![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-07-2006
Model: Mondeo mk2 sedan
Silnik: Pb 2.0
Rocznik: 2000
|
Nie mogę rozłączyć rury wlewu od zbiornika paliwa. Odkręciłem pasy, bak praktycznie wisi na wlewie. Nie wiem co jest grane, czemu nie schodzi. Muszę ten biały plastikowy pierścionek jakoś przesunąć? W górę lub w dół?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Podobny problem mam z szybkozłączkami na filtrze paliwa (silnik benzynowy). Nie wiem jak zsunąć wężyki paliwowe. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
Z fotki wynika, że należy wcisnąć końcówki tych plastikowych wąsów tak aby schowały się w prostokątnych gniazdach i całą tuleję plastikową wyciągnąć do góry lub obrócić a następnie wyciągnąć. Nie wiem jakie są szybkozłączki w benzyniaku ale z reguły powinny mieć też jakieś dwie wypustki po wciśnięciu których można rozłączyć przewody.
Pozdrawiam
|
|
|
#3 |
|
|
Już tak próbowałem robić. Wciskałem zaczepy tak aby ten biały pierścień wyszedł do góry. Trudność polega na tym, że pierścień ma na obwodzie tych zaczepów 4. O ile ze 2 jestem w stanie wcisnąć (od strony koła i tylnego zawieszenia), to do dwóch pozostałych (od strony siedzenia) nie ma dostępu.
Na szybkozłączkach są wypustki, które się naciska i złączka niby ma zejść... ale nie zchodzi. Mogę złączką obracać do okoła, ale nie mogę jej zsunąć. Boję się, że plastik pęknie. K#$%a nie mogli dać normalnej opaski zaciskowej... |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
Cytat:
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Pozdrawiam
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
Rzecz w tym, że nie wiem jak poprawnie należy to rozłączać. Stosuję metodę prób i błędów. Wiem, że jest tam uszczelka. Może ta uszczelka tak mocno trzyma? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez Harrison ; 25-05-2014 o 17:08 |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Spróbuj może wciskać zaczepy i jednocześnie obracać tę plastikową tuleję.
Pozdrawiam
|
|
|
#9 |
|
|
Dokładnie, aby zwolnić zaczepy trzeba ten biały pierścień przekręcić.
Przyznaję się, że już wcześniej próbowałem tak robić, ale jakoś nie dałem rady go obrócić. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pan Etzold w swojej książce nic o tym nie wspomina, ale tak jak kolega Juzek napisał w [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ], musiałem ściągnąć wydech z haków i odsunąć na bok. Oraz opuścić belkę poprzeczną tylnego zawieszenia - inaczej nie da się zdjąć opaski z węża odpowietrzającego zbiornik. Ta cienka rurka obok grubej. (Pan Etzold napisał, że robi się to przez otwór w belce, ale to bzdura.) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Warto wspomnieć, że szybkozłączki na wężykach paliwowych przy czujniku poziomu paliwa rozłącza się inaczej niż te przy filtrze paliwowym. Też naciska się wypustki, ale szybkozłączka zostaje w zbiorniku, a nie na wężyku jak przy filtrze. Jak długo nie ruszana to ciężko schodzi i dobrze jest wiedzieć co ciągnąć aby nie pęknąć plastiku. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|