![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-02-2011
Model: Focus MkIII
Silnik: 1.6 TDCi 115 KM
Rocznik: 2013
|
Cześć! Od paru lat próbuję pozbyć się ściągania w swoim Focusie. Przekopałem już forum i nie znalazłem opisu takich samych objawów jak w przypadku mojego Focusa, dlatego zdecydowałem się założyć nowy wątek. Mojego Focusa, gdy droga jest nawet lekko pochylona w prawo (w kierunku pobocza) – a prawie zawsze jest – ściąga w prawo (na ogół do jazdy na wprost kierownica musi być skręcona w lewo). Dzieje się tak na luzie i na biegu, bez względu na to na jakich oponach jeżdżę. Natomiast gdy jezdnia jest (nawet lekko) pochylona w lewo, ściąga w lewo. Przy takiej zmianie pochylenia, samochód natychmiast zaczyna skręcać w danym kierunku i muszę kontrować kierownicą. Wcześniej nie było to aż tak wyczuwalne ani kierunek nie zmieniał się tak szybko. Ponadto przy intensywnym przyspieszaniu też ściąga w prawo. Na lekko śliskiej nawierzchni auto wozi po drodze. Samochód jedzie prosto, gdy jadę środkiem drogi, niejako „grzbietem” jezdni. Wtedy jest ok, ale na to rzadko można sobie pozwolić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Widocznie gdzieś jest luz, tylko gdzie? Wymieniłem już łożyska amortyzatora i tuleje wahacza (wszystko Lemfordera). Następnie oczywiście (po raz kolejny) ustawiono zbieżność. Ustawiałem ją już w różnych raczej dobrych warsztatach. Raz nawet przez pół dnia chłopaki ponawiali próby. Co ciekawe, za każdym razem gdy wracałem po próbnej przejażdżce, urządzenie pokazywało inne ustawienia! A naprawdę nie jeździłem gdzieś po schodach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. I dalej ściąga. Diagności – na kilku różnych stacjach – sprawdzali zawieszenie na szarpakach i nie widzą niczego, co mogłoby być nie tak. Mechanicy podobnie. Miał ktoś z Was podobne objawy? Jeśli ktoś wie co mogłoby być przyczyną albo może komuś udało się ją usunąć, to niech zdradzi proszę jak - z pożytkiem dla innych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Może byśmy spróbowali „rozkminić” tę zagwozdkę? Aha, gdy jadę na przykład na 1-ce, 2-ce, przy każdorazowym dodaniu albo ujęciu gazu słychać stuknięcie jakby gdzieś w układzie przeniesienia napędu (jeszcze bardziej jest to wyczuwalne przy włączonej klimie – gdy obciążenie układu jest większe), ale nie mam pojęcia czy ma to jakikolwiek związek ze opisanym ściąganiem. Co radzicie?
Ostatnio edytowane przez Autorek ; 30-08-2013 o 15:13 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-02-2011
Model: Focus MkIII
Silnik: 1.6 TDCi 115 KM
Rocznik: 2013
|
To znowu ja. Udało się zdiagnozować, że na maglu jest luz, choć nie ma wycieków. Podczas skręcania w lewo na nierównościach wyraźnie słychać stuki z maglownicy. Mechanicy, którzy to oglądali, mówią, że z takim maglem mogę jeszcze spokojnie pojeździć 50 kkm. Jeden z mechaników twierdzi, że właśnie przez ten luz auto tak mi ściąga. Drugi wcale nie jest pewny czy regeneracja załatwi problem. A co Wy myślicie?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bartłomiej
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1,6 16V Benzyna
Rocznik: 2005
|
To wszystko sprowadza się do jednego, a mianowicie do bezpieczeństwa Twojego, najbliższych jeśli wozisz ich tym samochodem i innych uczestników ruchu. Właśnie to moim zdaniem powinieneś brać jako pierwsze pod uwagę. Rozkalibrowana część nie trzyma już swoich parametrów i może stanowić zagrożenie oraz mocno wpływać na właściwości jezdne samochodu.
Moim zdaniem zregeneruj maglownice i będziesz spał spokojnie ze świadomością,że wszystko gra. Poczucie bezpieczeństwa BEZCENNE ! Powodzenia. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Ford MONDEO Trend
Silnik: 1,5 EcoBoost
Rocznik: 2017
|
Sorry za głupie być może pytanie, ale co to jest ta maglownica ? Nie słyszałem nigdy dotąd o czymś takim w samochodach.
Pozdrawiam MS Wysłane z mojego GT-P5110 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Bartłomiej
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1,6 16V Benzyna
Rocznik: 2005
|
Maglownica to jeden z typów przekładni kierowniczej.
Mała definicja : Przekładnia kierownicza służy do zapewnienia odpowiedniego przełożenia kinematycznego i dynamicznego oraz odpowiedniej charakterystyki sprawności mechanizmu kierowniczego. Przekładnia ta musi odznaczać się niezawodnością, a jej konstrukcja musi umożliwić regulację luzów powstających wskutek zużywania się współpracujących powierzchni. Innymi słowy przekładnia kierownicza służy do przełożenia siły rąk poprzez kierownicę na siłę osiową skręcającą kołami. Istnieje wiele odmian przekładni kierowniczych, które różnią się między sobą w sposób zasadniczy. Pozdro. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Moja babcia miała kiedyś taką drewnianą listwę.Z jednej strony miała powierzchnię płaską a druga miała nacięte zęby,identyczne jak na listwie zębatej przekl.kierowniczej.Na okrągły wałek, babcia nawijała materiał a tą listwą zębata pokręcała wałek z materiałem.W ten sposób maglowała.Myślę że stąd wzieła się nazwa maglownica.W przekładni kierowniczej jest listwa zębata ale niektórzy mówią na nią potocznie maglownica.Mówimy często starter,karter karburator itp. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009
|
Basra, dokładnie mam takie same wspomnienia z dzieciństwa.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 10-04-2009
Model: c-max
Silnik: 1,6 tdci 109 KM
Rocznik: 2004
|
Autorek , czy zregenerowałeś już tą maglownicę?. Mam podobne problemy ze ściąganiem auta i tak samo jak u Ciebie nie mam wycieków oleju wspomagania ale za to jest luz na maglownicy z prawej strony (tej dłuższej). Z lewej strony nie ma luzu. Przymierzam się do regeneracji , bo mam już dość tego ściągania.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK2 Sedan
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2007
|
Mam dokładnie to samo i też jedynie co można jeszcze zrobić to regeneracja magla bo luzów w zawieszeniu zero a magiel stuka i stuka... juz kilka watkow zalozylem odnosnie mojego problemu... kolejne wydatki... :/ juz tyle kasy wywalilem ze szok...
Ostatnio edytowane przez ukaszek2nd ; 27-04-2014 o 16:47 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|