![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#931 | ||
|
ford::advanced
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Jaką wersję kupiłeś? Chodzi mi o indeks prędkości i nośności. Cytat:
|
|
|
|
#932 | |
|
![]() Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
|
Cytat:
... zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Transportu z dnia 15 października 2007 które dodaje do Kodeksu Drogowego: "Dla opon oznakowanych jako śniegowe (...) dopuszcza się niespełnianie dostosowania do maksymalnej prędkości pojazdu, pod warunkiem że są one dostosowane co najmniej do prędkości równej 160 km/h, a w pojeździe umieszczono nalepkę ostrzegawczą o maksymalnej prędkości tych opon tak, aby była ona widoczna oraz czytelna dla kierowcy" wynika, że dla przykładowego Mondeo mk4 2.0 Duratec [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], którego prędkość max. to 210km/h, opony letnie dobierane do obręczy 16'' muszą być w rozmiarze 215/55 i o indeksie nie mniejszym niż H. (dla zimowych dopuszcza mniejszy indeks niż H). Ustawodawca nie wspomina nic nt górnego indeksu. Inny rozmiar opon lub mniejszy indeks (prędkości) to utrata homologacji. Na codzień zdecydowana większość o tym nawet może nie zdawać sobie sprawy. Problemy mogą się zaczynać gdy (odpukać w niemalowane) "dzieją" się na drodze incydenty. Zresztą poniżej kilka opinii na ten temat [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Reasumując za dużo nigdy, natomiast za zbyt mały (indeks) można naciąć się na odmowę ubezpieczyciela i to nie jest moje stwierdzenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. lecz panów specjalistów (producentów opon) wypowiadających się w ww linku. pozdrófka |
|
|
|
|
|
|
#933 |
|
![]() Imię: Mat
Model: Ford Focus
Silnik: 2.5 RS
Rocznik: 2010
|
dokładnie indeksy możesz dać takie same jak fabryka zaleca, albo możesz sobie kupić opony z większymu, ale nie z mniejszymu. Generalnie wyższe indeksy kosztują więce, ale nie jest to reguła
Ostatnio edytowane przez lukaszek_socho ; 14-07-2014 o 14:01 |
|
|
|
|
|
#934 | |
|
![]() Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
|
Cytat:
pozdrófka |
|
|
|
|
|
|
#935 | |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#937 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
No raczej , bo opona jest bardziej "twarda"
Tak jak zimówka jest miękka i prawie nigdy nie ząbkuje. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#938 |
|
ford::professional
![]() Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
|
No i jeszcze jedna sprawa, kretyńska ale jednak, mianowicie jako że zgodnie z homologacją indeks prędkości powinien być H lub V (nie wiem dokładnie jaki), a Ty założysz wyższy, czyli Y, przy ewentualnej kolizji ubezpieczyciel może się przyczepić, że nie są takie jak homologowane i odmówi wypłaty ubezpieczenia. Ja wiem że to jest kretyństwo, ale znam taki przypadek od znajomego ze śląska. Sprawa została rozstrzygnięta dopiero w sądzie po 2 latach od darzenia, oczywiście na korzyść powoda, czyli mojego znajomego (miał indeks V zamiast H).
|
|
|
#939 |
|
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008
|
Zimowki mam 205/60 czyli niehomologowane to inny indeks predkosci tez przezyje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wysłane z taptalk.
|
|
|
#940 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
|