![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2002
|
Witam,
Niestety mam kolejny problem z moim focusem. Kilka dni temu przeszedł operacje czyszczenia wtrysków. Dzisiaj zauważyłem niewielką plamę oleju pod silnikiem, sprawdziłem bagnet na zimnym silniku i okazało się że oleju jest minimum. Podniosłem też bagnet przy zapalonym silniku, okazało się że calkiem nieźle wali z niego dymem (pulsacujnie - jak lokomotywa), taka sama sytuacja po odkręceniu wlewu oleju. Olej nawet wylatuje na zewnątrz. Troche dymu wydostaje się także z boku silnika (odma?). Foka jest zagazowana, do tego jeździ mocno "zmulona" Głowica, uszczelka pod głowicą czy cały silnik do wymiany? Może jakieś inne pomysły ? Domyślam się że koszty będą nie małe.... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Można spróbować wymienić same pierścienie tłokowe na nowe, oraz remont głowicy, nowe panewki korbowodowe, o ile bedzie to mozliwe, nie będzie za mocnych wyrobień tulei, tłoków i wału.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marcin
Model: Focus Mk1 FL
Silnik: TDCi 1,8
Rocznik: 2004
|
Najpierw sprawdź skąd wycieka ten olej.
Na czym polegał poprzedni problem, skutkujący czyszczeniem wtryskiwaczy? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
Póki co wlałem doctora i jeżdzę. Gorzej już chyba być nie może ? Odnośnie czyszczenie wtryskiwaczy to autko wogóle nie paliło i nie chciało jeżdzićna benzynie. Po wyczyszczenie wtryskiwaczy problem znikął. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|AUTHORIZED
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
|
jaki masz przebieg ? i jaka kompresja wypadała ?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Cygan, co masz na myśli ,,kupić nowy blok,, czy fabrycznie nowy, czy inny, dla kogoś stary, dla ciebie nowy. Czy zastanawiałeś sie, a może mechanik który ci tą naprawę będzie robił, na jakie problemy i koszty sie narażasz. Czy myślisz, że kupując inny używany blok, przełożysz bebechy, i będziesz hulał. Nic z tych rzeczy, ponieważ używany blok nie bedzie grał z resztą twoich części. Chyba że kupisz sam słupek silnika w dobrym stanie i przełożysz swój osprzęt.
Czytam te twoje posty, i mam wrażenie że troche panikujesz. Bo nawet dając ogłoszenie kupię blok, nie sprecyzowałeś konkretnie , tylko fokus MK 1 , i pojemność. |
|
|
|
#7 |
|
|
Panikuje, to fakt, auto kupiłem pół roku temu i jak widać troche się z nim wkopałem, to już 3 poważniejsza naprawa a auto potrzebuje w pracy.
Jeśli chodzi ogólnie o mechanikę samochodową to jestem troche laikiem i stąd moja pomyłka. Chodziło mi oczywiście o słupek silnika. Dzisiaj widziałem się z mechanikiem, który taki zabieg mi polecił jako najkorzystniejszy. Wymiana słupka i przełożenie osprzętu. Koszt całej robocizny wycenił mi na ok 1000 zł (plus ewentualne części które będą wymagały wymiany). Nie rozglądałem się jeszcze za słupkiem wiec nie wiem jakie są ceny. Zastanawiam się też czy nie lepiej już kupić kompletny silnik? Autko ma 170.000 przebiegu z czego jakies 130 000 na LPG. Ps. przepraszam za zamieszanie |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
I to ostro panikujjeszGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zanim zaczniesz szukać bloku, czy słupka upewnij się co jest w Twoim silniku W tym momencie robimy focusa takiego samego, też z gazem i koszt całej naprawy-pierścienie, głowica wynosi 2550zł. Nie wiem ile kosztuje słupek ( nie wiadomo w jakim stanie kupisz,zazwyczaj sprzedający daje gwarancje rozruchowa i pieniądze wracają tylko za słupek a nie za robociznę i części wmontowane) ale dojdzie Ci trochę części i robocizna- mam obawy że wyjdzie więcej. Szklanka zimnej wody i na spokojnie przemyśl |
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
|
tylko żeby zrobić remont od pierścieni po panewki, również trzeba kumatego mechanika - to tak jak troche z kupnem uzywanego silnika - jak się trafi
|
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
|
Cytat:
Druga sprawa, że nie wiem dokłądnie co się stało w silniku, przyczyn może być kilka ale koszt każdej naprawy będzie oscylował w okolicach 2000 zł (przynajmniej tak mi powiedziano) Cytat:
|
||
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|