![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI 136KM
Rocznik: 2010
|
Witam,
kilka dni temu zakupiłem Fokę 2.0 TDCI. W zasadzie nie mam do niej żadnych zastrzeżeń, oprócz tego, że dzisiaj jak jeździłem trochę szybciej po mieście, to zauważyłem dziwny dzwięk. Objawia się on przy zmianie biegu z 1 na 2 i w mniejszym stopniu z 2 na 3. Podczas innych zmian jest ok. Pojawia się on tylko przy wyższych obrotach (powyżej 3krpm) i bardzo gwałtownej zmiany przełożenia. Jest to taki warkot. Przy spokojnej zmianie biegu oraz przy niższych obrotach jest ok. Zrobilem dodatkowe testy i odpalalem i gasilem bez sprzegla, wg mnie nie trzesie jak przy zużyciu dwumasy. Zauważyłem też, że generalnie jest tak, ze jak mam powiedzmy 3.5 krpm i wciskam sprzeglo to ten dzwiek sie pojawia, trwa 1 sek i cichnie. Jest to taki warkot o czestotliwosci obrotow silnika. Czy ktoś ma pomysł co to może być i czy należy się tym przejmować? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Sprawdź poduszkę zawieszenia skrzyni biegów i mocowanie układu wydechowego
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Rozumiem, że mocowanie sprawdzić należy z kanału poprzez ruszanie wydechem? A jak poduszkę? Wbić 1, zaciągnąć ręczny i spróbować ruszyć?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomasz
Model: focus mk2
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2005
|
mówisz o takim warkocie jakby liscie były w wentylacji ??????????????
na 1,2,3 biegu ,,,4,5,6 juz nie Jesli tak to one chyba tak mają przynajmniej ja tak mam narazie nie drąże tematu , ale jesli ty tak masz to może coś jest na rzeczy Ostatnio edytowane przez trutana ; 22-05-2014 o 16:54 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Hmm,
ciężko powiedziećGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy liście? Raczej nie, jest gdzieś w necie nagrany ten dzwięk? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Panowie,
Dzisiaj robiłem kolejne testy. Nie ma znaczenia czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie istotny jest fakt odpuszczenia gazu na większych obrotach tj. Między 3 a 4,5 krpm. Wtedy (jak obroty schodzą) jest przez chwilę ten dzwięk. Przedstawiam film bez wysprzęglania: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Wydaje mi się też, że ten dzwięk jest bardziej odczuwalny jak silnik jest mocno rozgrzany. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|