDisc pokrzywiły, ale prawdopodobnie z powodu przegrzania... podejrzewam, że coś było nie tak z montażem, bo nie jeździłem ostrzej niż na innych.

FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2014, 10:59   #162
pawpor

Model: Alfa 159 SW
Silnik: 2.4 JTDm
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie znam firmy Zimmerman do końca, ale wydaje mi się, że to jednak trochę niższa półka niż EBC albo nawet ATE
I własnie z tąd biorą się takie opinie o Zimmermannie - sam nie jeździłem ale wujek szwagra mówił...

Zimmermann to pierwszy montaż m.in w Mercedesach AMG, Porsche, Audi TT RS. Często też jest wkładany do pudełek Ate (więc Zimmermann = Ate Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) więc ciężko mówić, że Zimmermann w pudełku Zimmermann jest gorszy od Zimmermann'a w pudełku Ate Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał ethernal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Btw, od jakiegoś czasu słyszę negatywne opinię nt. tarcz Brembo. Podobno łatwo i szybko się krzywią.
Też do nas to dociera, ale w mniejszym stopniu niż negatywne opinie o TRW - właśnie dlatego obu tych firm nie ma w naszej ofercie. Cały czas zastanawiamy się nad wprowadzeniem Brembo ale najpierw musimy założyć je do kilku naszych samochodów i przetestować. Nie będziemy sprzedawać towaru o którym tylko mamy zasłyszane opinie...

Co do TRW to właśnie po takich testach (Alfa 147 i Rover 25) po których stwierdziliśmy, że na tych produktach nie da się jeździć firma została skreślona z naszej oferty...

Bump:
Cytat:
Napisał FrogsterPL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"(...) albo nawet ATE"? A ATE jest takie złe? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No dobra, u mnie się niestety tarcze PowerDisc pokrzywiły, ale prawdopodobnie z powodu przegrzania... podejrzewam, że coś było nie tak z montażem, bo nie jeździłem ostrzej niż na innych.
Do dynamicznej jazdy należy dobrać także odpowiednie tarcze a co najważniejsze poprawnie je zamontować
pawpor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2014, 11:13   #163
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Cytat:
Napisał pawpor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I własnie z tąd biorą się takie opinie o Zimmermannie - sam nie jeździłem ale wujek szwagra mówił...
Nic takiego nie napisałem, ani nawet nie sugerowałem... kompletnie nie potrzebna ta personalna wycieczka. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał pawpor Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zimmermann to pierwszy montaż m.in w Mercedesach AMG, Porsche, Audi TT RS. Często też jest wkładany do pudełek Ate (więc Zimmermann = Ate Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) więc ciężko mówić, że Zimmermann w pudełku Zimmermann jest gorszy od Zimmermann'a w pudełku Ate Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No i o to m.in. na tym forum chodzi, aby osoby kompetentne podzieliły się swoją wiedzą. Myślę, że mało kto tutaj wiedział że Zimmermann dostarcza elem. hamulców do MB AMG czy P-SCHE, na czele ze mną Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale z drugiej strony czy ta firma posiada w swojej ofercie np. tarcze do Mondeo o jakości takiej jak te do AMG? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-02-2014, 12:14   #164
pawpor

Cytat:
Nic takiego nie napisałem, ani nawet nie sugerowałem... kompletnie nie potrzebna ta personalna wycieczka
Sorki, że tak to odebrałeś - niestety bardzo dużo jest tego typu stwierdzeń i staramy się z tym walczyć. Jeżeli ktoś jeżdził i pokrzywił to ok - niech opisze co dokładnie się stało wtedy jest to też dla nas informacja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Ale z drugiej strony czy ta firma posiada w swojej ofercie np. tarcze do Mondeo o jakości takiej jak te do AMG?
W niektórych AMG są montowane zwykłe Sporty - i takie są też dostępne do Mondeo (w AMG mają trochę więcej nawierceń). Natomiast nie są dostępne tarcze Zimmermann FormulaZ - 2-częściowe tarcze pływające z aluminiowym dzwonem
Stary 07-02-2014, 14:18   #165
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007

Spoko, widocznie niewłaściwie to odebrałem.
Kiedyś, być może nawet w tym temacie czytałem od problemach w Mk3 oraz ktoś miał problemy (nie tylko z Zimmermannami) w Mk4. Więc może to przypadek, albo jakaś seria była kiedyś wadliwa.
Tak czysto teoretycznie czy poleciłbyś model Sport do ST220 przy zaciskach z Foki ST (a może do St są FormulaZ?) czy lepiej brać np. EBC z ich klockami albo jeszcze inne?
Stary 07-02-2014, 14:57   #166
herflik

Imię: Tadeusz
Model: Mondeo
Silnik: 2,0 Tddi 115 KM - 150 KM HEKO !!
Rocznik: 2002

po inetensywę sinej lekturze postów chyba posłucham kolegi pawpor zdecyduję się na
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
przekonuje mnie to mniejsze pylenie, ponieważ miałem już nieraz felgi czarne od pyłu, więc miło byłoby mieć w miarę czyste Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko na stronie tej firmy nie ma cennika wysyłki ;( a czasem można się zdziwić ile ie za to liczą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-02-2014, 16:06   #167
pawpor

Cytat:
Tak czysto teoretycznie czy poleciłbyś model Sport do ST220 przy zaciskach z Foki ST (a może do St są FormulaZ?) czy lepiej brać np. EBC z ich klockami albo jeszcze inne?
Rozumiem, że tarcza 320mm? Jeżeli tak to polecam Zimmermann Sport + Hawk Performance HPS, albo jeżeli jeździsz bardzo agresywnie (tarcze czesto czerwone) to dla pewności, że nie będą pękać to gładkie Zimmermanny, EBC Turbo Groove/Ultimax lub Black Diamond Grooved. Myślę, że DBA 4000T3 to trochę przerost formy nad treścią w ST220

- tarcze - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- klocki - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Cytat:
Napisał herflik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
http://www.brakeparts.pl/product.php?id_product=105676
przekonuje mnie to mniejsze pylenie, ponieważ miałem już nieraz felgi czarne od pyłu, więc miło byłoby mieć w miarę czyste
Tylko na stronie tej firmy nie ma cennika wysyłki ;( a czasem można się zdziwić ile ie za to liczą
Wysyłki raczej w normalnych cenach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
paczkomaty.pl po wpłacie na konto - 12zł
kurier po wpłacie na konto - 17zł
kurier za pobraniem - 30zł

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez pawpor ; 07-02-2014 o 16:28
Stary 07-02-2014, 16:31   #168
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

Cytat:
Nie ma żadnych przeróbek. Zaciski i tarcze od Focusa II ST (225KM) wchodzą na zasadzie plug&play Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie zastanawia co innego, mianowicie czy na tej samej zasadzie weszłyby zaciski i tarcze (336mm) z Foki RS? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem tylko tyle, że pod 16" nie ma szans, być może pod 17" wejdą, a na pewno pod 18" felgi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy tym to juz chyba 17 cali to minimum. U mnie na 320 mm szesnastka weszla na trzy zyletki :-)
Juzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-02-2014, 16:55   #169
pawpor

na 336mm 100% minimum to 17" (u mnie w Alfie przy 330mm i 4-ro tłoczkowym Brembo 17" to minimum i to nie każde)

Kolejną sprawą jest znalezienie zacisków na 336mm na rynku wtórnym - chyba, że ktoś nowe z ASO chce kupować
Stary 07-02-2014, 17:23   #170
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Kolejną sprawą jest znalezienie zacisków na 336mm na rynku wtórnym
żaden problem, niestety jednotłoczkowe

FF2 rs - zacisk TRW
FF2 st - zacisk ATE

ja akurat jeżdżę na stkowych hamulcach bo na zimę mam 16'

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 07-02-2014 o 17:29
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
hamulce , klocki , tarcze hamulcowe

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat