Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-03-2014, 23:39   #901
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Super Soft do ELM327 dla naszych Fordów !

Sterowniki to sterowniki (niektórzy mówią drivery...) a biblioteki to biblioteki...
Na prędkość mają wpływ jedynie sterowniki oraz konfiguracja programu.
Sprawdź jak to działa na FORscanie - jest on zdecydowanie inteligentniejszy w konfigurowaniu ELMa. Jeśli na FORScanie także nie będzie 500kb to ewidentnie coś skopane w instalacji sterowników. A jak będzie - to ELMconfigu coś nie tak poustawiane.

Stary 27-03-2014, 00:23   #902
Radek27
ford::average

Imię: Radek
Model: C-max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004

tedi_k a może kolega nie umie ustawić prędkości kabla w adapter setup ? i z tąd cały problem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

auto kreatorka każdemu się zdarzy błąd Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Radek27 ; 27-03-2014 o 10:34
Radek27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2014, 00:46   #903
tomasz111
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: C-Max
Silnik: Diesel 1.6 DOHC TCI (110 KM)
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał Radek27 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tedi_k a może kolega nie umie ustawić prędkości kabla w adapter setup ? i z tond cały problem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z góry przepraszam. Wiem, że to niegrzeczne, ale trudno mi było się powstrzymać, gdyż "kolega" pisał w poście powyżej o braku aktywacji wybranych funkcji dotyczących prędkości w "ustawieniach adaptera".
Jeśli błędnie zrozumiałem cel Twej odpowiedzi i był to tylko wstęp do zaproponowania mi pomocy, jestem ciekaw Twoich sugestii.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sterowniki to sterowniki (niektórzy mówią drivery...) a biblioteki to biblioteki...
Przepraszam, wyraziłem się niejasno. Chodziło mi o to, czy oprócz bibliotek uruchomieniowych (runtime) ELMconfig wymaga innych sterowników lub bibliotek sterowników (np. WDL). Gdyż na stronie programu znalazłem tylko bibliotekę uruchomieniową. A może instalacja FORScana powoduje dodanie sterowników koniecznych dla poprawnego działania ELMConfig?

Ostatnio edytowane przez tomasz111 ; 28-03-2014 o 09:48
tomasz111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2014, 08:51   #904
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017

Cytat:
Napisał tomasz111 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chodziło mi o to, czy oprócz bibliotek uruchomieniowych (runtime) ELMconfig wymaga innych sterowników lub bibliotek sterowników (np. WDL). Gdyż na stronie programu znalazłem tylko bibliotekę uruchomieniową
runtime wystarczy
Cytat:
Napisał tomasz111 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A może instalacja FORScana powoduje dodanie sterowników koniecznych dla poprawnego działania ELMConfig?
nie

przeprowadziłeś w ELMConfigu test prędkości? do jakiej wartości było 'OK'?
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2014, 11:06   #905
Radek27

Imię: Radek
Model: C-max
Silnik: 2.0 tdci

chodziło mi o to, że nie każdy kto zaczyna prace z programem ELMconfig wie o tym, że w adapter setup musi zrobić test prędkości a potem wybrać na jakiej ma działać i zatwierdzić "perform speed test first" i musi działać też mam kabel PCMSCAN i sterowniki system zainstalował automatycznie swoje, a te ustawienia opóźnienia też nie powinny mieć wpływu na połączenie tylko może być problem potem przy odczycie i zapisie danych do sterownika dla kolegi tedi_k może to oczywiste a ty mogłeś to przeoczyć i nie chciałem cię urazić z tego powodu bo sam o tym jak zaczynałem to nie wiedziałem
a i zapomniałem napisać gdybyś nie mógł zrobić testu prędkości to na górze w ustawieniach baudrate musisz ustawić dotychczasową prędkość czyli u ciebie 38400 i nie może być też auto

Ostatnio edytowane przez Radek27 ; 27-03-2014 o 12:26
Radek27 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2014, 20:15   #906
wojtoo

Model: Focus
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2011

mam u siebie taki komputer 7M51-12A650-XE(to chyba visteon ESU-411/ 418 z tej strony [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) niestety muszę kupić nowy. Pytanie, czy mogę kupić z jaką kolwiek koncówką np zamiast XE kupić YE byle był to własnie ESU-411/418 a poźniej zaprogramować w aso własciwym dla auta softem?
dzieki za odpowiedz
Wojtek
wojtoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2014, 20:24   #907
tomasz111
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: C-Max
Silnik: Diesel 1.6 DOHC TCI (110 KM)
Rocznik: 2009

Dzięki, za podpowiedzi.
Radek - przepraszam za odpał. Byłem zirytowany. ELMCONFIG nie łączył się w ogóle.
Zaczął wyrzucać błędy.
Problem okazał się banalny. Znalazłem informację o problemach w przypadku komputerów ASUS. Zmiana komputera zaowocowała sukcesem.
Ustawienie opcji tempomat w PCM trwało chwilę.

Ostatnio edytowane przez tomasz111 ; 28-03-2014 o 09:55
tomasz111 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-04-2014, 21:24   #908
kuderw

Imię: WOJCIECH
Model: Focus C-max Ghia
Silnik: 2.0 Tdci 136KM

Witam

Przerobilem swojego ELM327 zgodnie z instrukcja. Moja wersja to ELM327 1.5a mam nadzieje ze bedzie dziala.
Poniewaz nie uzywalem jeszcze programu Elmconfig chcialbym sie zapytac jaka jest procedura krok po kroku jesli chodzi o podpiecie ELM327 do samochodu.

Rozumiem ze jako pierwszy nalezy zainstalowac Elmconfig, na przyklad z tej strony:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

1. Elmconfig na laptopie
2. doinstalowac runtimepack

I nie zabardzo wiem co teraz, czy juz moge sie podpiac do samochodu?
Jezeli mozecie to prosilym o prosta instrukcje krok po kroku jak sie podpiac do samochodu.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez kuderw ; 02-04-2014 o 22:22
kuderw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2014, 13:38   #909
kuderw

Imię: WOJCIECH
Model: Focus C-max Ghia
Silnik: 2.0 Tdci 136KM

Witam

Moze ktos z Was mial podobny problem i pomoze.
Chcialem wlaczyc automatyczne blokowanie drzwi po przekroczeniu danej predkosci.
Mam elm327 w wersji 1.5a i elmconfig 0.2.13b.
Wszystko pieknie siel laczy i czyta z modulow.
Problem polega na tym ze zmienilem predkosc zamykania w GEM na 1 stronie z 7km na 10km (snaphot nr 0) i te ustawienia zostaly zapisane.
Jako drugie zaznaczylem na 2 zakladce w "configuration" "Autoloking (main configuration parameter)" i potem "autolocking enabling by customer" i Autolocking with re-autolocking"(snapshot nr 1)
Po zatwierdzeniu "write to GEM" otrzymalem informacje ze jest ok (snapshot nr 2) i ze modul zostal zrestartowany (snapshot nr 3) bylo slychac klikniecie.
Przejechalem sie i nic, po czym jak sprawdzilem ustawienia w GEM okazalo sie ze opcja "autolocking enabling by customer" jest odznaczona (napshot nr 4)
Czy moze ktos pomoc w tym problemie

Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Capture.jpg (20.4 KB, 138 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Capture1.jpg (20.3 KB, 122 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Capture2.jpg (10.0 KB, 97 wyświetleń)
Typ Pliku: png Capture3.PNG (13.4 KB, 83 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Capture4.jpg (20.7 KB, 90 wyświetleń)
kuderw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-04-2014, 15:53   #910
erniio

Imię: Ernest
Model: VW GOLF
Silnik: 1.6 TDI (105KM)
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał kuderw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam

Moze ktos z Was mial podobny problem i pomoze.
Chcialem wlaczyc automatyczne blokowanie drzwi po przekroczeniu danej predkosci.
Mam elm327 w wersji 1.5a i elmconfig 0.2.13b.
Wszystko pieknie siel laczy i czyta z modulow.
Problem polega na tym ze zmienilem predkosc zamykania w GEM na 1 stronie z 7km na 10km (snaphot nr 0) i te ustawienia zostaly zapisane.
Jako drugie zaznaczylem na 2 zakladce w "configuration" "Autoloking (main configuration parameter)" i potem "autolocking enabling by customer" i Autolocking with re-autolocking"(snapshot nr 1)
Po zatwierdzeniu "write to GEM" otrzymalem informacje ze jest ok (snapshot nr 2) i ze modul zostal zrestartowany (snapshot nr 3) bylo slychac klikniecie.
Przejechalem sie i nic, po czym jak sprawdzilem ustawienia w GEM okazalo sie ze opcja "autolocking enabling by customer" jest odznaczona (napshot nr 4)
Czy moze ktos pomoc w tym problemie

Pozdrawiam
U mnie to wygląda tak i wszystko dziala
erniio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania