![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK2 Sedan
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
|
Witam ponownie. Oto post z cyklu "Rozpaczliwe szukanie pomocy! c.d."
Od razu zaznaczam, że NIE JESTEM PRZEWRAŻLIWIONY i wolę z góry uprzedzić, iż odpowiedzi w tym stylu można sobie darować... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Od dłuższego już czasu nie mogę rozwiązać mojego problemu a dokładnie "rzucanie" autem na nierównościach, dziurach itp... Po krótce przedstawię OCB: Przejeżdżając przez np studzienkę, dziurę itp ewidentnie czuć na zawieszeniu i pewnie idąc dalej na ukł. kierowniczym że gdzieś jest luz bo auto gwałtownie reaguje - poddaje się, szarpie kierą czego nawet w Matizie żony i każdym innym "sprawnym" aucie nie doświadczyłem gdzie wjezdzajac tym sprawnym w nierownosc czuc ze wszystko w zawieszeniu/ukł. kier. pracuje "sztywno" czyli tak jak byc powinno a u mnie sie cos koleboce... ciężko to opisać jak ktoś tego nie czuje... oprócz reakcji auta da się usłyszeć głuche "uderzenia"... I teraz najlepsze w tym wszystkim - na X stacjach diagnostycznych oraz w warsztatach sprawdzając brechą ani grama luzu!!! Zrobiłem całe zawieszenie z tyłu, z przodu tylne i przednie tuleje oraz nowe, kompletne McPhersony z przodu i dalej jest masakra! Zastanawiam sie gdzie szukac? Czy cos z amortyzatorami (zle zmontowane czy cos choc nie wiem czy da sie zle załozyc - albo cos z łożyskiem ze caly Mcpherson goni??) albo coś z maglownicą ale nadmiernych stuków nie mam (moze leciutko slyszalne slabe stuczki nawet na wlaczonym silniku ale watpie czy to przekladnia...). No ewidentnie czuć jakis luz tylko co mam sprawdzic... Aha i jak sie jezdzi (w szczegolnosci lewym kolem) po np polatanej drodze mam takie uczucie jakby kolo tracilo kerunek jazdy jakby troche nim "podrzuało" mimo ze amory wykazaly ponad 80%... POMÓŻCIE PROSZE!!! Bump: Czy miał ktoś coś podobnego albo ma pomysł co może być nie teges? Ostatnio edytowane przez ukaszek2nd ; 15-04-2014 o 20:58 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (163KM)
Rocznik: 2010
|
A może coś z łożyskiem/piastą jest nie halo???
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Nic nie szumi ...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
Może amortyzator Ci wylał wieki temu, wycieku nie zauważyłeś, a teraz nie ma po tym śladu i pracuje na sucho ? Na stacji diagnostycznej często i gęsto jest tak, że niesprawne amory pokazuje jak sprawne. Najlepiej wyjąć i organoleptycznie sprawdzić ich pracę.
|
|
|
#5 |
|
|
Amortyzatory i to KYB wymieniałem z 2 m-ce temu kompletne ze sprezynami i lozyskami i robiac test tupu bujanie buda czy naciskanie na maske/nadkole nie wykazuja niczego niepokojacego zeby sie auto nadmiernie chwialo... no chyba ze rzeczywiscie cos z nimi nie tak a nie idzie tego poznac w ten sposob...
Kurka Matizem jak jade wydaje sie ze trzyma sie drogi jak przyklejony a Foka nie a powinno byc na odwrot... nie mam juz sil! :/ Wrazenie mam takie jakby kolo w owej dziurze, studzience czy w ogole na nierownosciach zmienialo swoje polozenie i dlatego odczuwam jakby przod gonil... A i jeszcze jedno czuc jak sie jedzie po takiej drodze ze w momencie najechania na cos "rwie" samochód własnie w ta strone ktora wlasnie pracuje... Ostatnio edytowane przez ukaszek2nd ; 16-04-2014 o 09:18 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
![]() Imię: Stasiek
Model: FF2FL '08
Silnik: 1,6 TDCi 109km
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Mi kiedyś we fieście mk6 po 5tys km od wymiany, wylał tylny amortyzator i właśnie przy przejeżdżaniu po studzience miałem odczucie w stylu: w dzisiejszym losowaniu pasa ruchu padł numer... |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
No raz jeszcze podjade sprawdzic... :/
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Kuga MK2 Lift Titanium Magnetic Grey
Silnik: 1.5 Ecoboost 150 KM 16V
Rocznik: 2018
|
Czy wymieniałeś sworznie wahaczy?jak są rozwalone to buja kołem w pionie,miałem podobnie w swoim przed wymianą.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Sworzni nie ruszałem... żaden mechanik czy diagnosta którzy go "badali" nie mówili nic o sworzniu zresztą było by go słychać na szarpakach czyż nie? Bo na nich grama luzu podobno :-) jak samemu sprawdzić sworzeń?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Tak myślę że sworzeń wyszedłby na szarpakach co nie...
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|