Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-03-2014, 15:18   #31
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
Domyślnie Odp: Pierwszy przegląd ASO co i jak ?

Cytat:
Napisał nori76 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bez łaski ASO można to dokumentować dbając o to samemu i zbierając kwity.
Tak czy owak nie spotkałem się aby ktoś pytał mnie o przeglądy w aso skoro potrafiłem przedstawić historię na podstawie faktur zakupu części zamiennych, odnotowywanych terminów wymiany materiałów eksploatacyjnych i osiągałem zawsze założoną cenę sprzedaży. Mieszamy chyba niepotrzebnie fakt zakupu samochodu od pierwszego właściciela z zakupem u handlarza.
W sumie ostatnie zdanie jest bardzo słuszne.
No ale chyba nie chcesz powiedzieć, że faktura za części jest dowodem przebiegu? Bo równie dobrze może być to 60tys jak 120tys km itd. Faktura za przegląd poza ASO już prędzej, ale co stoi na przeszkodzie dogadać się z właścicielem, który wpisze co się zechce. W Polsce to jest niestety normalne.
To o czym Ty piszesz to jest dowód na to, że dbałeś o auto, ale nie o jego przebiegu. Dodając dobry stan auta masz szybką sprzedaż. Inna kwestia, że skoro ktoś zrobił np. 40tys w 2 lata (2 przeglądy w ASO), to znaczy, że średniorocznie robi ok 20tys.
To już bardziej wartościowa jest polisa, na której ubezpieczyciel wpisuje przebieg, a często robi zdjęcia.

boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2014, 19:26   #32
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...To już bardziej wartościowa jest polisa, na której ubezpieczyciel wpisuje przebieg, a często robi zdjęcia.
Przedstawiciel ubezpieczyciela wpisuje w polisie taki przebieg, jaki mu podaję, a fokę widział raz, 9 lat temu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2014, 20:14   #33
Markoo
ford::advanced

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Tak przyglądam się tej dyskusji o tym jak to fajnie mieć pieczątki z ASO, może i fajnie, może i to jest dla niektórych plus podczas zakupu, ale czy to gwarantuje rzetelnie wykonane przeglądy... wg mnie to dwie różne kwestie.
Może tutaj podam dwa przykłady (mógłbym więcej ) oglądałem pewne auto... z pełnym pakietem pieczątek i faktur na różne rzeczy, auto ledwo po gwarancji, silnik mokry z lewej strony wyciek oleju ze skrzyni w okolicy uszczelnień, to nie było świeże. Skąd się to wzięło?? skoro auto w pełni serwisowane to aso powinno znaleźć wycieki i naprawić ?? U mnie wymienili... ale trzeba było im palcem pokazać i trochę podyskutować.
Drugi przykład mam lekko szumiące (na zimno głośniejsze) rolki paska osprzętu, mają też luz, widać jak rolki się ruszają podczas pracy i po ściągnięciu paska ruszają się o ponad milimetr jedna mniej druga więcej. Taki stan dla aso jest stanem normalnym...
Harmonogram przewiduje wymianę filtra powietrza silnika... dopiero po 60kkm, czy to jest normalne? U mnie przy 36kkm był kategorycznie do wymiany i wymieniłem. Wprawdzie w karcie jest zapisz by go wymienić częściej w razie konieczności... jakimś trafem takiej konieczności nie stwierdzili, mimo że sam po po dumnym przeglądzie wysypałem spod filtra garść liści.
Zadam pytanie, jak myślicie, czy nalewają olej do filtra oleju przed jego zakręceniem do silnika?

Nie twierdzę że aso to zło wcielone, tylko że jak chcecie mieć zadbany samochód to nie można zaufać całkowicie i to niezależnie czy to aso czy inny mechanik. Sam najbliższy przegląd -jeszcze gwarancyjny, wykonam poza aso, najlepiej sam bym zrobił.... ale jednak niech mi w warsztacie wbiją pieczątkę i wypełnią listę przewidzianą na 60kkm w razie W.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2014, 21:38   #34
Krzysztof2507
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Focus
Silnik: 1.6 EcoBoost 150 KM
Rocznik: 2011

[QUOTE=kacper69;2175716]Co do serwisowania aut w ASO, to spory procent właścicieli rezygnuje z tego po upływie gwarancji, bo widzi że obsługa przeglądowa zawęża się do wymiany oleju i filtrów,

Myślę, że chodzi tutaj bardziej o to, że Doradcy w ASO "nie sprzedają" karty kontrolnej i z drugiej strony Klienci wiedzą, że dostali jakąś kartę, ale bardzo często jej nie czytają. W postrzeganiu większości Klientów przegląd w ASO to obowiązek dla zachowania gwarancji.

Z tą niską ceną to jest jakoś tak dziwnie. Ford od listopada ubiegłego roku promuje przegląd ekonomiczny dla samochodów w wieku 3, 4 lat za 490 zł, który zawiera 30 punktów kontrolnych (= zbliżony przegląd jak po 20 tyś. km) , wymianę oleju z filtrem oleju - korzystają Klienci, którzy i tak przyjeżdzają do ASO i są gotowi zapłacić standardową cenę minus rabaty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a nowi, którzy mieli powrócić do ASO lub zacząć korzystać chyba nadal mają taniej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Teraz z podobną akcją ruszył VW, Opel i inne marki

W zeszłym roku nasz serwis zrobił akcję przed wakacjami "bezpieczne auto" gdzie za darmo można było sprawdzić 30 punktów odpowiadających za bezpieczne użytkowanie auta - 1000 ulotek 1 wizyta. Zmieniono cenę na 59 zł, bo może Klienci uznali, że jak za darmo to jest jakiś "haczyk" na 1 000 ulotek przyjechało 5 samochodów. Jeden z szefów salonu Toyoty w Gdańsku 2 lata temu zrobił akcję, że za przyjście do salonu i wykonanie jazdy próbnej płacił 100 zł i wykonywał bezpłatny przegląd auta. Wyniki kilka osób.

