Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-03-2014, 19:27   #51
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Aktywny tempomat - upgrade z normalnego

Radar 400zł(teraz można kupić go znacznie taniej na allegro) , przyciski lewa + prawa strona 250zł, moduł 250zł, grill 120zł.

mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2014, 19:30   #52
pbobek
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: S-max/QQJ11
Silnik: 2.0 TDCi 185KM/400Nm by Heko /DIG-T
Rocznik: 2009/2016

Serdecznie dziękuję. Zazdraszczam. Życzę wielu km przejechanych bezpiecznie i komfortowo.
pbobek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-03-2014, 00:11   #53
Du_poid

Model: Mondeo
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2008

Czy do poprawnego działania ACC konieczny jest układ HLA i jak zorientować się czy samochód posiada podłączenie do radaru??
Du_poid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-03-2014, 04:56   #54
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Do poprawnego działania układu ACC na pewno potrzebna jest wymiana pompy ABS/ESP,nie wiem tak do końca czy także YAW sensora,ale wiedziałem,że do HLA trzeba go wymienić,a że kupiłem go niejako w pakiecie z pompą to go także wymieniłem po to by mieć HLA.Wtyczka od radaru jest mięzy zderzakiem,a chłodnicą na wysokości górnego grilla.
Stary 05-03-2014, 11:13   #55
mayak
FCP member

Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

a jak w ogóle sprawuje się ten aktywny tempomat? jakie masz wrażenia? Może jakieś filmiki zapodasz?
mój eSio jest w trasie 2 razy w roku (ferie i wakacje) więc aktywny tempomat nie ma wysokiego priorytetu, ale chętnie się więcej o nim dowiem

co z softem BCMa, PCMa i sterownika radaru - trzeba było coś rzeźbić ponad to co zrobiłeś ELMConfigiem?

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wtyczka od radaru jest mięzy zderzakiem,a chłodnicą na wysokości górnego grilla.
mm32 - miałeś całą wiązkę do aktywnego tempomatu?
mam na myśli także wtyczkę nad schowkiem (zaznaczoną na poniższej fotce pomarańczowym przerywanym owalem)
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Radar 400zł(teraz można kupić go znacznie taniej na allegro) , przyciski lewa + prawa strona 250zł, moduł 250zł, grill 120zł.
zdradź swoje źródło (może być na priv)
myślę o czujnikach ciśnienia w oponach i ewentualnie BCMie w wersji C

dzięki
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-03-2014, 13:02   #56
Du_poid

Mam jeszcze pytanie odnośnie Pompy ABS.
W wątku o HLA pisałeś, że potrzeba aktywować IDS`em a później napisałeś, że gość nie był w stanie tego zrobić i poradziłeś sobie ELMConfigiem.
Czyli suma sumarum trzeba jechać pod IDS czy wystarczy ELM? Pytam tutaj bo to niejako powiązany wątek.
Stary 05-03-2014, 15:50   #57
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co z softem BCMa, PCMa i sterownika radaru - trzeba było coś rzeźbić ponad to co zrobiłeś ELMConfigiem?
Nic w sofcie nie trzeba było robić,tylko ELMConfig.
Aktywny tempomat sprawuje się jak zwykły tempomat tylko czasem przyhamuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ,bardziej zależało mi na ostrzeganiu o przeszkodzie z przodu -to jest naprawdę fajne
Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mm32 - miałeś całą wiązkę do aktywnego tempomatu?
Miałem wtyczkę do sterownika(żółta na zdjęciu),wtyczkę do radaru i tyle,powpinałem wtyczki,założyłem lewe przyciski od tempomatu,odpaliłem ELMConfiga i po wszystkim.

Wszystkie elementy zakupiłem na allegro.Czasami sprzedajacy w ramach utrudniania zycia sprzedają różne elementy pod innymi nazwami i trzeba się troszkę naszukać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Bump:
Cytat:
Napisał Du_poid Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W wątku o HLA pisałeś, że potrzeba aktywować IDS`em a później napisałeś, że gość nie był w stanie tego zrobić i poradziłeś sobie ELMConfigiem.
Czyli suma sumarum trzeba jechać pod IDS czy wystarczy ELM? Pytam tutaj bo to niejako powiązany wątek.
Niedokładnie doczytałeś,bo bez IDS auto nie chciało odpalić, bo trzeba przeprowadzić adaptację pompy ABS/ESP-tego ELMConfig póki co nie ogarnia.IDS za to nie ogarniał zmiany konfiguracji mojego auta na Enhanced ESP/IVD potrzebnej do uruchomienia systemu HLA i później ACC.

Ostatnio edytowane przez mm32 ; 05-03-2014 o 15:57
Stary 05-03-2014, 16:51   #58
kordyl
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tu są chyba potrzebne przyciski, jak by ktoś zbierał graty do aktywnego tempomatu
Stary 07-03-2014, 01:27   #59
Du_poid

Czyli reasumując, aby mieć aktywny tempomat trzeba:
- kupić odpowiednią pompę ABS --> montaż -->IDS
- zakupić i zamontować graty do radaru (radar, moduł, grill, przyciski kierownicy i ewentualnie YAW sensor)
- elmconfig

I cieszymy się z tempomatu tak?
Stary 07-03-2014, 04:36   #60
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Pompa ABS/ESP koniecznie razem z YAW bo i tak trzeba ids'em skalibrować od nowa ESP,więc warto zrobić to za jednym razem.
Reszta się zgadza i na koniec mamy HLA i ACC Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania