Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-03-2014, 21:16   #1251
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Navigacja Blaupunkt NX SP 5.1 - kompendium wiedzy

1) Zawijasz moduł w folię bąbelkową albo inne zabezpieczenie i wrzucasz w dziurę pod NX. Pozostawiasz moduł na dotychczasowych wiązkach, bo NX nie ma wbrew pozorom wiązek do klimy. W Centralnej konfiguracji pojazdu ustawisz adio jako "High navi" i moduł będzie sterowany z NXa (zgaśnie mu wyświetlacz i przestaną reagować klawisze).
2) NXa poznaje się po kształcie - inne są do FF2/C-maxa/Kugi, inne do S-maxa i inne do MND4. Panel czołowy różni się kształtem, same urządzenie jest takie same. Różne są też oczywiście dedykowane (bezklawiszowe) moduły klimatyzacji.

Stary 04-03-2014, 21:24   #1252
patrolk
ford::beginner

Imię: Patryk
Model: Mondeo MK5 titanium
Silnik: 1.5 ecoboost
Rocznik: 2018

dzieki bardzo za szybką odpowiedz a moze orientujecie sie ile kosztuje ramka pod nx-a do mondeo titanium x czesane aluminium i gdzie ewentualnie kupić
patrolk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2014, 21:27   #1253
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał patrolk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam chce kupic nx-a dvd ale mam dwa pytania
1. czy modul klimatyzacji z mojego mondeo ten z wyswietlaczem da sie jakos podpiac pod nx-a
bo ta navi nie posiada modułu ?
miałem podobny dylemat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. kolega Tedi_k nawet pisał o tym. Kiedy zmierzyłem się fizycznie z tematem to okazało się, że w mk4 pod koszykiem na NXa najzwyczajniej w świecie nie ma miejsca na na ten moduł (klimatyzacji z wyświetlaczem) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Nota bene samą nawigację trzeba "zdecydowanie" popychać i wsuwać aby weszła na swoje miejsce a przy tym uważać aby nie poprzecierać kabli. Reasumując ten moduł można wpiąć - teoretycznie, natomiast praktycznie bez dwóch przedłużek (o których jeszcze nie słyszałem i nie widziałem ich) nie ma na to najmniejszych szans. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.W Kudze (podobno !) sytuacja wygląda tak, że praktyczna szansa istnieje

Bump:
... ale koledze mm32 "jakoś" udało się oryginalny moduł z czerwonym wyświetlaczem "przystosować" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. -

Cytat:
Napisał patrolk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2 po czym poznam czy navi jest mondeo/s-max/galaxy czy FF II/c-max/kuga
odkrywcze to co napisze to na pewno nie będzie, ale najprostsze to często najpewniejsze, więc:
  1. wersja od Kugi ma inny kształt panela czołowego
  2. zawsze można zapytać sprzedawcę o źródło pochdzenia w znaczeniu z jakiego auta pochodzi

Ostatnio edytowane przez kr.bi ; 04-03-2014 o 21:31
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2014, 21:29   #1254
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Co do ramki do ostatnio widziałem na allegro za 179zł.W serwisie to 3 razy tyle.Jeśli chodzi o navi NX SD to ta idealnie do mondeo przedliftowego pasuje z s-maxa-sam taką mam.

Co do modułu klimatyzacji to wlezie wszędzie bez przedłużek jak ją się odchudzi o elementy o które pisałem-obudowa,wyświetlacz,przyciski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2014, 21:34   #1255
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009

Cytat:
dzieki bardzo za szybką odpowiedz a moze orientujecie sie ile kosztuje ramka pod nx-a do mondeo titanium x czesane aluminium i gdzie ewentualnie kupić
W ASO "nówka sztuka nie śmigana" to ~700 PLN
na największym naszym "targowisku" w necie używane do zdobycia już za ~150-200 PLN-a. Często i gęsto można ją dostać razem z navi, trzeba tylko sprzedawcę zapytać czy aby nie ma gdzieś takiej ramki

pozdrófka
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2014, 21:53   #1256
tedi_k
FCP member

Panowie - bez paniki... Moim zdaniem musi się dać zmieścić ten moduł - wiązka kabli klimatyzacji daje się mniej lub bardziej inwazyjnie wyplątać i ten moduł musi się dać wrzucić choćby z boku od strony schowka. Oczywiście "odchudzenie" tak jak pisze kolega mm32 też jest opcją...
Ja też w swoim C-maxie do mojego NXa mam normalny moduł klimy (z wyświetlaczem i klawiszami) wrzucony pod kosz navi.
Stary 04-03-2014, 21:56   #1257
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie - bez panik...
Aby wlazł z boku to trzeba pruć kable bo wiązka idzie środkiem konsoli i wtyczki są na 2 krótkich-około 15cm odnogach.
Stary 04-03-2014, 21:59   #1258
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aby wlazł z boku to trzeba pruć kable ...
To właśnie napisałem - taniej popruć trochę taśmy włochatej (nijak nie szkodzi to samym kablom) niż wydać kilkaset zł na czarny modulik...
Stary 04-03-2014, 22:00   #1259
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Ja wybrałem opcję nr 3 odchudzić dziada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Po kuracji odchudzajacej wlazł z tyłu plastikowej ramki/kosza nx'a,a tak na prawdę to jak bym miał wiecej czasu to i by wlazł w miejsce oryginalnego czarnego pudełeczka od klimatyzacji na nx'ie.

Ostatnio edytowane przez mm32 ; 04-03-2014 o 22:05
Stary 04-03-2014, 22:25   #1260
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...jak bym miał wiecej czasu to i by wlazł w miejsce oryginalnego czarnego pudełeczka od klimatyzacji na nx'ie.
Chyba jednak nie dało by się tego zrobić w ten sposób... "Czarne pudełeczko" ma gniazda wiązek na wąskiej ściance (czyli "od tyłu") a "odchudzony moduł" ma nadal gniazda wiązki na szerokiej ściance - czyli "od góry/dołu" i to powoduje, że nie mieści się z wetkniętymi wiązkami w oryginalnym miejscu pod NXem.
Próbowałem...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
blaupunkt , kuga , mondeo mk4 , navigacja , nawigacja , radio

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania