![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
|
Cytat:
pozdrófka |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
![]() Imię: Radek
Model: Mk4 SW Titanium Lunar Sky / Mk3 Ghia 130 Tdci 2004
Silnik: 2.0 Tdci 140 DFP/130 Tdci
Rocznik: 2011/2004
|
Witam,
Panowie, dlaczego po czyszczeniu przepustnicy trzeba na kompa jechać ? Nie ma samoadaptacji ? Wzięło mnie na czyszczenie, strasznie brudna nie była, i po czyszczeniu obroty falują miedzy 600-1000 tr/min, na ciepłym silniku. Po zamontowaniu jazda próbna ok.20km, jest OK. Dzis rano do roboty jadę i po 200m engine check. Co zepsułem ? |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
![]() Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
|
Cytat:
pozdrófka |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
![]() Imię: Radek
Model: Mk4 SW Titanium Lunar Sky / Mk3 Ghia 130 Tdci 2004
Silnik: 2.0 Tdci 140 DFP/130 Tdci
Rocznik: 2011/2004
|
Tak błąd był, ale ze to program z Igad-a to nijak się połapać nie idzie co to za kod 0x7E08 ???
Kolega zgasił check-a, jutro rano do roboty zobaczymy czy wywali na nowo. A co do zbiegów okoliczności naprawdę musiałbym mieć niefart Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 duratec
Rocznik: 2008
|
Przepustnice wyczyszczona... Z tym że teraz:
1. silnik nie schodzi z obrotów tak jak powinien - jakoś ospale mu to idzie do ok 2tyś, potem schodzi momentalnie 2. po zejściu z obrotów potrafi sam wkręcić się na ok. 2tyś. 3. schodząc z obrotów czasami dwie, trzy sekundy utrzymuje 2 tyś obrotów potem spada do normalnej wartości (przy wciśniętym sprzęgle) Kilka osób sugerowało silniczek krokowy. Jakieś sugestie? |
|
|
|
|
|
#16 |
|
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 Duratec HE
|
Ponoć nie ma krokowego w tym silniku, bo wszystkim steruje przepustnica. Sprawdź czy nie ciągnie gdzieś lewego powietrza.
|
|
|
#17 |
|
|
To by wyjaśniało braki krokowych na allegro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po kolacji sprawdzę, możne coś zauważę jak nie to warsztat. Dzięki za podpowiedź.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Fusion 2007, Mondeo MK4 2008 2.0
Silnik: 1,4i, 2.0 benzyna
Rocznik: 2007, 2008
|
Po czyszczeniu miałem podobny efekt, silnik niemrawo schodził z obrotów - to było pierwsze wrażenie po wyczyszczeniu przepustnicy. Ten nieprzyjemny stan ustąpił sam po około tygodniu jeżdżenia - obroty schodzą normalnie, wszystko w najlepszym porządku (nie wiem czym to było spowodowane, może jakiś proces adaptacji, może działanie środka czyszczącego, który po pewnym czasie penetruje do mechanizmu).
Jedno jest pewne od pierwszego momentu po wyczyszczeniu zniknęły problemy z płynnym ruszaniem samochodem (charakterystyczne szarpniecie ). Nie wiem, czy czas w Twoim przypadku pomoże - może warto poczekać lub jeszcze raz przeczyścić przepustnicę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
|
Poczekam jeszcze do poniedziałku i zobaczymy. Zaobserwowałem jeszcze, że śmierdzi jak by za dużo paliwa dostawał - na parkingu podziemnym po zaparkowaniu wyraźnie czuć taki "dziwny" zapach (przed czyszczeniem przepustnicy na 100% tego zapachu nie było).
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
![]() Imię: Bogdan
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2,0i HE Duratec
Rocznik: 2007
|
Witam,
miałem te same objawy, co większość z Was. Wczoraj odkręciłem przepustnicę (bez odpinania kabelków). Przemyłem acetonem technicznym. Była już nieźle zanieczyszczona. Wszystkie czynności zajęły około 20 min. Objawy ustąpiły w całości!!! Pięknie zapala, płynnie rusza i przyspiesza. Obyło się bez kompa. Dodam, że około 3 lata temu przepustnica była wymieniona w serwisie Forda na nową. Nie wiem dlaczego - bo to było u poprzedniego właściciela. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|