Myślę, że to nie jest kwestia ceny, ale tego, że duża część ludzi jest już zaprogramowana na unikanie ASO po gwarancji.

Ostatnio edytowane przez Krzysztof2507 ; 14-03-2014 o 21:41 Powód: Literówka w tekście
Krzysztof2507 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2014, 13:34   #35
_Big_Mac_

Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 ecoboost 150 @ 182
Rocznik: 2013

Co to jest tysiąc ulotek? Jeśli to była cała akcja promocyjna, to raczej problemem było to, że niewielu o tej inicjatywie usłyszało.

Przykładowe dane z gugla: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
"Konwersja wynosi ok. 2 – 4 promile, czyli na każde 10.000 rozdanych ulotek zdobywamy 20 – 40 klientów."
_Big_Mac_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2014, 16:04   #36
Markoo

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Do autora, w pierwszym przeglądzie prawdopodobnie nie ma pozycji wymiany filtra powietrza silnika, ja bym polecił jednak jego wymianę już przy 20kkm.
Cytat:
Napisał Krzysztof2507 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myślę, że to nie jest kwestia ceny, ale tego, że duża część ludzi jest już zaprogramowana na unikanie ASO po gwarancji.
Coś w tym może być, może być też tak że ludki, albo precyzyjniej następni właściciele ograniczają się tylko do napraw awaryjnych i wymian oleju.
Ale może jeszcze inny powód... tu ja znowu z anegdotą: byłem kiedyś na takiej promocyjnej akcji sprawdzania tego i owego w aso, pan konsultant stwierdził potrzebę natychmiastowej wymiany paska rozrządu, bo niby popękany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. paskowi oczywiście nic nie było został wymieniony planowo za jakieś 40kkm po tym przeglądzie.
Cytat:
Napisał _Big_Mac_ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co to jest tysiąc ulotek? Jeśli to była cała akcja promocyjna, to raczej problemem było to, że niewielu o tej inicjatywie usłyszało.
To zależy, jeśli ulotki były zatykane tylko i wyłącznie za wycieraczkami konkretnej marki, ba wąskiej gamy roczników itp... to taka "konwersja" ma inna siłę, nie wiemy jak było.

Ostatnio edytowane przez Markoo ; 15-03-2014 o 16:05 Powód: literówka
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2014, 16:17   #37
nori76

Model: Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 1.0 Ecoboost Hybrid 125 KM
Rocznik: 2022

Cytat:
Napisał boncio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No ale chyba nie chcesz powiedzieć, że faktura za części jest dowodem przebiegu?
No jasne, że nie.
Tutaj raczej chodzi o to, że jedni zbierają pieczątki w aso mające być dowodem na okresowe przeglądy, które mają być jakimś pseudo dowodem stanu technicznego auta i na tej podstawie liczą na lepszą cenę odsprzedaży, a inni dbają o auto sami pilnując wymian okresowych, zbierając faktury, notując przebiegi i w razie jak coś się dzieje naprawiają - taka papierologia to też żaden dowód, ale jego koszt niższy.
Nic nie zastąpi badania technicznego przy zakupie, solidnych oględzin. Do serducha i tak nie zajrzysz, jedynie po symptomach można coś wnioskować, ale i tu można ulec "dobremu" wrażeniu.
Tak naprawdę jak trafisz na cwaniaka to w każdym z przypadków nic nie pomoże. Niezastąpiony jest zdrowy rozsądek, aczkolwiek kupując u handlarza i tak uważam że zdwojony. No i podstawa to unikanie pseudo okazji.
nori76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2014, 20:45   #38
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

to w takim razie po co tyle osób próbuje znaleźć historię auta na naszym forum, a tak wracając do tematu to od 2013 jest już historia auta w ASO w centralnej bazie forda
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2014, 21:41   #39
nori76

Model: Fiesta MK8 ST-Line
Silnik: 1.0 Ecoboost Hybrid 125 KM
Rocznik: 2022

Myślę, że znacznie mniej osób niż obraca się fordów. Natomiast forum jest jednym ze źródeł sprawdzania.
Cytat:
a tak wracając do tematu to od 2013 jest już historia auta w ASO w centralnej bazie forda
Tyle, że tylko w sytuacji kiedy ASO prosi o wsparcie Ford'a. W zwykłych przypadkach nie ma śladu w centralnej bazie.
nori76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2014, 09:14   #40
zombie6
ford::professional

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Filtr przeciwpyłkowy po 22 tysiącach mam zabity prawie na maksa - dmuchawa na maksa dmucha tak jak na pierwszym/ może drugim biegu - muszę go sobie sam wymienić, bo na przeglądzie po 15 tysiakach tego nie zrobili. Przy okazji wymienię filtr powietrza, bo nie wierzę że jest czysty. 60 tysiaków dla filtra powietrza to jakaś niedorzeczność, podobnie jak 40 tysiaków dla przeciwpyłkowego.....dlatego serwis ASO Forda oceniam słabo, bo w Hondzie bez szemrania wymieniali filtr powietrza po 12-15 tysiącach, podobnie jak przeciwpyłkowy i zawsze miałem mocno brudne te filtry po takim przebiegu....a w Fordzie sztywno trzymają się harmonogramu (nie wiem jaki debil wymyślił te 60.000 km dla filtra powietrza !!!) bez względu na warunki eksploatacji i nawet nie chce im się sprawdzić stanu filtrów....

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 17-03-2014 o 09:20
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania